18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Hajmeresztő az új Btk. szexuális erőszakra vonatkozó része
Mi védi meg a gyerekeket?
Több probléma is felmerül a jogszabály érintett tételében.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lassan két hónapja, július 1-től esedékes Büntető Törvénykönyv annak ellenére, hogy számos ponton szigorításokat tartalmaz, a 12 évesnél fiatalabb gyerekekről feltételezi, hogy képesek megvédeni magukat az őket ért szexuális cselekmények esetén.

A gyerekek elleni szexuális erőszakot legtöbb esetben valamilyen családtag követi el, és az szinte minden esetben bántalmazással is együtt jár. Arra a kérdésre, hogy egy 12 éves gyerek hogyan tud védekezni, a törvénykönyv nem adja meg a választ.

Ezt mégis hogyan gondolták?

A védekezéssel érvelni egy Büntető Törvénykönyv szövegében még egy felnőtt esetében sem indokolt, ha pedig egy gyerek az áldozat, pláne nem.

A jogszabály kimondja, hogy szexuális visszaélést csak 18 éves felüli személy követhet el, és eltörli a fajtalankodás fogalmát is, amit eddig úgy definiáltak, hogy minden olyan súlyosan szeméremsértő cselekmény, amely a nemi vágy felkeltésére vagy kielégítésére szolgál.

Ezen kívül az új Büntető Törvénykönyv elvetette a vérfertőzés tételét, így a július 1. előtt egytől öt évig büntetett cselekmény esetében a két hónapja bevezetett jogszabály három évre maximalizálja a kiszabható büntetést.

A testvérek közötti együttlétet is már csak vétségnek tekinti a jogszabály, amit csak akkor büntetnek, ha a nagyobb testvér elmúlt 18 éves. Tehát például egy 16-17 éves fiú minden következmény nélkül létesíthet erőszakos együttlétet saját fiatalabb testvérével.

Szexuális kapcsolat

Az új jogszabály szerint, ha egy 12 éves lány lefekszik a 18 éven aluli barátjával, akkor az manapság már nem büntethető, ami alapján azt lehet gondolni, hogy a jogalkotók szerint egy 12 éves már eléggé érett a szexuális együttlétre. Ugyanakkor, ha egy nagykorú teszi ezt kiskorúval, az szexuális visszaélésnek minősül.

Az új szabályozás már csak azért is problémás, mert ha egy 14 és egy 17 éves kiskorú együtt járnak például, minden büntetés nélkül folytathatnak szexuális kapcsolatot. Ugyanakkor, ha az idősebb fél időközben betölti a 18. életévét, abban a pillanatban büntethető lesz. Ezentúl azt is szigorúbban büntetik, aki egy 18 éves aluli fiatalon követ el szexuális erőszakot, amiért kettő-nyolc év közötti börtönbüntetés jár.

Szexuális kényszerítés és gyerekprostitúció

Az új Büntető Törvénykönyv szerint azt, ha valaki zaklatást követ el, mostantól szexuális kényszerítésnek minősítik, ami már öt év börtönbüntetéssel is járhat az eddigi három helyett. Az új jogszabály a gyerekek szexuális kapcsolatának kihasználását külön bűncselekményként kezeli, és aki gyereknek pénzért fizet, három évet is kaphat. A korábbi törvénykönyv szerint azt, aki kiskorú prostituáltnak fizetett, megrontásért lehetett büntetni, és aki prostitúcióra kényszerített kiskorút, egyéb bűncselekmények alapján ítélhették el.

Az új szabályozás szerint viszont, aki felhív vagy felajánl prostitúciót a kiskorúnak, vagy segítséget nyújt a bűncselekményben, három évet, aki rábírja, öt évet, illetve aki kényszeríti, és hasznot is húz a gyerek futtatásából, akár nyolc évet is kaphat.

Az új Büntető Törvénykönyv ezen szakasza nem mondható kifejezetten következetesnek, emiatt komoly problémák merülnek fel a szexuális erőszak témakörével kapcsolatban. Hiába lépett életbe 2013 júliusában, ezek már valószínűleg csak később fognak kiütközni. 

Ezt is szeretjük