Van egy jó képed magadról? Küldd be ide, és drága telefont nyerhetsz

Értékes nyeremények várják a szelfipályázat későbbi győzteseit.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Huawei és a londoni Saatchi Gallery nagyszabású #SaatchiSelfie fotópályázatára várja a nevezéseket a világ minden részéről, január végétől március 19-ig. A nyertes képeket ismert művészekből álló zsűri választja ki, amelyek megtekinthetőek lesznek a brit fővárosban található múzeumban, a Saatchi és a Huawei által közösen 2017. március 31-től május 31-ig rendezett kiállításon.

A legjobb tíz fotó alkotóit emellett a Huawei legújabb, még nem bemutatott okostelefonjából egy-egy példánnyal jutalmazza. A Huawei és a Saatchi Gallery által meghirdetett nemzetközi verseny lehetőséget kínál minden művésznek, profi fotósnak és lelkes amatőrnek, hogy szelfitörténelmet írjanak, és kifejezhessék magukat a rengeteg kiaknázatlan lehetőséget kínáló fényképezési mód ötletes alkalmazásával.

A versenyre csakis fényképes szelfivel lehet nevezni, a zsűri pedig eredetiségük és kreativitásuk alapján választja ki a nyertes alkotásokat, illetve figyelembe véve azt, hogy a képek mennyire illenek a verseny koncepciójába. A tíz kiválasztott döntős képei kiállításra kerülnek a Huawei és a Saatchi által közösen szervezett From Selfie to Self-Expression - A szelfitől az önkifejezésig - kiállításon március 31-étől négy héten keresztül.

Emellett a döntősök és egy-egy vendégük meghívást kap a kiállítás 2017. március 30-án megrendezett exkluzív megnyitójára Londonba, ahová az utazást és a szállást is a szervezők állják. Ezen a rendezvényen jelentik be a pályázat fődíjasát is. A Saatchi Gallery és a Huawei által szervezett From Selfie to Self-Expression kiállítás a világ első olyan tárlata, amely bemutatja a szelfi történetét a régi mesterektől kezdve egészen napjaink fotósaiig.

A szelfi rövid története

A világ legelső szelfijét 1839-ben készítette Robert Cornelius amerikai kémikus és amatőr fotográfus. Az általa készített dagerrotípia egyben az egyik első olyan fotó a történelemben, amely személyt ábrázol. A kép hátoldalára Cornelius az alábbi megjegyzést írta: "A valaha készült legelső fénykép. 1839"

Érdekesség, hogy Anasztaszija Nyikolajevna Romanova orosz nagyhercegnő volt a világ egyik első tinédzsere, aki szelfit készített magáról egy tükör segítségével, majd elküldte azt egy barátjának, 1914-ben. A kísérőlevélben az alábbiakat írta: "A tükörbe nézve készítettem magamról ezt a képet. Igen nehéz volt, hiszen a kezeim remegtek."

Az 1970-es években a megfizethető instant fényképezőgépek elterjedésével a fényképes önarcképek készítése virágzásnak indult, hiszen a fotográfia a hétköznapi emberek, amatőrök számára is elérhetővé vált. A digitális kamerák megjelenésével ez a jelenség tovább terjedt az ezredforduló környékén.

Napjainkban a szelfinek már számos variációját, alfaját szoktuk alkalmazni és megosztani közösségi média felületeinken: ilyen például az úgynevezett relfie, vagyis olyan szelfi, amit párunkkal közösen készítünk, vagy a suglie - a selfie és ugly, azaz csúnya szavak összevonása -, ami pedig a direkt előnytelen arckifejezést megörökítő szelfi.

A csoportos szelfit többek között groufie-ként emlegetjük, ami az angol group és a selfie szavak összeolvadásából született. A szót a Huawei alkotta meg P7 okostelefonjának piacra bocsátása kapcsán 2014 tavaszán, és le is védette az Egyesült Államokban, Franciaországban, Kínában, Németországban és Oroszországban.

A többféle szelfi típus mellett ma már számos eszközzel tökéletesíthetjük ilyen jellegű fényképeinket, például olyan mobilos kiegészítőkkel, mint a szelfibot, amelynek segítségével tágabb háttérképpel készíthetjük el a fotónkat. Szoftveres megoldások a különböző filterek, illetve például a Huawei készülékeiben használható Szépség üzemmód, amely finoman korrigálja a bőrhibákat és a bőr színét a fényképeken.

A pályázat jelentkezési ideje:
2017. január 23- 2017. március 19.
Feltételek:
1. Pályázónként legfeljebb 6 darab szelfivel lehetséges nevezni a versenyre.
2. A versenyre csak 16 éven felüliek nevezhetnek.

További információ, és a verseny teljes szabályzata erre a linkre kattintva olvasható. A pályázatra nevezni szintén a fenti oldalon lehet, és az eddig beküldött képek is ott tekinthetőek meg.

Ezt is szeretjük