Ilyen cukit még nem láttunk: rózsaszín a pocakja az újszülött törpevízilónak
Törpevíziló született a Nyíregyházi Állatparkban.

vizilo-ujszulott
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Törpevíziló - Choeropsis liberiensis - született a Nyíregyházi Állatparkban, az utódot kedden mutatták be a nyírségi megyeszékhelyi látványosságban. A több mint 11 kilogramm súlyú, kéthetes bika jól viselte élete első általános orvosi vizsgálatát. Az állat születése különlegességnek számít, mivel tavaly mindössze 19 egyed jött világra a világ állatkertjeiben, ráadásul hím ivarú utód ritkábban születik, mint nőstény - mondta el Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője, osztályvezetője az MTI-nek.

A 18 éves, Broutille-nak keresztelt anyaállat naponta négy-öt alkalommal szoptatja a 190 nap után világra jött kicsinyét, aki kettő-négy hónapos korában kezd el szilárd táplálékot fogyasztani, ami szénából, zöldség- és gyümölcsfélékből áll majd. A faj a nílusi víziló - Hippopotamus amphibius - kisméretű rokona, Nyugat-Afrika esőerdeiben és mocsaraiban őshonos.

Így szaporodnak

Míg a nílusi vízilovat már az ókorban is ismerték, a törpevíziló az egyik legkésőbb, a 19. század végén felfedezett nagytestű emlősfaj. Ennek az az oka, hogy rejtett életmódot folytató, félénk állat, és a fehér ember által nem járt nyugat-afrikai esőerdők mélyén él. A természetben a hímek és a nőstények csak ritkán találkoznak egymással, a hímek három-, míg a nőstények három-öt évesen válnak ivaréretté, valamint 31 éves korukig fogamzóképesek. Születésük után a kis vízilovakat néhány napig elfektetik, elrejtik az anyák, akkor is ott maradnak, ha az anyjuk otthagyja őket.

Az utódok négy-hat hetes korukban tanulnak meg úszni, hat hónapos korukig az anyjukkal maradnak. Az első hónapokban a borjak akár napi negyed kilogrammot is gyarapodhatnak. Napjainkban alig kétezer egyed él a természetben, az állatfajt élőhelyeinek csökkenése és a vadászat egyaránt veszélyezteti. A világ állatkertjeiben kevesebb mint kétszáz egyedet tartanak számon, melyből 120 Európában él.

Ezt is szeretjük