Már készül a szaloncukor: étvágygerjesztő fotók a karácsonygyárból
Az embernek rögtön kedve támad egy-két darabot megkóstolni.

szaloncukor
Ez is érdekelhet

A mérték a lényeg: tévhitek a szénhidráttal kapcsolatban (x)

Szárnyal a budapesti VictoriaShop! (x)

Turbózd fel a halfogyasztásod idén ősszel! (x)

Frissítsd fel a karácsonyi dekorációt rózsaarannyal! (x)

Nézd meg, honnan érkezik a reggeli kávé a poharadba

Tasnádi Bence színész jóképű, tehetséges és lázadó – Akárcsak Mozart, akit játszik

beauty and style

Gyönyörű esküvői ruhák, amiket a nyüzsgő nagyváros ihletett: a Daalarna modern hercegnőknek tervezett »

Így nem lesz unalmas a fekete és fehér kombinációja: stílusos szetteket mutatunk »

Nem sokat bíznak a képzeletre a 80-as évek legdögösebb ruhafazonjai: Emily Ratajkowski sportot űz a villantásból »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Lassan elérkezik az ideje az ünnepi készülődésnek, ha nem is az otthonokban, az élelmiszer-ipari nagyvállalatoknál mindenképp. Egy keszthelyi édességgyár üzemében már el is kezdődött a magyar karácsony egyik elmaradhatatlan kellékének, a szaloncukornak a gyártása.

A szaloncukor hungarikumnak számít, és már Jókai Mór is felaggatta a karácsonyfájára, bár ő szalonczukkedlinek nevezte a tipikus hazai édességet. Ősét, a fondant cukrot már a franciák is gyártották a 14. században, és jóval később hozták be a Magyarországra vándorló német cukorműves mesterek.

Eleinte kézzel készítettek minden míves darabot, aztán a híres Stühmer Cukrászatban állították üzembe az első fondant-készítő gépeket. A karácsonyi édességet először a Gerbeaud árulta, majd a pesti polgárság a desszertfunkció mellett a díszítést is divatba hozta, vagyis selyembe és sztaniolba csomagolt cukrokat kezdtek a fenyőfára aggatni.

Kint is nehéz nélküle meglenni

Hogy mennyire hozzátartozik a szaloncukor a magyar karácsonyhoz, azt mutatja az is, hogy a külhonban dolgozó hazánk fiai az ünnepi csomagban az elsők között kérnek otthonról szaloncukrot. Nyugaton ugyanis egyáltalán nem divat, és nem is nagyon árulják kereskedelmi forgalomban. Itthon viszont már elindult a gyártás, tehát nem kell aggódni, minden fenyőágra jut majd belőle - képek!

A magyarok Gombóc Artúrként viszonyulnak a szaloncukorhoz, mindegyik fajtát imádják, de természetesen vannak kedvencek. Örök sláger a zselés, a karamellás és a marcipános, de évről évre újabb variációkat dobnak a piacra. Van már Túró Rudi ízű, konyakmeggyes és fekete erdő ízesítésű is. A legmenőbb édesipari márkák is kiadják szezonális válogatástermékeiket a karácsonyi ünnepekre, mert ma már újra presztízsnek számít minőségi szaloncukrot gyártani - amire kereslet is van minden évben. 

Ezt is szeretjük