Több késszúrással ölte meg barátnőjét, nem tudják, beszámítható volt-e
Woyzeck a Katonában
November 4-től megtudhatod a választ.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Robert Wilson ötlete nyomán Tom Waits és Kathleen Brennan zenéjével és dalszövegeinek fordításával jelentkezik a Katona József Színház az új Woyzeck adaptációval, november 4-én. Ha szereted az igaz történeteket, ott a helyed.

Woyzeck

A Woyzeck valós eseményen alapul: 1821-ben, Lipcsében, Johann Christian Woyzeck borbély több késszúrással megölte barátnőjét.

A korabeli közvéleményt évekig lázban tartotta a latolgatás, beszámítható-e vajon Woyzeck.

Szereplők

  • Woyzeck - Keresztes Tamás
  • Marie - Jordán Adél
  • Kapitány - Bezerédi Zoltán
  • Doktor - Fekete Ernő
  • Tamburmajor - Nagy Ervin
  • Andres - Kovács Lehel
  • Bolond - Elek Ferenc
  • Asszony - Kiss Eszter

Georg Büchner mindössze három drámát írt élete 23 éve alatt. Ezek közül utolsó a Woyzeck, amelyen haláláig dolgozott, de már nem volt ideje véglegesíteni a dráma szerkezetét. A szöveget először 1879-ben adták ki, ám viszonylag csekély visszhangot kiváltva.

A darab iránt komolyabb érdeklődés csak az első világháború idején, az annak hatására fellobbanó művészeti élénkülés következtében támadt; akkor méltányolták először eredetiségét, sajátos, félelmetes, és teljesen egyedi nyelvi világát, szinte filmszerű jelenetezési technikáját, és a szereplők átütő, lemeztelenített ábrázolását. A különös, látomásos szöveg a modern dráma élvonalába emeli a Woyzecket.

Új megközelítés

2000-ben, a koppenhágai Betty Nansen Színházban volt Robert Wilson és Tom Waits közös alkotásának, saját Woyzeck-adaptációjuknak ősbemutatója. A Katona József Színház új premierje a Woyzeck újra- és továbbgondolása.

Woyzeck
Helyszín: Katona József Színház, 1052 Budapest, V. kerület, Petőfi Sándor utca 6.
Időpont: Kattints a színház havi műsorára!
Jegy: Jegyedet itt válthatod meg!

Leadkép: hu.wikipedia.org, Katona József Színház, Kispados

Ezt is szeretjük