Szily Nóra elképesztő formában

Még kulisszatitkokat is kiszedett kollégáiból!

Tudd meg, miket vallottak be neki a színészek. (x)

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Február 28-án mutatják be a Thália Színházban a Két szék között című romantikus vígjátékot, melynek története az 1930-as évek elején játszódik a francia Riviérán.

A nyaraló társaságban ördöngös férj, dévaj feleség, léha szerető, erkölcsrendész kaszinótáncosnő... A dacos, fiatal Micheline beleszeret a párizsi aranyifjúba, George-ba, aki viszont éppen a nők elől menekül, méghozzá lehetőleg az összes többi nő karjába. A helyzet bonyodalmat szül, miközben szerelmes levelek jönnek, mennek.

Kulisszatitkok a színpadról

A darab kapcsán rendezett sajtónyilvános stúdióbeszélgetésen az érdeklődők és a sajtó képviselői betekintést kaptak a készülő produkció próbafolyamatába, kulisszatitkaiba éppúgy, mint az adott kor arisztokráciájának - látszólag könnyed nemtörődömségbe burkolózó - szigorú etikettjébe.

A beszélgetés moderátora Szily Nóra volt, aki a színpadra állítás kihívásairól és a karakterekről faggatta a rendezőt, Méhes Lászlót és a két főszereplőt: Szervét Tibort és Mohai Tamást.

- Bizonyos értelemben ez eddigi legnehezebb munkám – kezdte a darab rendezője. - Már túl vagyok bőven 40 rendezésen, de amire most vállalkoztam, az az, hogy egy századfordulós, elfeledett műfajt, a szalonvígjáték műfaját megpróbáljam úgy színre állítani, hogy 2015-ben érvényes legyen és érdekelje a nézőket. Ez nem könnyű feladat… A szalonvígjáték lényegét úgy tudnám megfogalmazni, hogy emberek ülnek - egy pohár nem esik le közben -, és hosszan beszélnek rendkívül szellemesen anélkül, hogy felállnának.

- Ha egy stílusnak ez a legjellegzetesebb vonása, akkor 2015-ben, amikor minden felgyorsult, nagyon kell kapaszkodni, hogy érdekelje a közönséget, amit mi csinálunk - mesélt a feladatról, aztán az egyik legérdekesebb karakter felé terelte a szót.

- Ebben a darabban van egy nagyon érdekes alak, a főhős nevelt lány, Micheline, őt nem érdekli ez a világ, és ennek a világnak a közlekedési rendszere. Tulajdonképpen elszabadult hajóágyúként viselkedik. Arra kényszeríti a környezetét, hogy ott azonnal és valódi igazsággal reagáljanak arra, amit ő tesz, vagyis provokál. Ez hallatlanul izgalmas a darabban, és nagy szeretettel dolgozom azon, hogy ez minél nyilvánvalóbb legyen majd a nézők számára is - árulta el a most készülő produkcióról Méhes László.

Szervét Tibor az ördöngös férjet, a darab nagy stratégáját, Edmondot alakítja. Szerinte színészileg hálás feladat egy olyan alakot eljátszani, akinek az az érdeke, hogy másnak jó legyen.

- Én vagyok a spirituszrektor. Az, aki a szálakat mozgatja. A kém, aki tulajdonképpen a fiatalok érdekében manipulál, és ez egy klassz dolog. Nekem mindössze annyi a célom, hogy nekik, a szerelmeseknek jó legyen. Edmond maga nem csábít, de tudja, hogy hogyan kell. És tudja azt is, hogyan lehet egy fiatalembert tulajdonképpen az orránál fogva elvezetni oda, ahova soha nem akart menni. Ezért ez az általam játszott Edmond a pozitív oldalt és a jó végeredményt képviseli - véli a színész, aki a beszélgetés során elárulta azt is, hogy nem hisz abban, hogy az ember alapvető működése változott volna az elmúlt pár ezer évben.

Szerinte régen pont olyan béna volt egy legény, amikor valamit akart egy lánytól, mint ma, és ugyanazokba a csapdákba sétáltunk bele akkor és most egyaránt.
És ha már az orrunknál fogva vezetésről szó esett, a darab nagy csábítója is szóhoz jutott, aki - hát fogalmazhatunk így - bizonyos csapdákba maga is besétál. Mohai Tamás, a Thália ifjú tehetsége a darab szívtipróját, George-ot alakítja, aki hírhedt nőügyeiről, és sűrűn kerül pácba a szebbik nem miatt.

- Könnyű azonosulni azzal a dologgal, hogy ennek a fiatal csábítónak a szerepe rám húzódjon. Alapvetően szeretnivaló figura vagyok. George azt hiszi, hogy ő választja a nőket, de ez persze nem igaz, hiszen mindig a nők választanak - fejtette ki a fiatal színész.

- Amikor szalonvígjátékról beszélünk, egy lassú történetmesélésről van szó. Azonban én alapvetően egy gyorsan beszélő 21. századi figura vagyok, én így eszem, így szaladgálok, gyorsan dohányzom. Fontos hát, hogy mindent lelassítsak egy kicsit, és korhű állapotba helyezzem magam azért, hogy működőképes figura legyek, hogy a többiek színjátszása és az enyém koherens egységet alkosson - mesélt a szerep kihívásairól Mohai.

A Két szék között című darab további szerepeiben Sodró Elizát, Gubás Gabit, Fodor Annamáriát, Tóth Esztert, Tamási Zoltánt, Hunyadkürti Istvánt és Mózes Andrást láthatja majd a nagyérdemű.

Ezt is szeretjük