A 3 hetes makibébi egy pillanatra sem engedi el anyukája hasát
Imádnivaló sárgaszakállas maki született a Nyíregyházi Állatparkban.

maki-cuki
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sárgaszakállas maki született a Nyíregyházi Állatparkban. A háromhetes kölyök 130 napi vemhesség után született, és jelenleg még anyja hasán csimpaszkodva tölti mindennapjait. Még fő tápláléka az anyatej, de két-három hét múlva már kóstolgatni fogja a szilárd takarmányfélékkel is, ami zöldségekből, valamint édes gyümölcsökből és levelekből áll majd - olvasható az állatpark Facebookon-oldalán.

A sárgaszakállas makik a barna makik családjába tartoznak, és ott külön alfajt képviselnek. Latin nevük (Lemur fulvus mayottensis) sok mindent takar, így a mayottensis kifejezés arra utal, hogy természetes élőhelyük Madagaszkártól mintegy 400 kilométerre, Majotte-szigetén található. Gyűjtőnevük, a Lemur pedig a lemures (szellemek) szóból származik, mivel az egykori, első európai felfedezők szellemeknek hitték őket és a többi makifélét, a lombok sötétjében ugyanis csak a kiáltásukat hallották és rikító sárga szemüket látták - derül ki a posztból.

A szinte folyamatosan mozgásban lévő főemlősök idejük nagy részét a lombok között töltik, de alkalmanként lemerészkednek a földre is, élelem után kutatni. Kínosan ügyelnek a tisztaságra, nemcsak a kicsik, de egymás bundáját is rendszeresen ápolják. Négy alsó metsző- és két szemfoguk úgynevezett fogfésűt alkot, valamint hátsó végtagjuk második ujján karmot viselnek, és azokkal távolítják el egymásról a meglazult szőrszálakat és az esetleges élősködőket - írják.

A most világra jött aprósággal már kilenc tagot számlál a különleges makicsapat.
A most világra jött aprósággal már kilenc tagot számlál a különleges makicsapat.
Fotó: MTI/Balázs Attila

Főkép: MTI/Balázs Attila

Ezt is szeretjük