Brutális felhőszakadás közeleg: az egész országra riasztást adtak ki
Zivatarveszély miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

nagy-eso
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több keleti megyében másodfokú riasztásokat adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat  felhőszakadás veszélye miatt. Az érintett területeken a következő órákban rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Az MTI-hez péntek délelőtt eljuttatott veszélyjelzés szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már érvényben vannak, illetve lehetnek másodfokú riasztások.

Az ország többi területén elsőfokú a felhőszakadás miatti veszélyjelzés. Pénteken nagyobb számban a középső és keleti országrészben várható zivatar, míg északnyugaton kevesebb helyen valószínű. A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás - 20-30 milliméter feletti csapadék -, néhol jégeső, illetve rövid ideig tartó, 60 kilométer/órát meghaladó szél társulhat.

Főként az Alföldön délután, kora este egy-egy helyen esetleg heves zivatar is előfordulhat, 70-90 kilométer/órás szélrohammal és nagyobb méretű jéggel, míg elsősorban északkeleten az intenzívebb csapadékgócokban 30-60 milliméter csapadék is hullhat. Éjszaka is változékony marad a légkör, de csak kevés helyen, főként nyugaton és a Tiszántúlon, északkeleten lehet egy-egy zivatar.

Mindemellett extrém UVB-sugárzásra is figyelmeztetnek. Az előrejelzés szerint a hőmérséklet délután 26-31 °C, késő este 17-24 °C között valószínű.

Fotók: Getty Images.

Milyen idő várható a hétvégén?

A további előrejelzések szerint a borús időjárás a hétvégén is kitart, sok helyen várhatók záporok, zivatarok.

Ezt is szeretjük