Ezt ne tedd ma, szerencsétlenséget hozol magadra az új évben
A babona szerint, amilyen az éved első napja, olyan lesz a többi. Ezután nincs reklamáció!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az év utolsó felét nevezhetnénk a babona és hagyomány időszakának, olyan sok mítosz kötődik hozzá. Bár tulajdonképpen január 1. már az új év eleje, ha nem szeretnél szerencsétlenséget hozni a fejedre, akkor tartsd be a hozzá fűződő hiedelmeket!

Most kijelentheted, hogy ugyan már, te nem vagy babonás, de vajon tényleg megéri kockáztatni? A mosás, főzés, takarítás megvár, akkor meg minek kapkodni!

A szerencse forgandó

Bulit tartottál, és a feje tetején áll az egész lakás? Az a kupac konfetti holnap is ott lesz a parkettán, és a pezsgősüveg sem fog megszökni. Bőven ráérsz a házimunkával foglalkozni január második napján is, ugyanis a hiedelem szerint a teregetés és a mosogatás az egyik családtagod halálát is okozhatja! A szemetet se vidd ki január 1-jén, mert ezzel a pénzt kiöntöd, és a szerencséd is odalesz. Ráadásul minek fáradnál, hiszen a kukásautó sem jár ezen a napon, szóval bőven ráérsz takarítani és rendet rakni a feldúlt lakásban. Ugyanez vonatkozik a sepregetésre is, mert ezzel kisöpröd az egész évi szerencsédet!

Újév napján vendégeid érkeznek? Ha férfi lép be először az ajtódon, akkor fogadd tárt karokkal, mert akkor egész évben az öledbe hullik majd a szerencse. Ezzel ellentétben a nők balszerencsét jelentenek, így, ha babonás vagy, próbáld meg úgy megszervezni anyukád vagy barátnőid látogatását, hogy az ellentétes nemből is hozzanak magukkal valakit.

A hiedelem szerint, aki férjhez szeretne menni, annak ifjú férfi kívánjon elsőnek boldog új esztendőt, ugyanis a nő ebben az esetben is szerencsétlenséget hoz, az idős úriember pedig azt jelenti, hogy a házasságot idén is kiverheted a fejedből.

Kerüld el a szegénységet!

Ha már magadba kanalaztad a lencsét, az azt jelenti, hogy számítasz az esztendő gazdagságára. Ne rontsd el az egészet azzal, hogy újév napján csirkét eszel. Ugyanis a babona szerint a baromfi kikaparja a szerencsét. A halfogyasztással is bánj csínján. Elméletileg a sok pikkely - a lencséhez hasonlóan - gazdaggá tesz, de csakis abban az esetben, ha olyan eszi, aki folyóparti faluban vagy városban lakik. Ellenkező esetben az egész a visszájára fordul, és a halacska elúszik a pénzeddel.

A hosszúra húzott rétestészta sok töltelékkel a népi hagyomány szerint biztosítja, hogy semmiben ne szenvedj hiányt az új esztendőben. Úgyhogy a malacsült és a szemes termések mellett - mint például bab, köles, rizs és nem utolsósorban a lencse - süss rétest újév napjára, hogy gazdag légy. Azért ne falj fel mindent, mert ez biztosítja, hogy a jövőben se kelljen nélkülöznöd. Azt tartja a hiedelem, hogy sose adj barátaidnak pénzt kölcsön január 1-jén, mert így egész évben pénzszűkében leszel. Inkább tömd meg alaposan a pénztárcád, mert a gazdag erszény gazdag évet ígér.

Ilyen évre számíthatsz

Amit január első napján teszel, az kihat az egész évedre. Ne veszekedj, a konfliktusokat kerüld, ha megspórolnád magadnak az idegességet az évben. A babona szerint, ha nem szeretnéd betegesen tölteni az új esztendőt, akkor január 1-jén ne hívj orvost a házhoz.

Különböző népi jóslatok az időjárásra is vonatkoznak. Ha a nap kisüt ezen a napon, akkor egész évben szép időre és sok napsütésre számíthatsz, és a tél is enyhe lesz. A hideg évszakban a sok felhőtől csak ritkán látni az éjszakai égbolton csillagokat, de, ha mégis csillagos az ég, a hagyomány szerint már közeleg a tavasz.

Hagymakalendárium

A néphit úgy tartja, hogy a vöröshagyma megmutatja, melyik hónapban milyen időjárásra számíthatsz. Nagyanyáink egy nagy fej hagymát félbevágtak, majd 12 részre osztották, mely a hónapokat jelképezte. Ugyanannyi sót szórtak mindegyik cikkbe, kitették az asztalra, és éjszakára ott hagyták szabadon. Amelyik hónapot jelképező szeletben megvizesedett a só, az a hónap csapadékosnak ígérkezett, míg a szárazon maradt hónapokban aszály várható.

Ezt is szeretjük