„Kell egy hét együttlét!” - Ezzel a szlogennel indult a Sziget Fesztivál '93-ban, és fejlődött tovább (x)
Minden, amit valaha tudni akartál a Szigetről.

fesztival
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén 25. alkalommal nyitott meg a Sziget. Göncz Árpád idején indult 43 ezer látogatóval, és tavaly már 496 ezren csatlakoztak a fesztiválhoz egy vagy több napra. A technikának köszönhetően azonban az, aki nem jut el idén, online is követheti élőben az eseményeket. 

A legnagyobb hírességek legnagyobb koncertjeit lehet live streamen nézni: a Nagyszínpadról hét napon át délután 16.00-tól 23.00-ig, az OTP Bank Színpad by A38-ról augusztus 10. és 15. között 16.45-től 02.45-ig, a Világzenei Színpadról szintén augusztus 10. és 15. között, de itt délután 17.00-től 01.00-ig, a Telekom Electronic Beats Arénából augusztus 10. és 15. között este 22.00-tól 04.30-ig, a Colosseumból pedig a Sziget hét napja alatt 18.00-tól 03.00-ig megy az élőzés. Ez utóbbi helyszínen újításként 360°-ban felvett videón nézheted, ami a Telekom jóvoltából a sziget.hu oldalon, a sziget hivatalos Youtube- és Facebook-oldalain is elérhető.

Amikor még Prince is itt volt

Ha te is voltál kint az elmúlt 25 évben legalább egyszer, ez a lista biztosan kelt majd benned egy kis nosztalgiát.

1993 - A Szigetre is, mint oly sok más dologra, érvényes a mondás: nem jöhetett volna létre, ha nincs a rendszerváltás. A fiatalok közösségi terei javarészt eltűntek, és Müller Péter Gerendai Károllyal egyre többet beszélgetett arról, hogy jó volna egy olyan nagyszabású fesztivál, ami az odalátogatók számára nyaralási, koncertezési és más szórakozási lehetőségeket is kínál. Az első Szigetre, amit még Diákszigetnek hívtak, és a fővédnökséget Göncz Árpád köztársasági elnök vállalta, 43 ezer fizető nézőt csalogattak be a Kell egy hét együttlét! és a Sem VIT, sem Woodstock szlogennel.

1994 - A második fesztivál - amit Eurowoodstocknak kereszteltek - szervezésénél kapóra jött, hogy a legendává vált woodstocki fesztiválnak éppen 25 éves évfordulója volt. Gerendai felvetette, mi lenne, ha olyan bulit szerveznének, mely egyfajta tisztelgés a történelemmé vált amerikai találkozó előtt, nem csupán magyar, hanem külföldi fellépőkkel is.

1995 - A kezdeti csetlések-botlások után a harmadik fesztiváltól kezdve már tudatosan épített pályán mozgott a rendezvény. 1995-ben már három-négy ember számára állandó munkát jelentett a cég, a nyári fesztivál előtt, alatt és után pedig több mint négyezren dolgoztak Óbudán.

1996 - egy esztendővel később már 206 ezren mentek szórakozni a III. kerületi helyszínre, és ekkor egy napra már két világsztár jutott, köztük Slash, Iggy Pop, a The Prodigy és a Therapy? nevű zenekar. 

Tavaly már ilyen sokan voltak a Szigeten
Tavaly már ilyen sokan voltak a Szigeten

1997 - A következő évben azonban már igazi sztárdömping volt a bulin. Eljött Budapestre David Bowie, a Motörhead, a Rollins Band, a fénykorát élő Chumbawamba és a Faith No More is. Ebben az évben már a külföldi látogatók aránya is látványosan megugrott.

1998 - A 265 ezer látogató újabb rekordot jelentett, de ugyanez mondható el a közel nyolcszáz programról is. 

1999 - Ebben az évben itt járt többek között az Ignite, az Asian Dub Foundation, a Faithless, a Guano Apes és a Kool and the Gang is. 

2000 - Immár 300 ezer vendég először hallgathatja önálló színpadon, a Világzenei Nagyszínpadon a világzenét, és ismerkedhet meg a Night Zone Party fantasztikus hang- és fényvilágával.

2001 -  A Sziget legerősebb napján már a megtelt feliratú táblát is ki kellett tenni. Az egyhetes fesztivál ideje alatt 361 ezer érdeklődő volt kint a Hajógyári szigeten. 

2002 - Minden Kistehén röhög, a farok körbepörög. A tizedik Szigeten megjelent a Kistehén figura, a nagyszínpad backstage-ében pedig a Kosheen zenekar és az Iggy Pop tagjai pofozgatták egymást, de azt is megoldották a biztonságiak. 

2003 - A napi látogatók számában csúcs született: soha annyian nem voltak még egyszerre a Szigeten, mint a Fesztivál szombatján. Akkor 62 ezren jártak a Hajógyárin. 

2004 - A nézőcsúcs a 2001-es év rekordját írta felül. Ebben az évben nyolcezer látogatóval több érkezett, mint akkor. A negyedik napon este köszönthették a szervezők a Sziget történetének hárommilliomodik látogatóját.

