Eddig tárgyként tekintettek az állatokra Spanyolországban: csak most nyilvánították őket érző lényekké

Az elfogadott új jogszabálynak köszönhetően a törvény többé nem tekinti tárgynak az állatokat Spanyolországban.

Spanyolország új jogszabálya szerint az állatok érző lények
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A spanyol képviselők kongresszusa a közelmúltban kinyilvánította, hogy az állatok, beleértve a házi kedvenceket és a vadon élő fajok tagjait is, érző lények. 

Ezentúl érző lényként kezelik az állatokat Spanyolországban, és ezáltal jogilag elkülönülnek az élettelen tárgyaktól. Nem lehet őket lefoglalni, elhagyni, rossz bánásmódban részesíteni vagy elválasztani egyik tulajdonosuktól anélkül, hogy jóllétüket és védelmüket figyelembe vennék.

Számos ország szerint érző lények az állatok

Azzal, hogy az állatokat érző lényeknek nyilvánítja, nem pedig az emberek tulajdonát képező tárgyaknak vagy tulajdonoknak, Spanyolország csatlakozik hozzávetőleg 32 másik országhoz, amelyek ugyanezt tették. Beleértve Franciaországot, az Egyesült Királyságot, Hollandiát, Svédországot, Új-Zélandot és Tanzániát. 2018 szeptemberében Szlovákia polgári törvénykönyvében felülvizsgálta az állatok meghatározását, „hogy tükrözze, hogy élőlényekről van szó, nem pedig dolgokról… az új meghatározás szerint az állatok különleges státuszt élveznek majd és értékes élőlényekként tekintenek rájuk, akik képesek saját érzékszerveikkel felfogni a világot.”

GettyImages-1357746205

Az érző lényként elismert állatok listája folyamatosan bővül, és most az Egyesült Királyságban a polipok, rákok és homárok is bekerültek az „érzőklubba”, és nagyon valószínű, hogy hamarosan betiltják az állati trófeák Britanniába szállítását is. A 2009-ben elfogadott Lisszaboni Szerződés más állatokat is érző lényeknek ismer el.

Mi az érző, és mit jelent valójában érzőnek nyilvánítani?

De mit jelent „érző lénynek lenni”? Ez lényegében azon múlik, hogy az egyének sokféle érzelmet képesek érezni, beleértve az örömöt, a félelmet és a különféle típusú fájdalmakat és szenvedéseket. Más szóval, az érzéseik számítanak nekik, és nekünk is számítania kéne annak, hogy az állatok mit éreznek.

Bár ez minden bizonnyal a helyes irányba megtett lépés, a szakértők nem túl optimisták annak tekintetében, hogy ez óriási változást fog hozni. Hacsak az emberek hozzáállása nem változik meg gyökeresen, és nem kezdenek el azon dolgozni, hogy megváltoztassák azt, ahogyan bánnak az állatokkal, amelyeket hivatalosan is érzőnek ismernek el. 

GettyImages-1280585530

Az iparosodott, úgynevezett „gyári gazdaságokban" sok helyen valamelyest javultak a körülmények. De számtalan étkezési célokra szánt haszonállat élete továbbra is nyomorúságos, tele fájdalommal, szenvedéssel és halállal, beleértve halak milliárdjait. Állatok millióit használják továbbra is a legkülönfélébb laboratóriumi kísérletekben szerte a világon. 

A bántalmazás továbbra is meglehetősen gyakori a szórakoztatási célokra használt állatoknál. Az egészséges állatok állatkertekben való leölése továbbra is a lehetőségek között szerepel – amit a szakértők gyakran „zootanáziának” nevezek –, mert nem tudnak hozzájárulni a tenyésztési programokhoz, vagy helyhiánnyal küzdenek.

GettyImages-997082046

Az utóbbi időben az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) az egészséges nyugati síkvidéki gorillák elpusztításának lehetőségéről folytatott vitát a túlzsúfoltság miatt. Már a gondolatot is sok ember kritizálta világszerte, és nem csak állatvédő aktivisták. Az EAZA ezt követően közleményt adott ki a gorillamenedzsment jövőjéről, amely nem zárja ki e csodálatos lények leölésének lehetőségét.

Új-Zélandon, ahol az állatokat érzőnek nyilvánították, a vadon élő állatok elleni háborúk brutális támadást jelentenek számtalan érző lény élete ellen. Ezenkívül, bár a bikaviadalt bizonyos helyeken betiltották Spanyolországban, országosan még nem, mivel ragaszkodnak tradícióikhoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Remélhetőleg most lesz változás, amikor őket és más állatokat már hivatalosan is érző lényeknek ismerik el. De sajnos azt is figyelembe kell venni, hogy a házi kedvencek, legfőképpen a kutyák és a macskák bántalmazása pedig világszerte óriási probléma.

Az állatokkal való rossz bánásmód olyan helyeken, ahol formálisan elismerték őket érző lényekként, jellemzően tovább folytatódik. Ennek ellenére a lépés minden bizonnyal pozitív és előremutató.

Most, hogy vannak hivatalos nyilatkozatok és törvények, amelyek megváltoztatják az állatok jogi státuszát, fel kell használnunk az érzőképesség elismerését az állatok életének drasztikus javítására.

Fontos ügyben készült kódex Magyarországon: a hatóságok is támogatják

Megszületett Magyarország első állatvédelmi kódexe. A kezdeményezést számos tervezet támogatja.

Fontos ügyben készült kódex Magyarországon: a hatóságok is támogatják

Megszületett Magyarország első állatvédelmi kódexe.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük