Hányinger, torokfájás, bőrgyulladás: erre a súlyos betegségre is utalhatnak a tünetek

Lehet, hogy betegséged hátterében egy egészen hétköznapi dolog áll.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A menstruáció már önmagában is embert próbáló esemény, pláne akkor, ha még a hasi görcsökkel is meg kell küzdened. Ám ami még veszélyesebbé teszi a ciklust, az a nem megfelelő tamponhasználatnak is nyilvánított toxikus sokk-szindróma, vagyis a TSS.

Ha nem szeretnél te is betegség áldozatául esni, akkor lehetőleg minden szünetben cserélj tampont, így nagyobb eséllyel elkerülheted a kellemetlen tüneteket.

Légy résen!

Már a tampondobozon is ott van a figyelmeztetés, hogy a termék használatával milyen kockázatoknak teszed ki magad, többek között a toxikus sokk-szindrómának is. A TSS - melynek hátterében a Staphylococcus aureus baktérium áll - veszélyes és alattomos betegség, ha nem fordulsz vele időben orvoshoz, akár halálos kimenetelű is lehet. Persze ez csak nagyon ritkán fordul elő - ha a tünetek észlelésekor azonnal szakember segítségét kéred, akkor antibiotikum-kúrával könnyen kikezelhető a fertőzés.

A TSS tünetei nagyon erősek és egyértelműek. A magas, akár 40 fokos lázzal, nagyon erős fejfájással és torokfájással, illetve sok esetben hányingerrel, hányással járó betegség hamar kialakul. A fő tünetegyüttes mellé még hasmenés, zavartság és a bőrön kialakuló, napégéshez hasonlítható piros foltok is társulhatnak. Ez már elég ok arra, hogy riaszd anyukádat, és ellátogassatok az orvoshoz, mielőtt még vese-, máj-, szív, netán tüdőkárosodás is fellépne.

Előzd meg!

Ugyan bebizonyították, hogy nem kizárólag a tampon használatától alakul ki a toxikus sokk-szindróma, a megelőzés érdekében a legjobb, ha a tampont gyakran cseréled, még akkor is, ha úgy érzed, szükségtelen. Legalább minden második szünet alkalmával keresd fel a suli mosdóját, és mielőtt eltávolítod a tampont, mosd meg a kezed is, nehogy arról kerüljön valamilyen baktérium a hüvelyedbe!

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A néhány óránál tovább fent hagyott tampon a baktériumok melegágya. Ha nem távolítod el időben, azzal megkockáztatod a fertőzésveszélyt, legyen szó akár a TSS-ről, akár másfajta hüvelyi fertőzésről. A menstruáció erőssége is fontos szempont a tamponválasztás során, ha ugyanis egy gyengébb napon nagy nedvszívó képességűt választasz, akkor a TSS toxinja könnyebben bejut a hüvelyen keresztül a vérbe, onnan pedig a hasüregbe.

Te a tampont vagy a betétet részesíted előnyben?

Ezt is szeretjük