Sarki fényt láthatunk ma éjjel Magyarországon

Ne hagyd ki!

Két napkitörés miatt most lehet, hogy itthon is gyönyörködhetünk ebben a páratlan jelenségben.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A napokban két napkitörés is volt, így a Földet dupla anyagbecsapódás érte el. Az első kitörés kisebb, a második nagyobb volt.

A becsapódások geomágneses viharokat okozhatnak, és örömteli hír, hogy még sarki fények is megjelenhetnek az égen.

Sarki fény itthon

Norvég megfigyelők a Spaceweather.com portálon már hétfő hajnalban sarki fényt és intenzív felszíni földáramot jelentettek, melyek a mágneses tér változásai miatt jöttek létre. Az űridőjárási portálon van egy sarki fény-riasztó szolgáltatás, mely szerint nagy valószínűséggel alacsonyabb földrajzi szélességeken is látható lesz majd a sarki fény éjjel fél 1-kor, tehát Magyarországon is számíthatunk a jelenségre. Az időjárási viszonyok sajnos nem biztos, hogy megfelelőek lesznek a fény élvezhető megfigyelésére, de azért nem árt kémlelni az eget - hívja fel a figyelmet Facebook-oldalán a National Geographic.

Mi is az északi fény?

A Föld déli és és északi sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék létrehoznak egy fényjelenséget, amely időleges, és késő ősztől kora tavaszig jelenik meg leggyakrabban. Magyarországról nem látható a sarki fény, a Déli-sarkkörtől délre, az Északi-sarkkörtől pedig északra fordul elő. A fény részecskéi nagyrészt a Napból származnak, de kis részük a Naprendszeren kívülről származik. Jellemzően zöld, vörös és kékeslila színek alkotják az oxigén és a nitrogénmolekulák miatt. Átlagosan nagyjából 100 km magasságban jelentkezik, de a 80 km-től az 1000 km-ig bárhol megfigyelhető lehet. 

Egyedi formák

A sarki fény formái folyamatosan változnak, és többféle alakot ölthetnek. Leginkább szalagokra, függönyre emlékeztetnek, de a fény lehet sugaras szerkezetű is. Alapvetően ötféle forma jellemző az északi fényre. Ezek a különböző alakok nagyság szerint is csoportodíthatók. Folt forma esetén kisméretű fényjelenségeket láthatunk.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az ív forma emlékeztet a finoman görbülő szalagokra. Ha sáv formájú a fény, akkor csomók, ráncok figyelhetők meg benne, a Föld mágneses erővonalait követő, egyenes fénynyalábok pedig a sugár formát alkotják. A legnagyobb kiterjedésű fényforma a fátyol forma.

A sarki fény definíciója a Wikipédiáról számazik.

Ezt is szeretjük