Figyelmeztet a rendőrség: veszélybe kerülhet az életed, ha így indulsz útnak

A saját érdekedben fogadd meg a tanácsaikat!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Télen jellemző a ködös, párás idő, a nappalok rövidülése miatti romló látási viszonyok, a szinte folyamatosan nedves és csúszós útburkolat. Ezek a tényezők jelentősen növelik a balesetek bekövetkezésének kockázatát. A téli időszak emiatt teljesen más közlekedési magatartást igényel, mint azt a nyári időszakban megszokhattunk. Ezért is nagyon fontos, hogy jól felkészített, biztonságos, megfelelő műszaki állapotú járművel indulj útnak. Jó tanácsok a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságtól.

A rendőrség jó tanácsai

 • A járművek őszi-téli felkészítése elengedhetetlen. A gépjárműveket ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése.
 • Fontos lehet még a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, valamint a megfelelő ablakmosó folyadék vagy páramentesítő megléte.
 • Fontos továbbá ellenőrizni gépjárművünk izzóit, amelyek fényereje több éves használat után akár a felére is csökkenhet, illetve a szennyeződések szintén jelentősen ronthatják azok hatását.
 • Hosszabb utazás esetén készülj fel, hiszen szükség lehet takaróra, melegebb ruházatra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, illetve elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is. Az ilyen jellegű utazások előtt mindig tájékozódj az út- és időjárási viszonyokról. Előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor nem érdemes kockáztatni, és biztonságosabb, ha más közlekedési eszközzel, például vonattal indulsz útnak, vagy elhalasztod az utazást.

Tanácsok gépjárművezetők részére

 • Ilyenkor gyakran tapasztalhatóak ködfoltok, még aránylag jó látási viszonyok mellett is váratlanul belefuthatsz ködösebb területekbe. Ezt csak úgy védheted ki, hogy a ködös szakaszt észlelve még a jól belátható úton csökkented a sebességet. A sűrű ködben kapcsold be a tompított világítást, és ha van, akkor a ködlámpát is.
 • Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.
 • Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázz az úttest mellett haladó gyalogosokra, kiemelten a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, óvodák, iskolák, buszmegállók környékén.
 • Nagyon fontos, hogy készülj arra is, hogy az éjszaka folyamán gépjárműved lefagyhat, így reggel szánj időt arra, hogy gépkocsiról nyugodtan letakaríthasd például a havat, hogy megfelelően kiláss.

Tanácsok a gyalogosként vagy kerékpárosként közlekedőknek

 • A gyalogosoknak a járdán, ahol nincsen járda, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton, ha egyik sincsen, vagy gyalogos közlekedésre alkalmatlan, akkor az úttesten lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben kell közlekedni.
 • Kerékpárosként a közlekedési szabályok maximális betartásával, az előírásoknak megfelelően felszerelt kerékpárral - első, hátsó világítás, küllőprizma, csengő, első és hátsó fék, hátulra egy piros színű, de nem háromszög alakú prizma -, fokozott óvatossággal és körültekintéssel kell közlekedniük.
 • Fokozottan kell figyelni az oldalszélre, hiszen a kerékpár könnyen felborulhat, ha egy nagy sebességű gépjármű elhalad mellette, de az évszakra jellemző, olykor szeles időjárás miatt jelentős erősségű, hirtelen széllökésekre is számítani lehet.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság jó utat és balesetmentes közlekedést kíván!

Ezt is szeretjük