Miért nincsenek holttestek a Titanic roncsában? Megkérdeztük, mi az oka
Bár a testek eltűntek, az áldozatok ruhái megmaradtak egy egyszerű okból.

titanic-roncs
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miért nincsenek holttestek a Titanic roncsában? Hogyan maradhattak meg a ruháik, miközben magukat az áldozatokat felemésztette a végtelen víz? Hogyan kerültek az Atlanti-óceán mélyéről az utasok személyes tárgyai Budapest belvárosába? Mindezekre a kérdésekre az ötmilliárd forintra biztosított Titanic-kiállítás kurátora, Elter Tamás válaszolt.

- A Titanic hajóteste temető is egyben, hiszen több 1500 ember halt meg a katasztrófában. Amikor először jutott el ember a roncshoz, egyetlen áldozat maradványait sem látták a kutatók. A sós víz és a mikrobák még a csontokat is feloldják, a szerencsétlenül jártak teljesen, nyom nélkül eltűntek - mondta Elter Tamás, hozzátéve, hogy minden egyes, az óceán fenekén pihenő cipőt vagy ruhadarabot egykori viselője végső nyughelyeként kezelnek.

- A cipők készítésénél csersavat használtak, ez megvédi a bőrt a víztől, a textilek is ellenállóak, így fordulhat elő, hogy Budapesten is őrzünk egy teljes kockás öltönyt, amely az egyik áldozaté lehetett, miközben az első osztályú utasnak teljesen nyoma veszett - mondta Elter.

Kalandos utat jártak be Budapest belvárosáig a Titanic tárgyai. Miután a roncsot 1985-ben megvásárolta a hajóstársaság jogutódjától az RMS Titanic nevű vállalat, hét expedíció 5500 tárgyat hozott a felszínre a brutális mélységből.

Többségük az úgynevezett törmeléksávban hevert, ez a kettétört hajó két darabja közötti 600 méter hosszú terület, ahová rengeteg használati eszköz hullott. Ezek az emlékek mind az RMS Titanic tulajdonában vannak, nagy részüket az Egyesült Államokban őrzik, a tárlat más darabjait kiállításokon mutatják be.

- Bár hihetetlen az eszmei értékük, a tárgyakat nem lehet áruba bocsátani. A budapesti kiállításon látható platina brill gyűrű és az aranylánc önmagában is rendkívül sokat érhet, de az igazi különlegességüket az adja, hogy a Titanickal együtt süllyedtek a mélybe, és több mint száz évig pihentek az óceán mélyén. Gyűjtők vagyonokat adnának értük - mondta Elter.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Titanic egyetlen eladható részei azok a széndarabok, amelyek egykor a kazánját fűtötték. A budapesti kiállításon is lehet ezekből vásárolni eredetiséget igazoló okmánnyal együtt - 14 ezer forintért. A kurátor számára a kiállítás legértékesebb, legizgalmasabb darabja nem egy ékszer, hanem egy aranyozott falikar. Elter Tamás kutatásai szerint ez egykor a Titanic két legelegánsabb lakosztályának egyikében lehetett.

- Az egyik lakosztályt a Titanic főtervezője, a másikat a hajóstársaság tulajdonosa foglalta el, így ez a hajó történetének egy igen izgalmas darabja - mondta a kurátor. A Titanic kiállításon több száz eredeti tárgyat tekinthetnek meg az érdeklődők. Ezek a történelmi emlékek 21°C-os állandó hőmérsékleten biztosan megmaradnak az utókor számára, a Titanic roncsát azonban néhány évtizeden belül teljesen felemésztheti az óceán.

Ezt is szeretjük