Már készül a szaloncukor: étvágygerjesztő fotók a karácsonygyárból
Az embernek rögtön kedve támad egy-két darabot megkóstolni.
Lassan elérkezik az ideje az ünnepi készülődésnek, ha nem is az otthonokban, az élelmiszer-ipari nagyvállalatoknál mindenképp. Egy keszthelyi édességgyár üzemében már el is kezdődött a magyar karácsony egyik elmaradhatatlan kellékének, a szaloncukornak a gyártása.
A szaloncukor hungarikumnak számít, és már Jókai Mór is felaggatta a karácsonyfájára, bár ő szalonczukkedlinek nevezte a tipikus hazai édességet. Ősét, a fondant cukrot már a franciák is gyártották a 14. században, és jóval később hozták be a Magyarországra vándorló német cukorműves mesterek.
Eleinte kézzel készítettek minden míves darabot, aztán a híres Stühmer Cukrászatban állították üzembe az első fondant-készítő gépeket. A karácsonyi édességet először a Gerbeaud árulta, majd a pesti polgárság a desszertfunkció mellett a díszítést is divatba hozta, vagyis selyembe és sztaniolba csomagolt cukrokat kezdtek a fenyőfára aggatni.
Kint is nehéz nélküle meglenni
Hogy mennyire hozzátartozik a szaloncukor a magyar karácsonyhoz, azt mutatja az is, hogy a külhonban dolgozó hazánk fiai az ünnepi csomagban az elsők között kérnek otthonról szaloncukrot. Nyugaton ugyanis egyáltalán nem divat, és nem is nagyon árulják kereskedelmi forgalomban. Itthon viszont már elindult a gyártás, tehát nem kell aggódni, minden fenyőágra jut majd belőle - képek!
A magyarok Gombóc Artúrként viszonyulnak a szaloncukorhoz, mindegyik fajtát imádják, de természetesen vannak kedvencek. Örök sláger a zselés, a karamellás és a marcipános, de évről évre újabb variációkat dobnak a piacra. Van már Túró Rudi ízű, konyakmeggyes és fekete erdő ízesítésű is. A legmenőbb édesipari márkák is kiadják szezonális válogatástermékeiket a karácsonyi ünnepekre, mert ma már újra presztízsnek számít minőségi szaloncukrot gyártani - amire kereslet is van minden évben.
OLVASD EL EZT IS!

- karácsonyi dekoráció
- diy karácsonyi díszek
Minimalista karácsonyi dizájnok, amik nagyon hangulatba hoznak: készítsd el őket!

- puding
- édességek
Ünnepi puding szaloncukorágyon Használd fel, ami nem került a fára

- szaloncukor
- házi