Tarlós árva gyerekeken spórol
Csökkentették a gyermekotthonok támogatását
Ma havi 40 ezer forint jut egy gyerek teljes ellátására.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Tarlós István vezette főváros spórolásba kezdett 2011-ben, melynek következményeként több területről is elvontak pénzeket. Kevesebbet kapnak a hajléktalanok és a gyermekvédelmi intézmények, így a gyermekotthonok is.

A Hűvösvölgyi Gyermekotthon igazgatója lapunknak elmondta: a főváros január elsejétől 10%-kal kevesebb pénzzel járul hozzá működésükhöz. Így egy gyerekre havonta mindössze 40 ezer forint jut, ebből kell állniuk étkeztetésüket, ruháztatásukat, taníttatásukat, orvosi ellátásukat, egyszóval mindent, ami egy gyermek életéhez szükséges.

Az igazgató közölte, mivel az élelmiszeren nem lehet spórolni, ezért a kulturális és szabadidős tevékenységek sínylik meg a változtatásokat.

- Pályázunk és szponzorokat keresünk, így próbáljuk pótolni az elvesztett pénzt - tette hozzá.

A Hűvösvölgyi Gyermekotthon vezetője által mondottakat más intézmények is megerősítették, de azt nem szerették volna, ha intézményük neve megjelenik. Az egyik ilyen gyermekotthon igazgatója kérdésünkre, hogy a csökkentett összeg mire elég, annyit mondott: ez van, ebből kell kijönni.

A gyermekvédelmi intézmények Budapesten kétféle pénzre számíthatnak: az egyik az állami normatíva, a másik pedig a főváros által nyújtott összeg. Utóbbit csökkentette a főváros 2011-ben.

Tulajdonképpen lojálisak voltak

Csókay László, a Fővárosi Önkormányzati Gyermek- és Ifjúságvédelmi Ügyosztályának vezetője kérdésünkre, hogy miért csökkentették 10%-kal a támogatást, közölte: az előirányzat valóban 10% volt, ám végül 5-6%-os csökkentést fogadtak el.

- A főváros igyekezett kevéssé sújtani az olyan kulcsfontosságú területeket, mint a gyermekvédelem, ahol minden forint elvonása számít. A 10% általános irányelv volt, végül 5-6% lett -  tájékoztatott Csókay László, egyben hozzátette, pontos adatokat nem tud mondani az elvonásról, erről a kommunikációs osztályt kell megkérdezni.

Lapunk a kommunikációs osztályt hiába kereste, cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak kérdéseinkre. Így nem tudhattuk meg, hogy mennyi pénzt takarít meg a főváros, ahogy azt sem, hogy miért épp a gyermekeken spórolnak, miért nem más területekről vontak el pénzt.

Kevesebb pénz, kevesebb álláshely

Nemcsak pénzből lesz kevesebb a gyermekvédelmi intézményekben, a főváros álláshelyeket is megszüntet, egészen pontosan 73-at. Csókay László ezzel kapcsolatban elmondta: az álláshelyek megszüntetése az intézmények működését nem veszélyezteti, azok a jogszabályi előírásoknak megfelelően tudnak tovább működni.
- Olyan álláshelyek szűnnek meg, amelyek egyébként sincsenek betöltve - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a döntés után is a törvényben meghatározott dolgozói létszám marad mindenhol.

A Hűvösvölgyi Gyermekotthon igazgatója megerősítette, hogy az álláshelyek megszüntetése nem okoz problémákat, ugyanakkor azt is hozzátette: pozitív irányba biztosan nem fogja vinni az intézmények működését.

Intézményük egyébként úgy oldotta meg a dolgot még jóval a döntés előtt, hogy szétválasztotta a gyermekek csoportját 18 éven aluliakra és 18 éven felüliekre. A fiatalabbak 24 órás felügyeletet igényelnek, így rájuk öt fő vigyáz. A 18 éven felülieknek pedig már nem szükséges 24 órás felügyelet, így velük öt helyett két szakember foglalkozik.

Azoktól vesznek el, akik a legvédtelenebbek

- Azoktól vesznek el, akik a legvédtelenebbek - reagált az elvonásokra Staudt Gábor, a Jobbik budapesti elnöke. A politikus nem ért egyet a döntéssel, mint mondja, az nem tetszik neki, hogy a főváros egyrészről megszorít, másrészről pedig pazarol. Példaként említette, hogy véleménye szerint túl drágán írnak ki közbeszerzéseket, emellett milliárdok mennek el arra is, hogy működtessék a parkolási rendszert.

- Jó lenne, ha az ellopott pénzek nyomába erednének. Egészen addig a megszorítás álszent dolog, míg ez nem történik meg - tette hozzá.

Ezt is szeretjük