Tényleg megtörtént a bibliai özönvíz?
A legújabb bizonyítékok
Egyre több kutató állítja, hogy a mindent elpusztító nagy víz története nagyon is igaz volt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Biblia is ír arról a nagy természeti katasztrófáról, mely egykoron sújtotta a Földet: mivel Isten megharagudott az emberekre gonoszáguk, erőszakosságuk és a bűnben való megátalkodottságuk miatt, elhatározta, hogy mindent eláraszt vízzel, és a szárazföldről eltöröl minden élőlényt.

Noé bárkája - Edward Hicks festménye

Minden nép mítoszaiban jelen van

Hogy megmentse az egyedüli igaz embert, Noét, utasítást adott neki egy ciprusbárka megépítésére. Noénak fülkékre kellett osztania az építményt és kívül-belül bekennie szurokkal a hajótestet. A hajó arra szolgált, hogy Noé, a családja és a Föld valamennyi állatfaja - párban - túlélhesse a vízözönt, és utódai majd újra benépesíthessék a bolygót. Mint igaz ember, Noé engedelmeskedett az Úrnak: megépítette a bárkát, ahogy megparancsolta neki, és várt, amíg megnyíltak az ég zsilipjei. 40 napon és 40 éjen át szakadatlan esett az eső. A vizek megszaporodtak, és felemelték a bárkát a földről.

Az eső ellepte az összes magasabb hegyet, és hét méterrel meghaladta a hegycsúcsokat. Szörnyű halált halt minden élőlény, mely a Földön élt, és csak a bárkán utazók menekülhettek meg. A víz a földfelszín felett maradt még további 150 napig, amíg Isten szelet nem küldött a Földre, hogy a vízszint csökkenjen.

A bárka fennakadt az Ararát hegyen. Noé kinyitotta az ablakokat, hogy megnézze, a víz visszavonult-e. Majd két ízben küldött el egy galambot, mely végül csőrében egy olajfaággal tért vissza. A Föld végre megszabadult a víztől, és új élet kezdődött a bolygón.

Az antropológusok is a víz elárasztotta földkerekség mítoszát tekintik az emberiség egyik legősibb és legelterjedtebb kollektív tudattartalmának. Napjainkban majdnem háromszáz különböző leírása ismert szerte a világon, és a Bibliától a sumér, afrikai, ázsiai mítoszokon át az alaszkai, kaliforniai, thaiföldi, kínai, római és görög történetekig mindenütt megtalálható a hatalmas víz története, mely végzetes pusztítással járt.

Az elveszett hajó utáni kutatás

A bárka fennakadt az Ararát csúcsán. A mai Törökországban kell keresni ezt a hegyet, ahol is a jelenkori régészek, akiket hó és jég akadályoz, évek óta kutatnak az állítólagos hajómaradványok után.

De mi igaz a bibliai szövegből, és mi tartozik a mítoszhoz? 1829-től kezdve több tucat tudós szállt szembe a heggyel, hogy legalább egy kis darabját megtalálja a bárkának. A bárka sokak képzeletét megmozgatja napjainkban is. Akadnak, akik úgy hiszik, megszereztek belőle egy darabkát, némelyek pedig az egész életüket a felkutatásának szentelik.

Angelo Palego olasz kutató 1984-ben kutatások hosszú sorát kezdte meg az Araráton, míg 1989-ben eljutott oda, mely hegyoldalról úgy gondolta, hogy Noé bárkájának maradványa lehet, 4300 méter magasan. A Bibliában megfogalmazott utasítások követésével jutott erre a sejtésre.

Ezeket az utasításokat más expedíciók és műholdtérképek is figyelembe vették, melyek egy mindeddig azonosítatlan alakzatot találtak az Ararát csúcsán. Az olasz CNR és a Columbia Egyetem által szervezett tudományos expedíció a Marmara-, vagyis a Márvány-tenger török partjainál, a mélyben olyan geológiai nyomokat azonosított, melyek a Bibliában elmesélt vízözönt hitelessé tehetik, azaz bizonyíthatják az ősi katasztrófa bekövetkeztét.

Az Ararát

A tudomány válasza

Vajon tényleg volt a Földnek olyan korszaka, amikor a minden élőt pusztító víz uralkodott? A tudomány legújabb válaszai a következők. A nagy éghajlati változások abban az időszakban, amikor a történelemben élő emberi faj már létezett, olyan periódusokhoz vezettek, melyekben egyrészt a sarki jégtakaró nagy területeket lepett el az eurázsiai és az amerikai kontinensen, másrészt melegebb időszakokban e jég elolvadt. Az elmúlt 700 ezer évben hét jégkorszak különíthető el, a jégkorszakok és a jégkorszakok közötti korok ciklikusan váltják egymást, úgy 40-100 ezer évenként.

Úgy 7600 évvel ezelőtt - i. e. 5600-ban - a Földközi-tenger szintje legalább 15 méterrel lejjebb volt, mint a jelenlegi. Ekkortájt a Földközi-tenger hirtelen átömlött a Fekete-tengerbe, óriási katasztrófát előidézve, mely megfelelhetett az eposzokban leírtaknak. Ez az esemény az utolsó eljegesedést követően történhetett. A víz földeket és falvakat öntött el, két-három kilométert haladva naponta. Hogy megmeneküljenek, az emberek messzi helyekre indultak, és magukkal vitték az özönvíz történetét. Ha szeretnél érdekességeket olvasni messziről jött emberekről, akik egyenesen a földönkívüliektől származtatják magukat, kattints, és ismerd meg a dogonokat!

Cikkünk Irene Bellini és Danilo Grossi Rejtélyek birodalma című könyve alapján készült, mely a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg. Képek: en.wikipedia.org Noah's Ark szócikke.

Ezt is szeretjük