2005 - Nulladik nappal indult a 2005-ös Sziget: teljes repertoárjának két órás keresztmetszetével az Illés zenekar lépett fel, majd búcsúzott a közönségtől ezen a napon. 

2006 - A korábbiaknál is változatosabb nemzetközi programfelhozatalával dicsekedhetett a 2006-os Sziget. A legtöbb külföldi produkció, összesen 42, Nagy-Britanniából érkezett.

2007 - Fennállása legjobb programjával örvendeztette meg látogatóit a 15. Sziget. A jubileumi eseményre meghívót kapott 56 ország több száz előadója. A sort az LGT-koncert nyitotta.

2008 - Egy zúzós nulladik napi Iron Maiden-koncerttel és öt további teljes értékű nappal várta 2008-ban látogatóit a Sziget. A mínusz egyedik napon pedig útjára indult a Magyar Dal Napja.

2009 - Ekkor volt húszéves a Tankcsapda, a Szigeten ünnepelték ezt a jubileumot. Másnap több mint ötven zenekar és előadó lépett fel az elfogadásért és a sokszínűségért a Sziget nulladik napján. A Zene a Rasszizmus Ellen koncertsorozat az angliai Rock Against Racism szervezet és a brit nagykövetség kezdeményezésére jött létre a Hajógyári Szigeten.

2010 - A mínusz egyedik napon elbúcsúzott közönségétől a Kispál és a Borz. Abban az évben a sztárfellépők a világ legjobbjának tartott Glastonbury fesztiválhoz hasonlították a Szigetet. Az ott lévő nagykövetek is azt mondták, hogy nincs is jobb Európában, a nemzetközi újságírók le voltak nyűgözve a változatosságától és hangulatától. 

2011 - Hat kontinens mintegy ötven országából érkeztek a 2011-es Szigetre, ami - nagykorúságát elérve - már az egyik legfontosabb kulturális, zenei esemény volt Európában. Ebben az évben lépett fel Prince is, aki még másnap is kijött a fesztiválra, hogy egy barátnője koncertjét megtekintse.

2012 - A fesztiválszakma talán legnagyobb élő legendája, a világ legjobb zenei rendezvényének tartott Glastonbury Festival alapítója, Michael Eavis látogatott el a Szigetre. Ugyanebben az évben megérkezett a fesztivál kezdetétől számított hatmilliomodik látogató is.

2013 - „A 2013-as Sziget nagyon jó példája annak, hogyan lehet egyedi jegyekkel kitűnni és vonzónak lenni a nemzetközi fesztiválpiacon” - hangzott el egy nemzetközi konferencián, melyen mintegy 25 fesztivál igazgatója, továbbá ügynökségek képviselői vettek részt. 

2014 - Sok ismert ember látogatása is hozzátartozott a 2014-es Szigethez. Például Cory Hardrict amerikai színész, akit leginkább a Vészhelyzet című sorozatból vagy az Eleven testek, illetve a Végzet napja című filmekből ismerhetsz. A Sziget utolsó napján jött ki az OutKast koncertjére, akikkel előző nap futott össze Budapesten.

2015 - A legfiatalabb szigetlakó, egy nyolchónapos német csecsemő, természetesen szüleivel érkezett a Sziget családi kempingjébe, és volt egy 86 éves magyar bácsika is: egy egykori motorversenyző, aki az unokájával jött, csak úgy körbenézni.

2016 - Csúcsot hozott a Sziget 2016-ban: összesen 496 ezer látogatót számlált a fesztivál. Teltházas napokból is több volt: Rihanna, a Muse és SIA is megtöltötte a Szigetet. Eljött a fél világ: a Föld csaknem kétszáz országa közül 102-ből érkezett vendég a Magyarország első számú turisztikai attrakciójára.

Erre számíts idén

A Nagyszínpad augusztus 9-én egy hatalmas P!nk show-ra készül, de az elkövetkező napokban fellép itt PJ Harvey, Wiz Khalifa, Kasabian, Macklemore & Ryan Lewis, The Chainsmokers, Major Lazer, és a hetet a Dimitri Vegas & Like Mike fergeteges End Show-ja zárja. A Nagyszínpad nemcsak zenével szolgál, hanem tiritarka, látványos speciális partikra vonja be a közönséget, mint a Color Party, Pom-pom Party vagy a Labda Party, de lesz egy Szülinapi Party is.

A Sziget egyik leglátványosabb helyszíne a raklapokból épült Colosseum. A program itt hét napon át zajlik déltől, hajnal 5-ig. A Cirque du Sziget programhelyszín pedig már bemutatkozásakor magasra tette a lécet, azóta is minden évben nagyszerű hazai és nemzetközi újcirkuszi produkciókat állít színpadra.

Az idei év több szempontból is jubileuminak számít a Klasszikus, Opera és Jazz Színpadon: 25. alkalommal jelentkezik a Sziget, 15 éve van önálló klasszikus zenei színpad, azon pedig ötödik éve vendégei a helyszínnek az Operaház művészei. És lesz egy újítás is a Cineconcert, ahol fekete-fehér némafilmeket nézhetünk az 1910-es és ’20-as évekből, élőzenei kísérettel.

Szövegközi kép: Sziget.hu

Ezt is szeretjük