Egyre vágyott, menyasszonyi ruhájában férjhez menni: nem nyugszik a halott lány lelke

Anna Baker története egyszerre tragikus és rémisztő.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Anna Baker története szívszorító, könnyfakasztó romantikus regény cselekménye is lehetne, ám sajnos az ő történetét az élet írta, nem puszta fikció. Élete akkor vett tragikus fordulatot, amikor szerelmes lett, ám sajnos konok, makacs apja miatt kapcsolata soha nem teljesedhetett ki választottjával.

Az 1800-as években, pontosan 1849-ben a tehetős családból származó Anna beleszeretett egy szegény vasipari munkásba. Érzelmeiről értesülve apja hevesen tiltakozott a kapcsolat és a frigy ellen, hiszen a lány és a fiatal férfi közt jókora társadalmi különbség volt. Akkoriban sajnos az ilyesmi, különösen az Anna apjához hasonló mértékben elvakult szülők szigorú nevelésében áthidalhatatlan akadályt jelentett.

Másra sem vágyott, mint férjhez menni

Anna mégis hitt a vasipari munkás és közte szövődött szerelemben. Bízott abban, hogy egy nap apja megenyhül, és szerelmével oltár elé állhat. Már az esküvői ruháját is beszerezte, az esküvőre azonban soha nem került sor. Anna apja eltiltotta a szerelmeseket egymástól, és hallani sem akart a frigyről. Anna időről időre felvéve menyasszonyi ruháját elmerült bánatában, és megmondta apjának, akárhány gazdag kérőt is hoz a házhoz, egyiknek sem fog igent mondani.

Anna hajadon maradt, és elkövetkezendő éveit tiltott szerelméhez való hűségben élte le. Apja halála után sem volt azonban módja felkeresni néhai kedvesét, mivel a férfi akkorra már elkerült a városból, és semmit nem tudott róla. 1914-es haláláig Anna keserűségben, apja egykori döntésének árnyékában élte napjait szülőházában, mely ma már múzeumként működik, és amelyben napjainkban is megtekinthető Anna menyasszonyi ruhája.

A táncoló menyasszonyi ruha

Anna története mindenkit megrendít, ám a ruhája körül azóta kialakult mendemondák, melyekre sem igazolás, sem cáfolat nem létezik, sokkal inkább rémisztőek. A múzeumban kiállított menyasszonyi ruhával kapcsolatban, illetve körülötte ugyanis számos paranormális jelenség történik. Galériánkban megmutatjuk a ruhát, és azt is, hol látták többször is Anna szellemét.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük