Tényleg magyar volt az első vámpír? 4 dolog, amit nem tudtál Drakula grófról

Az első, eredeti vámpírnak kikiáltott Vlad Tepes életéről sok mindent nem lehet tudni.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vámpírkultusz igazi legendáját nem holmi Edward Cullenek vagy Eric Northmanek alkotják, hanem a rettegett, véreskezű Vlad Tepes, vagyis ismertebb nevén Drakula gróf.

A havasalföldi gróf rémtettei messze földön híresek, alattvalói és ellenségei bizonyára sokkal boldogabbak lettek volna, ha a zsarnok egyszerűen csak vérszívásban lelte volna örömét.

Kivégzésre ítélt tízezrek

II. Vlad Tepes 1430 körül született Segesvárott. A Drakula elnevezést - ami oláh nyelven ördögöt jelent - Vlad Dracul havasalföldi fejedelemről kapta, aki Tepeshez hasonlóan szintén kegyetlenségéről volt híres. Bram Stoker Drakulájának eredeti megformálója kivégzési módszerének köszönheti, hogy a köztudatban maradt, ugyanis ártatlan emberek tízezreit húzatta karóba.

A gróf 1448 vége felé került Havasalföld trónjára, de hamar megbukott. Ezt követően nyolc évet kellett várnia az újabb trónra lépésre, azonban ekkor már hat éve kormányozta a vajdaságot. Alattvalói és szomszédai valószínűleg nagyon szívesen kihagyták volna ezt a hat évet az életükből, ugyan Vlad Tepes gátlástalanul visszaélt hatalmával. Döntéseit etnikai szempontok nem befolyásolták, válogatás nélkül ölt.

Egy egész falvat lemészárolt

Drakula gróf vérszomja még az ellenségeit is megijesztette, ugyanis saját alattvalóit is képes volt karó általi halálra ítélni. Ha például egy faluban valaki valamilyen bűnt követett el, akkor az egész falu lakosságát elevenen karóba húzatta. Székhelye közelében hat mérföldnyi hosszúságban két sor sövényt fonatott, majd a sövény közötti területet halottakkal töltötte meg. Várának környékén a fákon nagy számban lógtak felakasztott emberek, akiket senki nem mert leszedni, mert a zsarnok parancsba adta, hogy aki ilyet tesz, azt a megüresedett helyre kell akasztani.

Ugyanakkor nem egy történet kering egy emberről, aki nem volt hajlandó a parancsát teljesíteni, ezért Vlad Tepes megölette, megfőzette, és arra utasította a társait, hogy egyék meg a húsát. Sőt, feljegyzések szerint a csecsemőket sem kímélte, állítólag az anyjuk szeme láttára csapta őket a sziklához.

Magyar rokonság

II. Mohamed szultán nem tűrte sokáig a zsarnok brutalitását, 1462-ben megbuktatta a szadista hajlamú grófot. Vlad Tepes ekkor Magyarországra menekült, ahol Mátyás király azonnal börtönbe záratta négy évre, majd a rabságot csak házi őrizetre változtatta, de nem sokkal később szabadon engedte a grófot. Jogos a kérdés, hogy a felvilágosult reneszánsz uralkodó miért bánt kesztyűs kézzel a vérengzést kedvelő havasalföldi vajdával.

A magyarázat igen egyszerű, Drakula felesége Mátyás egyik unokatestvére volt, bár az egészen biztos, hogy a rokoni kapcsolatot a politikai meggondolások alakították így. Azonban Mátyás tisztában volt a terjeszkedő Oszmán Birodalom fenyegetésével is, ezért szükség volt arra, hogy a birodalom és az ország közé ékelődött fejedelemségek és királyságok fennmaradjanak, és távol tartsák a törököket. Mivel a Vlad Tepes helyére állított Radu egyértelműen behódolt a törököknek, ezért logikus lépés volt Mátyás részéről, hogy a semmitől vissza nem riadó Drakula grófot a magyarok oldalára állította, majd úgy alakította az eseményeket, hogy újra Tepes kerüljön a Havasalföld élére.

Saját emberei ölték meg

Sajnos a hírhedt vajda nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, csak nagyon kevesen támogatták, így három hónapig sem maradt a helyén. Ugyan 1477-ben kis létszámú seregével összecsapott a törökökkel, és úgy tűnt, sikerül visszaverni a támadást, a brutális gróf elszakadt a kíséretétől. Állítólag egy dombról nézte, hogyan harcolnak a katonái, amikor is a saját emberei töröknek nézték, és kopjával megsebesítették. Drakula fejét a törökök ezután Konstantinápolyba vitték, testét pedig a Bukaresthez közeli Snagov kolostorában temették el.

Képek: hauntedhamilton.com, en.wikipedia.org, igordiksa.com

Cikkünk megírásában Bánó Attila Rejtélyek a magyar múltból című könyve segített.

Bánó Attila könyve a magyar történelem érdekes, rejtelmes vagy elfelejtett részleteit tárja elénk. Ismerjük a kalandozó magyarokkal kapcsolatos könyörgést: A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket! Meddig élt ez a mondat a Mindenszentek litániájában? Tudtuk, hogy Drakula, Havasalföld karóba húzó vajdája több időt töltött Magyarországon, mint a fejedelmi trónon?

Kiadja az Athenaeum Kiadó.
Ára: 3990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

Hiszel a vámpírokban?

Ezt is szeretjük