TBC-t kapott a munkahelyén

Mégsem jár neki a teljes táppénz

Fél évig nem dolgozhat, és 60%-os táppénzen van a családsegítőként dolgozó nő.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A héten egy olvasónk kereste fel a szerkesztőséget a történetével, ami elsőre is megdöbbentő, hátha még inkább belegondolunk. Nem újdonság, hogy Magyarországon az egészségügy nincs rózsás helyzetben, sem a betegek, sem az ott dolgozók többsége.

Családsegítőként dolgozó olvasónk jelenleg kénytelen 60%-os táppénzzel otthon ülni, mert nagy valószínűséggel a munkahelyén elkapta a TBC-t vagyis a tüdőbajt. A táppénz mindenhol kevesebb, mint a fizetés, kivéve, ha az ember a munkájából kifolyólag lesz beteg. Ez pedig ebben az esetben szinte biztos, hogy így történt.

Családsegítőként dolgozni

A hölgy már 13 éve dolgozik a felnőttek és idősek megsegítésére létrejött Szociális Szolgáltató Központban Északkelet-Magyarországon. A szolgáltatás során az ügyintéző segít az őt felkereső lakosoknak mindenfélében, a dokumentumok kitöltésében vagy akár abban, hogy hogyan és kinél lehet az özvegyi nyugdíjat igényelni. Munkaköréből adódóan a hölgy nap mint nap találkozik hátrányos helyzetű vagy meglehetősen rossz körülmények között élő emberekkel. Sajnos ismeretes, hogy a TBC ismét egyre gyakoribb Magyarországon, és általában a rossz körülmények között élőket sújtja.

Munkahelyen elkapott TBC

A hölgynek családgondozóként kötelessége, és érdekes is, hogy kétévente elmenjen tüdőszűrésre, ami idén is megtörtént, és ekkor derült fény a betegségre. A középkorú nőnél TBC-gyanús foltokat találtak a röntgenfelvételt követően, amit az úgynevezett Mantoux-próba megerősített.

Az első pillanattól biztos volt, hogy a kezdődő és még kezelhető, ám igen komoly betegséget a munkahelyén szedte össze. Szerencsére még idejében észrevették, köszönhető ez a tüdőszűrésnek, hiszen tünetei nem voltak, nem köhögött, nem fájt semmije, a később vett köpetmintái is negatívak lettek. Ám így is legalább fél év lesz, amíg teljesen gyógyultnak mondható. Ehhez háromféle gyógyszert kell szednie, amik erősen terhelik a májat, ezért a májfunkciót is rendszeresen ellenőrizni kell. Ezen kívül nem kapja meg a teljes fizetését a munkahelyétől közalkalmazottként, mert nem tudja egyelőre bebizonyítani, hogy a munkahely a felelős a betegség kialakulásáért.

Könnyen terjed

A családtagokat, barátokat és a munkatársakat szintén megvizsgálták, ők is átestek tüdőszűrésen, ami után kiderült, hogy a hölggyel egy irodában dolgozók közül hat ember találkozott a TBC-baktériummal, három védőnő és három családgondozó, de az ő szervezetük valamiért ellenállóbb volt a kórokozóval szemben. Ugyanakkor megelőzésképpen nekik szintén a májat megterhelő antibiotikumokat kell szedniük.

A hölgy, miután nem tudta konkrétan megnevezni, hogy kitől kaphatta el a betegséget, 60%-os táppénzen van, és fél évig nem dolgozhat, hiszen a munkába csak teljesen negatív röntgennel térhet vissza. Ezzel az a gond, hogy a szigorú adatvédelmi irányelvek miatt nem is nagyon tudják kideríteni, hogy kitől indulhatott a betegség, mondhatni fából vaskarika. A TBC-szűrés pedig nincs ingyen, így azok az emberek, akiknek amúgy is kevés pénzük van, kétszer is meggondolják, hogy elköltsenek-e erre 1700 forintot.

A teljes táppénz igénylésére az egyetlen megoldás az, hogy a kezelőorvos kitölt egy dokumentumot, ezzel igazolva, hogy foglalkoztatási megbetegedésről van szó.

Ezt a dokumentumot a Munkavédelmi Felügyelőségnek kell beadni, akik kivizsgálják az ügyet. Jelenleg próbálják megtalálni azt a személyt, ami nem könnyű, akitől a betegség eredhet, megvizsgálják az irodában legtöbbet megfordult ügyfeleket. Ha végül megtalálják a betegség hordozóját, akkor is  kaphat a hölgy 100%-os táppénzt.

Mi az a TBC?

A tüdőtuberkolózis, vagyis TBC a legtöbb esetben szinte teljesen tünetmentes, éppen emiatt is fontos, hogy rendszeres tüdőszűrésen vegyen részt az ember. A betegséget baktériumok okozzák. Később a TBC a tüdőn kívül megbetegítheti a gyomor- és bélrendszert, az ivarszerveket, a csontokat és még a bőrt is.

A TBC kialakulása nagyban függ a környezettől és a szociális helyzettől is, így gyakori a betegség a hajléktalanok, bevándorlók, egészségügyi dolgozók, vagy a zárt közösségben élők között, de gyakori a már egyébként is legyengült immunrendszerrel rendelkező emberek körében, például cukorbetegek esetében.

További súlyos probléma az, hogy a tüdőszűrés már évek óta nem kötelező. Ez a tény további szerteágazó problémákat is felvet. Akinek munkaköre miatt minden évben vagy kétévente el kellene mennie, de mégsem teszi, annak nem lesz semmilyen következménye. Valamint a tüdőszűrés 2014 óta 40 éves kor felett ingyenes csak, ez alatt 1700 forintot kell fizetni, és beutalókötelessé tették.

Tapasztalatok alapján még 40 év kor felett sem mennek el az emberek  tüdőszűrésre, akkor pedig végérvényesen esélytelen, ha ez pénzbe kerül. Manapság a TBC egyre inkább terjed, éppen ezért annyira aggasztó a szűrés kötelező jellegének eltörlése, de akár a hajléktalanok helyzete szempontjából is hajmeresztő belegondolni a jövőbe.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük