Orbán Viktort nem lehet csak úgy kiütni a nyeregből
Hiába görcsöl az ellenzék?
Elkészült Nézőpont Intézet és a Századvég friss felmérése.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Századvég legújabb felmérése szerint a baloldal választási támogatottsága 1%-kal több a közös lista állítása után, mint ha az ellenzék szereplői külön indulnának, a Jobbik pedig tovább erősödött.

Bajnai Gordon, Mesterházy Attila, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor

A felmérés január 10. és 12. között történt ezer felnőtt megkérdezésével, hibahatára 3,2 százalékpontos.

Még mindig a Fidesz vezet

Januárban a teljes népesség körében az MSZP 13%-on, az Együtt-PM 4%-on, a Demokratikus Koalíció pedig 3%-on áll, azaz összesen a teljes népesség 20%-a szavazna a baloldali pártokra.

Ha a megkérdezettek a közös listát is választhatják, ez az érték 21%. A Fideszre a teljes népesség 32%-a voksolna, a Jobbik 10%-on áll, ami a megelőző hónaphoz képest erősödést jelent. Az LMP támogatottsága 3%.

A biztos szavazó pártválasztók között a kormánypárt támogatottsága 52%-on, az MSZP 21%-on, az Együtt-PM 5%-on, a Demokratikus Koalíció pedig 4%-on áll. A Jobbik ebben a körben is erősödött, jelenleg 14% a támogatói aránya. Az LMP-re a biztos szavazó pártválasztók 3%-a voksolna.

Máshol is hasonló eredmények születtek

A Nézőpont Intézet változatlan erőviszonyokat mért az idei első, még a közös ellenzéki lista bejelentése előtt készült közvélemény-kutatásában a pártok támogatásának vizsgálata során. Ekkor a teljes népesség körében a Fidesz 37%-on, a baloldal pedig 21%-on állt.

A reprezentatív kutatást január 6. és 9. között végezték a Heti Válasz számára. A Fidesz ekkor a népességben 37%-on állt, az aktív szavazók körében viszont elérte a 46%-ot. Az egyesülő baloldal a teljes népességben 21, a választási részvételüket biztosra ígérők körében 25%-on állt ekkor. A 21%-on belül 10-et ért el az MSZP, 7-et az Együtt-PM és 4-et a Demokratikus Koalíció, míg a biztos szavazóknál az MSZP esetében 10%-os, az Együtt-PM-nél 9, amíg a Demokratikus Koalícióra vonatkozóan 6%-os támogatást mértek.

Az LMP tavaly október óta nem éri el a bejutáshoz szükséges 5%-os küszöböt, hiszen a teljes népességben és az aktívak körében is csak 3%-on áll. Pedig a zöld párt iránti szimpátia meglepően magas. Az összes megkérdezett 40%-a szeretné, ha az LMP a következő parlamentbe is bejutna, és csak 37% nem.

A baloldaliak körében különösen népszerűek a magyar zöldek. Az MSZP-szimpatizánsok 52, Bajnai-híveinek 66%-a drukkol nekik. Gyurcsány visszatérése így nemcsak a Fidesz 2010-es szavazótáborát kovácsolhatja újra egybe, de az egyetlen kitartóan Gyurcsány-ellenes baloldali párthoz is hozhat vendégszavazókat - vélik a kutatók. A megkérdezett ezer ember 64%-a válaszolt úgy, hogy részt venne a szavazáson.

Kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezt is szeretjük