A skótok tényleg spórolósak? Innen ered az előítélet
Ennyi valóságalapja van a skótok kicsinyességének.

skot-ferfi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

- Honnan tudta, hogy mindkét skót teljesen részeg? - kérdezi a bíró a rendőrfelügyelőt.
- Egyszerű, uram. Jack ötfontos bankjegyeket szórt szét, McPershon pedig felszedte őket, és visszaadta neki.

A skótok fukarak, szűkmarkúak - hazánkban az emberek többségének valószínűleg ez ugrik be elsőként Anglia északi szomszédjáról. Hogy mekkora igazságtartalma van napjainkban ennek az előítéletnek, abba már ritkán gondolunk bele.

A skótok tényleg spórolósak?

Skócia a XIX. századig az Egyesült Királyság legszegényebb nemzete volt. A skót parlament 1579-ben fogadta el a szegénységről szóló törvényt, melynek értelmében az egyházközségek döntöttek arról, hogy kik azok az emberek, akik önhibájukon kívül élnek szűkös anyagi körülmények között, és kik tehetnek arról, hogy rossz gazdasági helyzetbe kerültek.

Presbiteriánus templom Orkney-ben
Presbiteriánus templom Orkney-ben

A skótok jelentős hányadának sorsa akkoriban azokon az élelmiszersegélyeken múlott, melyeket az egyházi hivatalok osztottak szét. A skót presbiteriánus egyház pedig azokat a családokat támogatta szívesebben, akik életvitelét puritánabbnak, takarékosabbnak vélte. A XVI-XVIII. században a presbiteriánus egyház megerősödésével egy alapvetően beosztó, spórolós életmód lett az elvárt viselkedés Skóciában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így terjedt el hazánkban

Nagy-Britanniában napjainkra szinte teljesen megszűnt ez a skótokkal szembeni előítélet, mely a XVI-XVIII. században még - joggal - elterjedt vélekedés volt a szigetországban. Hazánkba vélhetően az a több ezer magyar teológushallgató hozta el a skótok fukarságának, takarékosságának hírét, akik a XVI-XVIII. században - akár több  éven át - nyugati protestáns egyetemeken tanultak. És az előítélet azóta is makacsul tartja magát.

Kőkori falu Skóciában

Skara Brae a Stonehenge-nél és a gízai piramisoknál is régebbi. 1850-ben fedezték fel, amikor pusztító hóvihar söpört végig Skócián.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük