Több tízezer forintot jelent havonta: így igényeld a tartásdíjat

Mi van, ha az apa nem fizet? Na és akkor, ha a gyereknevelés hirtelen többe kerül?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tartásdíj a különvált szülők esetében szinte mindig egy problémás kérdés, pedig a gyerek nevelésének kulcsa, hogy a gyerekkel maradó szülő kap-e anyagi segítséget egykori párjától. De mi van akkor, ha a kötelezett nem fizet, vagy nem hajlandó elegendő pénzt adni?

És ha a gyerek időközben egyetemre megy, és tandíjat kell fizetni? A tartásdíjjal kapcsolatban felmerülő problémákra igyekszünk válaszokat adni.

Mekkora összeget kell fizetni, és mi alapján jár?

A tartásdíj mértékét a szülő jövedelme alapján állapítják meg, és 15-25% közti összeget kell fizetni. A bírói gyakorlat az, hogy olyan mértékű összeget ítélnek meg egy csecsemő után is, ami később, évek múltán akár az iskolával felmerülő megemelkedett költségeket is fedezheti a gyereket nevelő szülő számára. Ennek ellenére az emelés kérhető, de erről kicsit később.

A tartásdíj mértéke függ a szülők anyagi helyzetétől - tehát mind a gyereket továbbra is nevelő, mind a háztartásból elköltöző anyagi lehetőségeitől. Ezt az előző évi jövedelmi igazolások alapján vizsgálja a bíróság. A magasabb tartásdíjat akkor szokták megítélni, ha a gyerek betegség miatt arra jobban rászorul, de a gyakorlat szerint a díjfizetésre kötelezett jövedelmének 50%-ában mindig megáll ez az összeg.

Mi a teendő, ha az apa trükközik?

Judit úgy járt, hogy bár tudta, gyerekének apja meglehetősen jól keres, mégis olyan jövedelemigazolást mutatott be a bíróságon, melynek alapján lehetőségeihez képest jóval kisebb összeget kellett fizetnie. Végül a bíróság megvizsgálta az apa valós életkörülményeit az anya beadványára, és ez alapján az addiginál magasabb összeget állapított meg. A bíróság ehhez a férfi közüzemi számláit, és budai lakására felvett hitel igazoló papírjait is bekérette, hiszen erre lehetősége van.

A külön élő exnek kötelessége előteremteni a megítélt tartásdíj összegét a törvény szerint. Akkor is fizetnie kell, ha új családja van, abból gyerekei születtek, akiket szintén el kell tartani, vagy éppen nincs munkája. Amennyiben ezt mégsem teljesíti, feljelentés tehető, aminek a végén akár börtönbüntetésre is ítélhető az, aki mulasztott - bár ettől még pénzt nem lát a másik fél.

Szorult helyzetben az állam segít

De mi van a bírósági eljárásig ilyen probléma esetén? Addig nem lesz pénz? Nem egészen, ugyanis van egy megoldás.

Amennyiben az apa hat hónapot meghaladó ideig nem hajlandó fizetni a tartásdíjat, úgy az államhoz érdemes fordulni. Ehhez egy, az önkormányzatok oldalán elérhető nyilatkozatot kell kitölteni, amiben meg kell jelölni a legutóbbi tartásdíjfizetés időpontját, és ezt a lakcím szerinti kormányhivatalnál kell benyújtani.

Van még egy komoly feltétele az állami segítségnek, mégpedig az, hogy a gyereket nevelő szülő havi jövedelme ne legyen magasabb az öregségi nyugdíj minimumának kétszeresénél. Ez idén 57 ezer forint.

A megelőlegezett tartásdíj mértéke legfeljebb az öregségi nyugdíjminimum 50%-ára rúghat, ami ma 14 250 forint. Ez tehát a legmagasabb havi összeg, amit az apa nem fizetése esetén az állam a kérelem alapján megállapíthat. A pénzt eztán mindig a tárgyhónap utáni hónap 5-éig folyósítják. Ez legfeljebb három évig igényelhető.

A bíróság a bérből is levonathatja a tartásdíjat

A tartásdíjat hat hónapra visszamenőleg utólag is lehet követelni a bíróságon, így az arra az időre eső összeg sem vész el. Ezt az ítélet meghozatala után a kötelezett fizetéséből is levonhatják, ha nem hajlandó fizetni. Ha valaki úgy gondolja, egykori párja nem biztos, hogy rendesen fog fizetni, már előre lehet kérni a bíróságot, hogy a tartásdíjat a munkabérből vonja le a munkáltató.

Réka egyszer csak arról értesült, hogy volt férje közölte, felmondott addigi munkahelyén, ezért képtelen fizetni a díjat tovább. A nő eleinte belenyugodott az átmeneti pénzhiányba, de a megnövekedett anyagi terhet mégsem tudta vállalni. Ügyvédje tanácsára aztán bírósághoz fordult, ami kimondta, az apa csak akkor kaphatott volna ideiglenes mentességet, ha nyomós okkal tudta volna magyarázni felmondását. Az a magyarázat, hogy "nem jött ki a főnökével", nem áll meg ez esetben, hiszen gyerekéről gondoskodni kell.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mi van, ha a gyerek drága egyetemre megy?

A tartásdíj mértéke nem mindig állandó. Ha a gyerek iskolába megy, aminek tandíja van, úgy kérhető az emelés, de akkor is, ha a gyereket nevelő szülő anyagi helyzete romlik, és az már a gyerek eltartását veszélyezteti. Ha nem sikerül megegyezni a másik féllel, ilyenkor is a bíróság dönt az előbbi okok figyelembevételével, amiket a kérvényben fel kell tüntetni. Ha nincs pénze valakinek ügyvédet fogadni az ehhez szükséges beadványok megfogalmazásához, kérheti a kirendelt jogász segítségét is ingyen.

Ezt is szeretjük