Százmilliárdos megszorítócsomag, halkuló reklámok és Fluor Tomi a Parlamentben
Tudd meg, mi történt a héten a magyar politikai életben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormány nyilvánosságra hozta a konvergenciaprogramot, melyben számtalan megszorítás szerepel. A munka világa teljesen átalakul, a családoknak és az alacsony keresetűeknek még nehezebb lesz. Kiderült továbbá, hogy Tarlós István újabb csapást mérne a hajléktalanokra, és a Parlamentben is történtek furcsaságok. Jó hír is érkezett, ősztől remélhetőleg vége az ordító reklámoknak. Összefoglaló.

Matolcsy György

A Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium az alkotmányozás után kiterítette kártyáit, és elküldte Brüsszelnek a konvergenciaprogramot, amely 2014-ig vázolja fel a kormány terveit. A csomag összesen 902 milliárdos spórolást helyez kilátásba, ami miatt sokan sokkal rosszabbul fognak élni, mint azelőtt.

A kormány befagyasztja a családtámogatások összegét, nem emelkedik jövőre sem a családi pótlék, sem a gyes, kompenzációként a családok utóbbi esetében igénybe vehetik a családi adókedvezményt, már ha a kapott bruttó összeg van olyan magas, hogy abból le lehet vonni az összeget.

A kormány a munka világát is átalakítaná, például a 6 hónapra maximalizált próbaidővel, amelynek hatására a munkavállalók még kiszolgáltatottabbá válnak, mint azelőtt. Így lesz ez az álláskeresőkkel is, akik innentől már nem 270 napig kapják a támogatást, hanem 90 napig. Az álláskeresés átlagos ideje hazánkban 18,3 hónap.

Az adójóváírás várhatóan a felére csökken, ami az alacsony keresetűeknek lesz érezhető változás, hiszen így nettó bérük még kevesebb lesz, mint idén. Megszűnik emellett a korkedvezményes nyugdíj a fegyveres testületeknél, és a rokkantnyugdíjazási rendszert is felülvizsgálják.

Kell a megszorítás

Bár az intézkedések sokaknak fájnak majd, azt sem árt tudni, hogy mindezek nélkül a következő években még rosszabbra fordulna az ország helyzete. A Költségvetési Tanács egykori tagjai közölték: hatalmas, ezermilliárdos és annál is nagyobb lyuk tátongana a következő években a költségvetésben, ha a kormány nem hajtaná végre a Széll Kálmán Tervet és a konvergenciaprogramot.

A főváros sem tétlenkedett a héten, Tarlós István úgy döntött, lök még egyet a hajléktalanokon, akikre innentől 50 ezer forintos bírság vár, amiért az utcán élnek. A főpolgármester szerint a cél nem a büntetés, hanem „az azokkal szembeni fellépés jogi lehetőségének a megteremtése, akik a felajánlott segítség ellenére is a közterületeken maradnak”.

Egy kis vidámság is történt a héten, Rétvári Bence államtitkár a Parlamentben brillírozott. A KDNP-s politikus a tinilányok legújabb kedvencét, Fluor Tomit idézte a Házban. Rétvári szerint az LMP és az MSZP összenőtt, mint „két kicsi legó”. A Femina ennek apropóján összegyűjtötte, még melyik magyar dalt lehetne használni a pártoknak. Erről bővebben itt olvashatsz.

A héten hallatott magáról a Nemzeti Média – és Hírközlési Hatóság is, a Szalai Annamária vezette testület bejelentette, ősztől véget vet az ordítozó reklámoknak, nyár végétől büntetni fogja azokat az adókat, amelyeknél a reklámok hangosabbak, mint maga a műsor.

Ezt is szeretjük