De kicsoda valójában Tokody Ilona, a renitens közszolga? Íme!

Ókovács szerint futballhuligán, José Carreras szerint meg a legjobb partner. Portré, érdekességekkel.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ókovács Szilveszter, az Operaház ügyeiért felelős kormánybiztos előbb meztelen futballhuligánhoz hasonlította Tokody Ilonát, majd írásbeli figyelmeztetésben részesítette, amiért véleménye szerint az operaénekes megszegte közalkalmazotti jogviszonyából fakadó kötelezettségeit.

Tokodyval az volt a baj, hogy az Operaház évadzáró ülésén váratlanul felolvasott egy állásfoglalást, mely Ókovácsék rendszerét kritizálta. Az ülésen részt vett Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. Az incidensről bővebben itt olvashatsz.

A botrány hatására Tokody Ilona egy csapásra beszédtémává vált az opera iránt kevésbé érdeklődők köreiben is. Ezekből a beszélgetésekből azt szűrtük le: a művésznő neve szinte mindenkinek ismerősen cseng, ha azt nem is tudják, hogy pontosan honnan.

- Igen, hallottam már róla, híres operénekes, nem? - hangzik a válasz, akárcsak Pavarotti, Carreras vagy Domingo esetében. E három név emlegetése jelen cikkben nem véletlen: Tokody pontosan ugyanolyan okból lehet ismerős, mint ők, nem mellesleg a művésznő mindhárom világsztárral énekelt már, nem is egyszer.

Nemzetközi karrierjét José Carreras indította el

Tokody Ilona karrierje itthon kezdődött, először 1972-ben tűnt fel: főiskolásként megnyerte - a televíziós közvetítés jóvoltából egy ország füle hallatára - a Kodály-énekversenyt.

Öt évvel később, 1977-ben debütált az Operaházban, az igazi fordulatot viszont nem ez, hanem az 1981-es év hozta meg, ekkor találkozott José Carreras-szal, akivel A zsidónő című darabban énekelt.

Carreras azonnal a művésznő lábai előtt hevert, olyannyira, hogy már a próbák alatt azt mondta neki: úgy érzi, Tokody tökéletes partnere lehetne a Bohéméletben. Carreras itt nem állt meg, egyben ígéretet tett arra is, hogy elintézi, hívják meg Spanyolországba, hogy együtt énekelhessenek. És, bár Tokody nem reménykedett, már másnap felhívták az illetékesek. Így kezdődött az évtizedeken át tartó nemzetközi karrier.

José Carreras-szal ezután több alkalommal dolgozott együtt, 1992-ben  Magyarországon is felléptek egy közös áriaest keretében. Carreras maga javasolta a magyarországi szereplést, és ő kérte fel Tokodyt a közös éneklésre. Az énekesnő egy interjúban elmondta, már csak azért is örült a felkérésnek, mert Carreras-ra nem jellemző, hogy vendégművészeket hív meg az ilyen fellépésekre, Tokodyval viszont kivételt tett. Carreras a pletykák szerint nemcsak Tokody hangját, a főztjét is imádja, a Tokody-féle csirkepörkölt a kedvence. De nemcsak ő szereti Tokody ételeit, nem volt ez másként Luciano Pavarottival sem, ő a Tokody-féle spagettit istenítette.

Pavarotti, Domingo

És, ha már Pavarotti: Tokody pályáját a Bohémélet végigkísérte, Mimi szerepét mindhárom tenorral elénekelte, és az énekesnő épp a századik előadáson volt Luciano Pavarotti partnere Buenos Aires-ben, a Teatro Colonban.

A harmadik tenorral, Placido Domingóval pedig 1986-ban énekelt először, Desdemonát játszotta a berlini Deutsche Operben Verdi Othello című operájában.

Tokody Ilona díjait felsorolni is nehéz, elnyert már szinte mindent, amit Magyarországon elnyerni lehet: Kossuth-díj, Liszt Ferenc-díj, Melis György-emlékplakett. Tokody Ilona a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze és Kiváló Művésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Kis összehasonlítás: róla írt a The New York Times, Ókovácsról nem

A magyar díjak mellett a külföldi dicséretek sem maradtak el. Tokody Ilona a világ szinte minden fontosabb operaházában énekelt, többször írt róla a The New York Times - kritikát és dicséretet egyaránt kapott tőlük. Az archívumban kerestük Ókovács Szilveszter nevét is, de őt egyszer sem említik.

- Meglepően olyan, mint Callas. Érzékeny interpretáló, aki számára a szavak színe ugyanolyan fontos, mint a vokális vonal - méltatta Tokodyt az Opera News. Az MTI pedig 1990-ben madridi tudósítóján keresztül azt írta, amikor Placido Domingóval lépett fel az Othellóban: a pénteki központi spanyol újságok zenei rovataiban a kritikusok elragadtatott hangon számoltak be a baszkföldi nagyvárosban lezajlott zenei eseményről.

A Tokody-Domingo kettős fellépése iránti hatalmas érdeklődést mutatta, hogy az előadásra már hónapokkal ezelőtt a legutolsó jegy is elkelt, az operát a művészek zsúfolásig megtöltött nézőtér előtt adták elő.

A 100 legjobb operafelvétel között Tokody anyagai

A művésznő több CD-t is kiadott már, melyek közül nem egy szerepel a világ legjobb 100 operafelvételét bemutató listán, amit a londoni Gramophon magazin állít össze. Placido Domingóval közösen készített TV-felvétele Puccini Bohéméletéből mindmáig az opera egyik legelismertebb interpretációja - írja a Fidelio.hu szakportál.

- Boldog és kiegyensúlyozott művész vagyok, nagyon szép pálya áll mögöttem, melyet korántsem tekintek lezártnak. Hálás vagyok hazámnak és operaházamnak, mivel itt kaptam meg azt az alapvető szakmai és erkölcsi támogatást, mely nélkülözhetetlen volt külföldi karrierem kiépítéséhez - nyilatkozta Tokody Ilona a Népszabadságnak pályafutásának 25. jubileumi évében, 2001-ben. 

A művésznőtől 11 évvel később, idén márciusban váltak meg, mellyel megint csak az övé lett egy első hely, rajta kívül ugyanis nincs a világon még egy olyan örökös tag, akit kirúgott az anyaintézménye.

Én egy magyar énekesnő vagyok

- Én egy magyar énekesnő vagyok. Akárhol a világban, mindenütt - nyilatkozta korábban Tokody a Duna TV-nek. Annak a tévének, melynek vezetői posztját nemrégiben még Ókovács Szilveszter töltötte be: innen került az Operaház élére kormánybiztosi tisztségben.

De kicsoda Ókovács Szilveszter? - kérdezhetnénk ezután joggal. A válaszban saját honlapja, azon belül is a repertoár menüpont volt segítségünkre:

"Mindenekelőtt büszkeséggel említhetem megismerkedésemet Dietrich Fischer-Dieskauval és művészetével, akinek példája a német romantika szeretetére nevelt. Nagy álmom vált valóra, amikor 1997-es zeneakadémia-nagytermi diplomakoncertem anyaga a Winterreise-dalciklus lehetett. (...) Ifjú voltam, bohém és naív, de főleg vak és süket: bíztam a mindent elsöprő világkarrierben. Később aztán helyemre pofozott az élet: a világhír maradt a világraszóló tehetségeknek, én pedig jobbára idehaza léptem színpadra húsz operaszerepben."

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Ha kíváncsi vagy Ókovács Szilveszter pályájának további állomásaira, kattints erre a linkre.

Ezt is szeretjük