Dokumentumfilmek, melyek felnyitották a világ szemét
Négy világhírű dokumentumfilm, mely bejárta a világot, és hatalmas visszhangot váltott ki.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Összeesküvés-elméletek mindig is voltak, és lesznek is, ahogy a tényeket feltáró és a valóságot bemutató dokumentumfilmeknek is mindig lesz jövőjük. Sőt, talán egy olyan korban, ahol a hétköznapi ember már azt sem tudja, egyáltalán a híradónak higgyen-e, egyre nagyobb szükség lesz rájuk.

És egyre nagyobb visszhangot váltanak majd ki - ahogy történt ez a következő négy film esetében is.

Részvényesek, leleplezve: The Corporation

150 évvel ezelőtt a részvénytársaságok még viszonylag jelentéktelen gazdasági formációnak számítottak, mára azonban a nagy társaságok mindent felölelő hatalomra tettek szert. Mint hajdan az egyház, a királyság, a nagy részvénytársasági forma a mai korban a világon mindenütt uralkodó intézmény. A The Corporation című film a világkereskedelem legújabb jelenségeit elemezve felteszi a meglehetősen aggasztó kérdést: milyen következményekkel jár az emberekre, a környezetre, a demokráciára és a Föld jövőjére nézve, ha mérhetetlen hatalmat ad egy olyan intézménynek, melynek legfőbb törekvése, hogy a részvényesek vagyonát növelje? Egy olyannak, mely nem tartja feladatának, hogy erkölcsi szempontokkal is foglalkozzon?

Az alkotók testközelből követik végig az eseményeket a leghangosabb globalizációellenes tüntetések időszakától az Enron Társaság bukásával kezdődött nagyvállalati csődökig. A filmben sok csúcsvezető szólal meg, egy sor iparág legnagyobb vállalatainak képviseletében - a Shelltől a Pfitzeren át egészen a Goodyearig, rajtuk kívül pedig egy ipari kém, egy névtelenül nyilatkozó bennfentes, mellettük akadémikusok, tudósok, történészek.

A Föld sorsa, megpecsételve: A hülyeség kora

A rendező, Franny Armstrong különleges animációs megoldásokkal készült dokumentumfilmje az emberiség önpusztító és a jövő generáció sorsát is befolyásoló magatartásáról készült valódi dráma. Főszereplője Pete Postlethwaite, aki a filmben a Globális Archívum alkalmazottját alakítja, egy magányos embert 2055-ben, amikor már elpusztult a világ. A hülyeség kora a környezetszennyezésből fakadó éghajlatváltozás problémáját feszegeti, különös hangsúllyal a Föld lakosságának felelőtlen magatartására, illetve annak vonatkozásában, hogy minden bizonnyal most van az az utolsó pillanat, amikor talán még megállítható, sőt, esetleg visszafordítható lenne az a folyamat, mely többek véleménye szerint 2055-re valószínűleg kataklizmához vezet.

A filmet az Egyesült Királyságban mutatták be 2009. március 20-án, a nemzetközi megjelenésére 2009. szeptember 21-én és 22-én került sor. Az úgynevezett világpremier keretében az alkotást a New York-i Winter Garden Theatre-ből vetítették műholdas kapcsolaton keresztül az Egyesült Államok közel 500 mozijában, valamint további 200 moziban, melyek 30 országba sugározták a filmet. A premier kiemelt vendége volt Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár is.

A valódi Amerikai Egyesült Államok: Harc a demokrácia ellen

A Harc a demokráciáért nagyszerű dokumentumfilm, mely részletesen mutatja be az Amerikai Egyesült Államoknak a latin-amerikai országokkal szembeni elnyomó politikáját. Az USA hivatalosan úgy kommunikálja tetteit, mint segítséget az adott nép felszabadításához, ez azonban - legalábbis ahogy a filmből kiderül - köszönőviszonyban sincs a valósággal. Az igazság az, hogy az Egyesült Államok bármire képes annak érdekében, hogy megóvja gazdasági és politikai érdekeit, figyelmen kívül hagyva az olyan bagatell dolgokat, mint a demokrácia vagy az emberi jogok.

A dokumentumfilmben magas beosztású CIA-tisztviselők, kongresszusi képviselők, nagykövetek, államelnökök szólalnak meg, továbbá olyan egyszerű emberek, akik a saját bőrükön tapasztalták a nagypolitikai események közvetlen következményeit.

A film az elmúlt 50 év történéseit öleli fel, elsősorban azokra a venezuelai, guatemalai, El Salvadori és bolíviai puccsokra vonatkozóan, melyeket közvetve vagy közvetlenül mind az USA támogatott.

Az emberiség jövője: Az utolsó óra

Aszály. Éhség. Áradás. Hurrikán. Savas eső. Az esti híradóban a katasztrófák egymástól független eseményeknek tűnnek. Igaz ez? Vagy egy nagyobb, az egész Földet érintő rejtvény részei? Ha az utóbbi kérdésre igen a válasz, a megfejtés a jövőről szól.
A bolygó történetében az emberiség csupán epizodista: rövid ideje van a színen, a hatása mégis nagyon nagy. A szennyvízvezetékekből és gyárkéményekből távozó vegyületek megbontották a természetes üvegházhatás harmóniáját: amikor a gyárak áruval látják el a fogyasztókat, egyúttal egy újabb adag hulladékot is termelnek. Az óceánok higannyal, nehézfémekkel és mérgező vegyi anyagokkal teltek meg. Eltűnnek az erdők, egyre nagyobb teret hódítanak meg a sivatagok, a sarki jég olvad, a permafrost - az állandóan fagyott altalaj - elvékonyodik.

A Föld felmelegedett. Utoljára akkor halt ki ilyen rövid idő alatt ilyen sok faj, amikor 55 millió évvel ezelőtt egy meteor csapódott be nálunk. Vajon visszafordíthatók-e a változások? Tetszik vagy nem, korunkat elsősorban ez a kérdés határozza meg. Erre keresi a választ a Leonardo DiCaprio vezette forgatócsoport.

Ezt is szeretjük