Temetőből az oltár elé
Elfuserált esküvők a történelemből
A királyi esküvőket a legszebb események közt tartják számon, kivéve néhány balul elsült ceremóniát.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A történelem legendás házasságai legtöbbször vezényszóra, hatalmi egyezségek miatt köttettek, ennek ellenére a szép királyi sarjak és a pompás ceremónia máig lenyűgözik az utókort. Kivéve, amikor valami balul sült el.

A következő királyi esküvőket nem a fényűzés, hanem a kimerült ara zavarodottsága, a felek vitája vagy egy szerencsétlen haláleset tett emlékezetessé. Íme, három legendásan kínos esküvő, amiről a feszengő ifjú pár legszívesebben elmenekült volna!

Ideges ara, zavarodott vőlegény: Jozefina és János nagyherceg

A bájos Jozefina Sarolta, belga és luxemburgi nagyhercegnő Brüsszelben nevelkedett III. Leopold uralkodó első és egyetlen lányaként. 26 évesen - 1953. április 9-én - adták férjhez az akkor 32 éves luxemburgi nagyherceghez, Jánoshoz. A menyasszony korán elvesztette legendásan szép édesanyját, Astridot, majd a náci megszállás miatt kellett menekülniük. Apja, Leopold időközben újra megnősült, a mostohaanya, Lilian - Réthy hercegnője - pedig a belga firkászok állandó céltáblája lett. A nagy nap előtt is épp róla cikkeztek, amiért nadrágot viselt nyilvános rendezvényen, és ez már eleve feszültté tette az esküvő résztvevőit.

Mindenesetre a szertartás elég kínosra sikeredett: Jozefina többször elsírta magát a ceremónia alatt, hebegett-habogott, és tétován toporgott az előírt koreográfia helyett. Szemmel láthatóan alig állt a lábán, az esküvő végén pedig kis híján elájult.

Az ifjú ara érzelmi állapota miatt még a mézesheteket is elhalasztották, a helyszínen készült fotók pedig szintén siralmasak: a menyasszony kimerülten, Leopold haragosan, Lilian és János herceg pedig űzött vadként néznek vissza ránk a képekről.

Amilyen rosszul indult a házasság, olyan jól folytatódott: a királyi pár 52 évig élt boldogságban, öt gyermekük született, Jozefina Sarolta hercegnő pedig szép kort megélve 77 éves korában hunyt el.

Dupla ceremónia: Alexandra nagyhercegnő és József nádor

Az orosz I. Pál cár szépséges lányát, Alexandra nagyhercegnőt 16 éves korában ígérték oda a 23 éves József Antal főhercegnek, Magyarország nádorának, I. Ferenc osztrák császár öccsének. A frigy mögött politikai érdek húzódott: a napóleoni csaták közepette a császár és a cár ezzel a dinasztikus házassági szerződéssel kívánta megerősíteni a két ország szövetségét. Ennek megfelelően 1799. február 22-én József nádor megkérte Alexandra kezét, de nem sokkal ezután vissza is kellett utaznia Budára. A következő hónapok katonai kudarcai miatt a két ország viszonya romlani kezdett, ami nem tett jót a jegyesek ügyének. Az esküvőt egyre halasztgatták, majd a szertartás mikéntjén kaptak össze. Az osztrákok természetesen a római katolikus, az orosz cár pedig az ortodox rítus mellett kardoskodott.

Végül 1799. október 30-án a dróton rángatott ifjú párt két esküvőre citálták el gyors egymásutánban: előbb a szentpétervári palota ortodox kápolnájába, majd pedig a lovagterem katolikus oltára elé, ahol még a pap miatt is vitáztak egy sort a felek.

Az jegyesek nehezen tűrték a hercehurcát, de a történelmi források szerint a kötelező házasság ez egyszer jól sült el: a fiatalok fülig szerelmesek lettek egymásba.

A friss házasok az esküvő után hazatértek Magyarországra, ahol a szép, ifjú nádornét nagy szeretettel fogadták, de Alexandra boldogságát sajnos tragikusan rövidre szabta a sors. 1801 márciusában, mindössze 17 évesen, gyermekágyi lázban hunyt el, miután újszülöttjét is elveszítette.

Egy temetés, egy esküvő: Miklós és Alexandra hercegnő

Alexandra hessen-darmstadti hercegnő - vagy Alix, ahogy a családban szólították - a kor felfogása szerint viszonylag későn, 22 éves korában lett a Romanov nagyherceg, a későbbi II. Miklós cár jegyese. A fiatalok majd három évig évődtek egymással, mivel III. Sándor cár más arát szánt fiának. Végül, mivel erősen megrendült az egészsége, belement a frigybe.

Alix és Miklós esküvője a szentpétervári Téli Palotába, 1894. november 14-ére lett kitűzve, a szerelmesek legnagyobb bánatára azonban az öreg cár váratlanul elhunyt. A vőlegénynek azonnal trónra kellett lépnie, miközben egész Oroszországon úrrá lett a gyász. A legbizarrabb azonban az volt, hogy magát az esküvőt is épp a temetési szertartás utánra időzítették, így a fiatalok egyenesen a koporsótól mentek az oltárhoz.

Az arát ezüstsújtásos ruhába és gyémántba öltöztették, és majdnem összeroskadt a súly alatt. Ráadásul a gyász és a villámesküvő miatt a párt semmiféle ünneplés vagy hivatalos fogadás nem köszöntötte.

- Egyikünk édesapja sem volt jelen, alig csókolhattuk meg egymást, áldást sem kaptunk senkitől. Nem is tudok mit írni a ceremóniáról, nem is beszélve a megelőző szomorú búcsúztatásról. Gyász, majd esküvő. A legnagyobb ellentét, amit csak el lehet képzelni - írta Alix esküvőjéről a naplójában.

Fotók: blisstree.com, wikimedia.org, weblo.com

Ezt is szeretjük