Bravó, Semjén! Trükközésre kényszeríti a törvény a boltosokat
A hazai láncok buktak, a diszkontok nyertek. Többen pedig kihasználják a kiskapukat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A diszkontok lettek a vasárnapi boltbezárás abszolút nyertesei, a helyzetbe hozott hazai láncok részesedése pedig esett. Azok a kisboltok is jól jártak, amelyek nyitva tarthatnak vasárnaponként. Néhány lánc pedig legálisan trükközik a nyitva tartással.

A Lidl és a Spar rákapcsolt az ősszel: boltjaik sorra használják ki a rendkívüli vasárnapi nyitva tartásra adott törvényi lehetőséget, és egyre több üzletükben lehet vasárnap is vásárolni.

Az éjjel-nappal nyitva tartó OMV-benzinkutaknál több mint 30 Spar van nyitva ilyenkor, a Shell-kutaknál pedig rohamosan terjednek a Tesco Expresszek. Ráadásul ezekben a boltokban nem a csillagászati benzinkúti árakon lehet vásárolni, hanem a normál üzletekben megszokottakhoz közelítenek a számok.

Nyertesek és vesztesek

Szakmai szereplők már a vasárnapi boltzár megszavazásakor számítottak arra, hogy alaposan átrendeződnek majd a vásárlási szokások. A forgalom a törvény bevezetése óta péntekre és szombatra összpontosult, és ahogy várható volt, a vásárlók inkább a diszkontokat és hipermarketeket választották.

A Lidl, az Aldi és a Penny a nyerő a magyarok körében, ezeknek a láncoknak a forgalma 5,4%-kal nőtt március óta. A vevők a számok szerint a kormánynak kedves magyar bolthálózatoktól vándorolhattak át a diszkontokhoz, mert a CBA, a Coop és a Real üzleteinek forgalma 6,8%-ot csökkent az elmúlt nyolc hónapban.

A kormány nyilvánvaló szándéka a hazai boltok megerősítésére csak a családi kisvállalkozások esetében sikerült, a független kisboltok részesedése 3%-kal nőtt. A multinacionális hipermarketek - a Tesco, az Auchan és az InterSpar - 1,7, míg a szupermarketek 2,9 %-kal növelték részesedésüket.

Ezt is szeretjük