Kellemetlen leveleket kezdtek postázni: ezt kell tenni
Akár milliós tételről is érkezhet számla, de van megoldás a váratlan meglepetésre.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Akár milliós tételről szóló csekk is érkezhet azoknak, akik már végeztek ugyan a főiskolai tanulmányukkal, ám nyelvvizsga hiányában nem kapták kézhez a diplomájukat. De kiket érint a kellemetlen helyzet, és mi lehet a megoldás?

900 ezer forintos csekk érkezett

A vs.hu beszámolt egy esetről, amikor is a szakmájában már dolgozó, de diplomát nyelvvizsga hiányában nem kapó egykori hallgató egy felszólítást és egy csekket is kapott a hét elején. A befizetendő összeg pedig 900 ezer forintról szólt.

Hasonló levelet azok várhatnak, akik már írtak alá hallgatói szerződést az adott szak megkezdésekor. Ebben ugyanis vállalták, hogy ha nem szerzik meg időben a diplomát, visszafizetik tanulmányaik teljes költségének felét. Ez pedig bőven elérheti a fent említett összeget, de persze szakonként komoly eltérések lehetnek. Hogy mennyire taksálja az állam az adott szakot, az mindig a szerződésen szerepel.

A kellemetlenség pedig elég sok embert érinthet, mivel a végzettek harmada-negyede nem kapja kézhez diplomáját, mivel nincs megfelelő - általában középfokú vagy szakmai középfokú - nyelvvizsgája.

Enélkül pedig - hiába a sikeres diplomamunka-védés és záróvizsga - nem tekinthető elvégzettnek az adott szak, hiába állnak már így is sokan munkába szakterületükön.

Van megoldás

Van azonban egy megoldás, mégpedig a diplomamentő program. Ezt még akkor sem késő igénybe venni, ha már megjött a levél és a csekk, ugyanis beiratkozás esetén egy-két év haladék kérhető, és ennyi idő alatt bőven megszerezhető egy nyelvvizsga. Ehhez viszont azoknak, akik most kaptak értesítést, augusztus 31-ig jelentkezniük kell a programba.

Nem árt ugyanakkor vigyázni, mert a diplomamentőnek is van egy hátulütője. Ha ugyanis a jelentkező nem tesz a kurzus végén sikeres vizsgát, kénytelen lesz visszafizetni a képzés egyébként az állam által vállalt díját. A vs.hu szerint magániskoláktól is lehet igazolást kérni a beiratkozástól, ám ez több papírmunkát igényel.

Ezt is szeretjük