Óriási törésvonal jelent meg az Antarktiszon: még a te életedben rossz vége lehet
A törésvonal aggasztó, a tudósok nem sok jót ígérnek.

nagykep?cikkid=167923&kep=jeg-antarktisz1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a kutatók többször konkretizálták veszélyeit, a NASA felvételei újra és újra bizonyítják azt, hogy a globális felmelegedéssel való szembenézést nem lehet tovább halogatni: a fenyegető következmények már a küszöbön vannak. A legfrissebb közzétett adatok és fotók igazolják a feltevést, mely szerint az Antarktisz jege visszafordíthatatlanul elvékonyodott.

A tenger fölé nyúló selfjegek töredezni kezdtek, melynek következtében óriási jéghegyek szakadnak le róluk, de sajnos a legnagyobb változás is elérkezhet a közeljövőben: Nyugat- és Kelet-Antarktisz jege teljesen különválhat. Az Ohio State Egyetem kutatói 2015-ben egy 583 négyzetkilométeres jéghegyet fedeztek fel, amely az antarktiszi gleccserek legnagyobbjai közé tartozó Pine Island-gleccserről vált le, 2016 novemberében pedig a NASA műholdfelvételein fedeztek fel egy hatalmas törésvonalat a gigászi folyamon.

Az utóbbi hasadék azért is számít ritkaságnak, mert a megszokottal ellentétben a mélyből a felszín felé, illetve belülről a perem felé kezdett töredezni. Ilyet korábban csak Grönlandnál figyeltek meg, ahol az óceán vize szintén képes volt az alapkőzetbe hatolva megolvasztani a jeget.

A tendencia nagyon keserű jövőképet mutat. Mivel a világ ivóvíztartalékának több mint fele az Antarktisz jegében található meg, az olvadás súlyos következményekkel járhat. Nyugat-Antarktisz leválása esetén pedig a tengerszint akár három méterrel megnövekedhet, ennek következtében olyan világvárosok is víz alá kerülnek, mint New York vagy Miami. Ez a végzetes olvadás pedig már nincs messze: a tudósok szerint addig legfeljebb száz év van hátra.

Legyél te is a Föld Bajnoka! Vegyél részt az E.ON tudatos kihívásában izgalmas nyereményekért!

Az E.ON által szervezett Föld Bajnokai kihívás célja, hogy megmutassa, apró lépésekkel, közös erővel is sokat tehetünk bolygónk megmentéséért.

Mit kell tenned, hogy részt vegyél a kihívásban?

- Látogass el az eon.hu/egyutt oldalára, nézd meg az aktuális kihívások listáját, és a jelentkezés feltételeit.

- Hat témakör, témánként több kihívás. Rendszeresen érkeznek új fenntarthatósági témákkal, és új feladatokkal, melyek közül legalább egyet kell teljesítened.

- Nyerhetsz Vegital Silver Digital növényi ital készítő gépet, és érdemes több feladatot teljesíteni, hiszen négy, különböző kihívás területről elvégzett feladat esetén részt veszel a fődíjért szóló sorsoláson, ahol egy HECHT EQUIS WHITE  elektromos robogót sorsolnak ki!

#földbajnokai

További részletekért kattints!

Promóció

Ezt is szeretjük