Hányinger, torokfájás, bőrgyulladás: erre a súlyos betegségre is utalhatnak a tünetek
Lehet, hogy betegséged hátterében egy egészen hétköznapi dolog áll.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A menstruáció már önmagában is embert próbáló esemény, pláne akkor, ha még a hasi görcsökkel is meg kell küzdened. Ám ami még veszélyesebbé teszi a ciklust, az a nem megfelelő tamponhasználatnak is nyilvánított toxikus sokk-szindróma, vagyis a TSS.

Ha nem szeretnél te is betegség áldozatául esni, akkor lehetőleg minden szünetben cserélj tampont, így nagyobb eséllyel elkerülheted a kellemetlen tüneteket.

Légy résen!

Már a tampondobozon is ott van a figyelmeztetés, hogy a termék használatával milyen kockázatoknak teszed ki magad, többek között a toxikus sokk-szindrómának is. A TSS - melynek hátterében a Staphylococcus aureus baktérium áll - veszélyes és alattomos betegség, ha nem fordulsz vele időben orvoshoz, akár halálos kimenetelű is lehet. Persze ez csak nagyon ritkán fordul elő - ha a tünetek észlelésekor azonnal szakember segítségét kéred, akkor antibiotikum-kúrával könnyen kikezelhető a fertőzés.

A TSS tünetei nagyon erősek és egyértelműek. A magas, akár 40 fokos lázzal, nagyon erős fejfájással és torokfájással, illetve sok esetben hányingerrel, hányással járó betegség hamar kialakul. A fő tünetegyüttes mellé még hasmenés, zavartság és a bőrön kialakuló, napégéshez hasonlítható piros foltok is társulhatnak. Ez már elég ok arra, hogy riaszd anyukádat, és ellátogassatok az orvoshoz, mielőtt még vese-, máj-, szív, netán tüdőkárosodás is fellépne.

Előzd meg!

Ugyan bebizonyították, hogy nem kizárólag a tampon használatától alakul ki a toxikus sokk-szindróma, a megelőzés érdekében a legjobb, ha a tampont gyakran cseréled, még akkor is, ha úgy érzed, szükségtelen. Legalább minden második szünet alkalmával keresd fel a suli mosdóját, és mielőtt eltávolítod a tampont, mosd meg a kezed is, nehogy arról kerüljön valamilyen baktérium a hüvelyedbe!

A néhány óránál tovább fent hagyott tampon a baktériumok melegágya. Ha nem távolítod el időben, azzal megkockáztatod a fertőzésveszélyt, legyen szó akár a TSS-ről, akár másfajta hüvelyi fertőzésről. A menstruáció erőssége is fontos szempont a tamponválasztás során, ha ugyanis egy gyengébb napon nagy nedvszívó képességűt választasz, akkor a TSS toxinja könnyebben bejut a hüvelyen keresztül a vérbe, onnan pedig a hasüregbe.

Te a tampont vagy a betétet részesíted előnyben?

Ezt is szeretjük