Orbán egyik kedvenc cége Romániát választotta Magyarország helyett
A Bosch 77 millió eurót fektet be máshol. A cég hétfőn a parlamentben még pozitív példa volt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hatvanból Kolozsvárra telepíti a kevésbé összetett vezérlőegységek gyártását, illetve az ehhez szükséges felszereléseket a Bosch-csoport - tudta meg a Napi Gazdaság. A cég a romániai városban hozza létre új, gépjárműipari elektronikus vezérlőegységeket gyártó és fejlesztő üzemét. A lépés nem érinti a Bosch magyarországi dolgozói létszámát.

Orbán Viktor, MTI Fotó: Kovács Attila

A cikk szerint a cég azért választotta Romániát, mert az EU-tagországként versenyképes áron kínál gyártási lehetőségeket. Az ország mellett szólt még a kedvező infrastruktúra és logisztikai viszony, illetve a magasan képzett munkaerő.

77 millió euró, 340 alkalmazott

A társaság 38 ezer négyzetméteres központban a jövő év végéig 340 alkalmazott foglalkoztatását tervezi, a létszám a jövőben még bővülhet. A cég 77 millió eurót fektet be - derül ki a cikkből.

Az, hogy a Bosch Hatvanból Romániába telepíti a gyártást, annyiban mindenképp érdekes, hogy Orbán Viktor kormányfő az Audi, a Mercedes, az Opel és a Knorr-Bremse mellett ezzel a céggel példálózott, amikor a Jobbik arról kérdezte, mi a véleménye az EU-ból való kilépésről.

Bezzeg a Bosch

Orbán Viktor közölte, nem lépünk ki az EU-ból, Magyarország haszonélvezője a belső piacon folytatott kereskedelemnek, az ország exportjának több mint 76%-a irányul az unióba, az import pedig 69,5%-ban érkezik az EU-ból.

A miniszterelnök szerint, ha nem lennénk tagja az Európai Uniónak, nem Magyarországon adna munkát és megélhetést több tíz-, sőt, százezer családnak az Audi, a Mercedes, az Opel, a Bosch vagy éppen a Knorr-Bremse.

- A határainkon kívül élő magyarokhoz fűződő nemzeti érdekek is jobban érvényesíthetőek az unión belül, mint kívül - tette hozzá.

A magyarországi Bosch-csoport 2011 végén hozzávetőlegesen nyolcezer munkatársat foglalkoztatott.

Ezt is szeretjük