Trafikmutyi: a Fideszes képviselő szerint is kilóg a lóláb

A Fideszes Bencsik János tartózkodott a trafiktörvényt módosító hétfői szavazáson.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A trafikpályázatok első körös nyerteseit már április végén kihirdették, ami rendkívül nagy felháborodást keltett, hiszen rengeteg régi trafikos nem nyert a pályázaton, ezzel szemben nagyon sok kormánypárti érdekeltségű vállalkozó megkapta a jogot a trafik nyitására. Most jön egy újabb trafikpályázat. Azonban már kormánypárti képviselő is van, aki szerint kicsit kilóg a lóláb.

Nem valószínű, hogy hamar véget ér a trafikbotrány, hiszen május 14-én, kedden a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. kiírta a trafikpályázatok második körét. Újra lehet pályázni azoknak, akik egyetlen jogosultságon sem nyertek első körben. Olyan magánszemélyek jelentkezését várják, akik dohánytermék-kiskereskedelemmel foglalkoztak, és nem nyertek korábban.

Az új kiírásról

Az újabb pályázat célja, hogy a dohánykereskedelem átalakítása ne érintse hátrányosan azokat a családokat, amelyek évtizedekig hagyományosan dohánytermék-kiskereskedelemmel foglalkoztak, és a trafik üzemeltetése jelentette számukra a megélhetést.

Korábban a pályázaton indulók közül azok jelentkezhetnek, akik megfelelnek a pályázati kiírásnak, tehát a legfontosabb követelmény, hogy a jelentkező minimum 20 éve üzemeltessen főként dohánytermék értékesítésével foglalkozó kiskereskedelmi üzletet.

Akiknek korábban még pályázni sem sikerült, most megtehetik, de ez is feltételekhez van kötve. Ezek a magánszemélyek legfeljebb egy boltot üzemeltethetnek, egyéni vagy saját vállalkozásuk útján, valamint máshonnan nem származik jövedelmük - áll a kormány hivatalos oldalán. Ezek mellett feltétel még, hogy a kiskereskedelmi egység nem tartozhat semmilyen hálózathoz, legyen az beszerzési társulás vagy franchise rendszer, és kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet folytathat.

Továbbá követelmény, hogy ha az adott üzlet elmúlt öt lezárt üzleti évének átlagában minimum 80% dohánytermék kereskedelemből származott, a további éves nettó árbevétel nem haladhatja meg a 100 millió forintot. A pályázatokat május 21-ig várja a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.

Kormánypárti reakciók

Lázár János államtitkár indítványát tárgyalták május 13-án, hétfőn a Parlamentben. Eredetileg a trafikokban csak dohánytermékeket lehetett volna kapni, ám ezt már decemberben módosították azzal, hogy engedélyezték a lottó és sorsjegyek árusítását, majd februárban elfogadott újabb módosítás alapján már szeszes italt, energiaitalt, kávét, újságot, ásványvizet és üdítőket is lehet majd eladni. Lázár János ezt tovább módosította azzal, hogy fagylaltot és jégkrémet is lehessen árulni a dohányboltokban. Az elképzelés a júliusban megnyitó dohányboltokban lépne életbe, és a koncessziós díjból származó teljes bevétel a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. működését szolgálja majd.

A Fideszes képviselő, Bencsik János volt az egyetlen kormánypárti, aki kifejezve ellenérzését, tartózkodott a szavazáson. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára a Facebook-oldalán reagált a trafikügyre. Azzal indokolta a lépését, hogy a trafiktörvény már régen nem arról szól, amiből kiindult.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Eredetileg ennek egészség- és gyermekvédelmi okai voltak, ezért ezt meggyőződésből támogatta. Időközben az egyéb tevékenységi kör bevezetésével teljesen eltért már az eredeti koncepciótól, nem beszélve az árrés megemeléséről. „A siker kulcsa a kitartó munka, a találékonyság, a fejlesztésre való készség és a saját és mások hasznára történő értékteremtés, nem pedig a más által megteremtett javak megszerzése, mások erőfeszítéseinek önző kihasználása akár a családban, akár az üzletben, esetleg a politikai kapcsolatok felhasználásával” - írja Bencsik János.

Kép Forrása: MTI/Mohai Balázs

Ezt is szeretjük