Bekeményít a kormány: íme, a legújabb terv a segélyekről
Folytatódik a szigor, bevezethetik a segélyezési plafont. Hogy munkahely honnan lesz, nem tudni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormány segélyezési plafont vezet be a havonta kifizethető szociális támogatásoknál, jelenleg előkészítik az ehhez szükséges a jogszabályokat, a számításokat a Nemzetgazdasági Minisztérium végzi - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-vel.

A közlemény szerint a segélyplafon bevezetésének célja, hogy segélyből ne lehessen magasabb jövedelemre szert tenni, mint munkából.

Eddig sem volt laza a szabályozás

A dokumentumban emlékeztettek arra, hogy a segélyeket és a támogatásokat a kormány eddig is több esetben kötelezettségekhez kötötte. Példaként említették, hogy az 50 óránál többet igazolatlanul hiányzók után nem vehető igénybe iskoláztatási támogatás, ennek következményeként mára drasztikusan csökkent az iskolai hiányzások száma.

Egy másik példaként hozták fel a jövedelempótló szociális ellátásokat - a foglalkoztatást helyettesítő támogatást és a rendszeres szociális segélyt -, amelyek esetében már létezik az együttfolyósítási összeghatár. Mint írták, ennek a szemléletváltásnak az eredménye, hogy számos korábban munkanélküli ma már közmunkában dolgozik.

A rokkantakat most békén hagyják

A közlemény szerint a gyermeknevelést közvetlenül segítő juttatások, a megváltozott munkaképességűek és a fogyatékossággal élő emberek közvetlen ellátásai, valamint a nyugellátások a segélyplafon bevezetését követően sem változnak.

A Magyar Nemzet keddi számában írt arról, a kormány hajlandó lenne megfontolni, hogy felső határt vezessenek be az egy főnek havonta kifizethető szociális támogatások esetében. A lap információi szerint ilyen javaslat is felvetődött azon a múlt heti kormányülésen, amelyen a Nemzetközi Valutaalapnak írt válaszlevélről kaptak tájékoztatást a kabinet tagjai.

Állítólag az IMF akarja

A lap szerint a kormány vizsgálja, milyen vállalásokat tudna a szociális támogatások terén elfogadni az IMF-fel és az EU-val folytatott tárgyalásokon, és felvetődött egy olyan javaslat, amely szerint meghatározott összegben maximálnák az egy főnek havonta kifizethető támogatásokat. A kormányülés egyik meg nem nevezett résztvevője a Magyar Nemzetnek megerősítette, hogy volt erről szó, ám azt a lap egyik forrása sem tudta megmondani, hogy a javaslat szerepel-e a kormány múlt héten elküldött válaszlevelében.

A családi pótlék nem csökken, bár ezt nem is kérte az IMF

Giró-Szász András kormányszóvivő hétfőn, az M1 Ma reggel című műsorában az IMF-megállapodás esetleges következményeiről szólva azt mondta: sem nyugdíj-, sem bérbefagyasztás, sem a családi pótlék csökkentése nem jöhet szóba. A racionalizálás kizárólag a bürokrácia átalakítására vagy az uniós pénzek hatékonyabb felhasználására vonatkozhat, valamint a gazdaság kifehérítésére - fűzte hozzá.

A szociális támogatási rendszer átalakításával kapcsolatban közölte: itt is annak vizsgálatát követően születhet döntés, hogy áttekintették, ki milyen támogatásban részesül. Kijelentette: a gyermekeknek, családoknak járó támogatások nem csökkenthetők.

Ezt is szeretjük