4 tény a tamponról, amit neked is tudnod kell
Mennyire egészséges?
Használd vagy ne használd? Tények a tamponról, amik segítenek eldönteni a dilemmát.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A menstruáció egészen kiskamaszkortól elkíséri a nőket életük nagy részében, éppen ezért fontos, hogy a lehető legtöbbet tudd róla.

A tamponhasználat sok kérdést vethet fel benned. Íme, négy tény, ami segíthet benne, hogy eldöntsd, mi a legjobb neked.

A tampon kényelmesebb, mint a betét

Ha betétet használsz a menstruáció időszaka alatt, kellemetlen lehet, hogy mindent érzel. Ráadásul azokon a napokon, amikor a vérzés erős, könnyebben történhet baleset, ha csak a betétre bízod magad.

Amennyiben egy ilyen napon sok időt kell nyilvános helyen töltened, a legmegbízhatóbb eljárás a betét és a tampon kombinációja.

Ha önmagában használod a tampont, az valóban kényelmesebb, mint ha csak a betét mellett döntenél, mert így megszűnnek a kellemetlen érzések, így egy kis időre szinte teljesen elfelejtheted, hogy éppen azokon a napokon esel át.

Ám ha olyan helyzetben vagy, ahol sokáig nincs alkalmad a cserélésre, vagy éppen egy hosszú alváshoz készülődsz, inkább szorítsd össze a fogadat, és válts betétre.

A tampon növeli a TSS esélyét

Régebben úgy gondolták, hogy a ritka betegségnek, a toxikus sokk szindrómának a kiváltó oka a tampon, de valójában az esetek többségében a hüvelyben is fellelhető baktériumtörzs, a Staphylococcus aureus okozza. Azonban a tampon tényleg növeli a kockázatot, mert az anyagában könnyebben elszaporodnak a baktériumok.

A tünetek láz, fejfájás, hányás, hasmenés, és a betegség életveszélyes is lehet. Megelőzheted a bajt, ha szakszerűen használod a tampont - megfelelő időközönként cseréled, és ügyelsz a higiéniára.

A tampon leveszi a menzesz terhét a válladról

Ha valami olyan tevékenységet végeznél, amiben gátol a menstruáció, jól jön a tampon. Előfordulhat, hogy éppen egy nyaralás során jön meg, amikor pedig lubickolnod kellene a strandon. Ilyenkor nyugodtan használj tampont, csak tarts be néhány szabályt. Ne menj kicsi, meleg vizű medencébe, mert ez melegágya a fertőzéseknek, amikre ilyenkor egyébként is hajlamosabb vagy.

Válassz inkább hideg vizű strandot vagy természetes tavakat. Minden úszás után cserélj tampont, és vegyél fel száraz alsóneműt. A cserét mindig alapos kézmosás után végezd, illetve használj applikátort.

Tudni kell, hogy mikor cserélj

A tamponhasználat legfontosabb szempontja, hogy mindig tisztában legyél vele, mikor jött el az idő a váltásra. Ha túl ritkán cseréled, az nemcsak higiéniai szempontból, de egészségügyileg is káros lehet, ha viszont túl gyakran, az még irritációt is okozhat. Amikor még nem telt meg a tampon, nehezebb az eltávolítása, mert kevésbé csúszik, ami kellemetlen érzés lehet.

Ezt is szeretjük