Ilyen volt, amikor színesre váltott a tévéadás: nézd meg a történelmi pillanatot

Érdekes videón nézheted meg, milyen volt a színes televíziózás kezdete.

Színes televízió
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság, amikor olyan gazdag az okostévék piaca, hogy az ember azt sem tudja, melyiket válassza, nehéz elképzelni, hogy volt idő, amikor még minden készülék ugyanazt tudta. Pedig a múlt század közepén még a színes tévének sem lett volna sok értelme, hiszen a világ nagy részén az adást is fekete-fehérben sugározták.

Aztán ez szép lassan mindenhol megváltozott, és eljött a történelmi pillanat, amikor a televíziózás színesre váltott. A különleges momentumról szerencsére ma is fellelhetők a felvételek, amelyeknek köszönhetően megtekinthető, hogy melyik országban hogyan zajlott az átállás. Érdemes megnézni a következő videót, egészen hidegrázós pillanatoknak lehetsz tanúja.

Amikor színes lett a televíziózás

Az alábbi válogatásban több ország átállásának pillanatát gyűjtötték össze. Volt, ahol egyik pillanatról a másikra váltott színesre a televíziós sugárzás, máshol gombnyomásra történt, egyes helyeken pedig kicsit lassabb volt a folyamat, de mindenhol ünnepi hangulat kísérte. A videóban Norvégia 1972-es, az Amerikai Egyesült Államok 1958-as, Németország 1967-es, Ausztrália 1975-ös és Franciaország 1967-es váltását nézheted meg.

@ultimateknwge6 So long ago #amazing #beauty #entertainment #educational #knowledge ♬ Stargazing (Slowed + Reverb) - Marcelo De Carvalho

Olyan készülék, amely képes volt fogni az adást, már 1929 óta létezett, ekkor mutatta be ugyanis az első színes televíziót a Bell laboratórium. Ehhez képest a technológia kicsit később érkezett meg a sugárzás területére. Először Amerikában színesedett ki a tévéadás, majd őket fokozatosan követte a többi ország. Európában Nyugat-Németország járt az élen, és nem sokkal később Magyarország is felzárkózott. Hazánkban először kísérleti színes műsorokat sugároztak, az első komolyabb próbálkozás A koppányi aga testamentuma című tévéfilm volt 1968. április 4-én.

A színes televíziózás bevezetése Magyarországon

Hazánkban fokozatos volt a fejlődés. 1969 márciusában kezdődött meg a rendszeres színes kísérleti adás sugárzása, de először csak alkalmanként, szerda este 18 és 21 óra között. 1969. április 5-én sugározták az első színes műsort, amelyet Horváth Ádám rendezett. Ekkor Magyarországon is megkezdődött az első  színes televíziókészülékek forgalmazása, amelyek francia importból származtak. Először mindössze néhány száz francia kísérleti tévé volt az országban, ezeken lehetett fogni az első színes adásokat.

Pontosan az első színes tévéfilm sugárzása után két évvel, 1970. április 4-én sor került az első színes helyszíni közvetítésre is, amely az aznapi katonai díszszemlét mutatta be. Ugyanebben az évben már több mint másfélmillió otthonban szólt a tévé, és a színes készülékek gyártása Magyarországon is megkezdődött. 1971-re külön sávokat kapott a színes és a fekete-fehér adás, és azoknak is volt lehetősége a színes műsort elérni, akiknek régebbi televíziója volt otthon - ehhez egy konvertert kellett beszerezni.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A színes sugárzás rendszeressé válását követően felgyorsultak az események a hazai vizuális médiában, egyre szélesebb körben terjedt el a tévénézés, és lassan az otthoni kikapcsolódás szerves részévé vált. 1981-ben a teletext szolgáltatás is elindult, ami egy újabb nagy ugrás volt a kommunikáció és a hírközlés történetében. 1989-ben pedig már alapvető volt a színes televíziós sugárzás, és ettől az évtől a hét minden napján volt adás.

Fotó: Getty Images

Szia, Kata vagyok, van még egy Pepsid? Emlékszel a leghíresebb retró reklámokra?

Ezek a videók egyenesen a múltba repítenek.

Elolvasom
Ezt is szeretjük