Kiközösítették, mert túlélte a Titanic katasztrófáját - A hajó egyetlen japán utasa volt
Masabumi Hosono megtört férfi lett a történtek után.

titanic
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tudjuk, hogy a japán  kultúra merőben más, mint a miénk. A szamurájok hazájában a tradíciót és a közösség számára fontos érdekeket jóval előbbre valónak tartják, mint a nyugati kultúrák többségében.

Egy Masabumi Hosono nevű japán férfi tragikus története is jól példázza mindezt.

Túlélte a Titanicot, kiközösítették

Masabumi Hosono 42 éves volt, és a japán közlekedési minisztériumban dolgozott. Oroszországi kiküldetését követően - ahol az ország vasúti hálózatát tanulmányozta - a visszaútját Anglián keresztül tervezte, és másodosztályú jegyet váltott a Titanicra 1912 áprilisában.

Masabumi Hosono, a Titanic egyetlen japán utasa
Masabumi Hosono, a Titanic egyetlen japán utasa
Fotó: Wikipedia, Getty Images Hungary

A feljegyzések szerint a másodosztályon utazó férfiak 92%-a lelte halálát a hullámsírban, Hosono azonban beletartozott abba a 14 főbe, akik szerencsésen túlélték az 1912. április 15-én bekövetkező katasztrófáját.

Bár a szerencsésen szó nem fedi a valóságot, ha a folytatásra gondolunk. A 13-as számú mentőcsónakba ugorva, a hajó egyetlen japán utasaként megmenekült. Hazájába visszatérve azonban csak megvetéssel szembesült, mivel a keleti ország erkölcsi értékrendje szerint a Titanic 1500 többi áldozatával együtt neki is oda kellett volna vesznie.

A cikk az ajánló után folytatódik

A közlekedési minisztériumból kirúgták, az újságokban pedig hosszabb cikkeket szenteltek a történteknek, Hosonót gyávának nevezték, kiközösítették. Bár túlélte a tragédiát, melybe a Titanic utasainak csaknem 70%-a belehalt, megtört ember lett belőle. 1939-ben hunyt el, 69 éves korában.

Képeken Cobh városa 

A tragikus sorsú hajó itt kötött ki utoljára, mielőtt jéghegynek ütközött volna. Nézd meg Európa egyik legszebb kisvárosát!

Ezt is szeretjük