Szennyezett oltások kerülhettek forgalomba: figyelmeztet a hatóság
A hatóság közleményt adott ki. Ezt kell tenned, ha találkozol a szennyezett vakcinával.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatósága közleményében hívja fel a lakosság figyelmét egy veszélyes, szennyezett vakcinára. Az agyhártyagyulladás elleni szert azonnal vissza kell vinni abba a patikába, ahol azt kiadták.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet - GYEMSZI OGYI - elővigyázatosságból visszahívja a Meningitec elnevezésű agyhártyagyulladás elleni vakcináját.
A visszahívott tételek számai a következők: G87420, G08527, G76679, H20491, H84074, H95178, J34742, H57306, H52274.

A Nuron Biotech mint a forgalomba hozatali engedély jogosultja azért kezdeményezte a védőoltás jelzett tételeinek kivonását, mert a készítmény egyes egységeiben sárgás-vörös idegen szemcséket észleltek, amiről bebizonyosodott, hogy vas-oxid-szennyezés.

A cég a 2013-14 folyamán gyártott oltóanyag összes készleten lévő mintáját megvizsgálta, 17 500 ampullából 37 esetben találtak elszíneződést. Aggodalomra azonban nincs ok, beadásra a szennyezett oltás nem kerülhet. Magyarországról eddig nem érkezett minőségi hibáról bejelentés. Mivel a szennyezés jól látható, legkésőbb a beadó orvos mindenképpen észleli.

A GYEMSZI OGYI kéri a lakosságot, hogy a korábban megvásárolt Meningitec vakcinát vigyék vissza abba a gyógyszertárba, ahol a receptet kiváltották. Az oltás folytatása érdekében vegyék fel a kapcsolatot a gyógyszert felíró orvossal.

Ezt is szeretjük