Péntek estétől nincs kegyelem a gyorshajtóknak
Még több rendőr az utakon
Hétvégén Pest megye van soron a Lavina akcióban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rendőrség október 24-én bejelentette, hogy a sebességtúllépések megelőzése, valamint a gyorshajtók kiszűrése érdekében 2013. október végétől elindítja a Lavinát.

A preventív akció lényege, hogy hétvégén is fokozottan fogják szűrni a sebességhatárt túllépőket, hogy minél több közúti balesetet megelőzzenek.

A balesetek visszaszorítása a cél

A sebesség nem megfelelő megválasztása és az ezzel összefüggő sebességtúllépés hazánkban, illetve Európa más országaiban továbbra is az első helyen szerepel a közúti közlekedési balesetek okai között. Az ilyen jellegű szabályszegésekre visszavezethető balesetek megelőzése, valamint a szabályszegők hatékony kiszűrésének érdekében számos gyakorlat létezik.

A rendőrség preventív tevékenysége mellett nem maradhat el a hatósági ellenőrzés, amelynek keretében a rendőrök a közutakon gyakran és visszatérően végeznek - elsősorban a leginkább balesetveszélyes cselekmények és más jogsértések visszaszorításának érdekében - sebesség-ellenőrzést. Gyakran előforduló magatartás, hogy a sebesség-ellenőrzést észlelő gépjárművezető az adott helyszínen lassít, de azt elhagyva - bízva a további rendőri ellenőrzés hiányában - ismét a megengedett legnagyobb sebességet túllépve folytatja útját - olvasható a Police.hu oldalán.

Megindul a Lavina

A rendőrség egy régi gyakorlatát követve ismételten végrehajtja Lavina elnevezésű ellenőrzését, amely a sebességmérések láncszerű, gördülő jelleggel történő végrehajtását jelenti. A sebesség-ellenőrzési helyek viszonylag sűrűn, egy adott út teljes hosszára, illetve annak egy meghatározott szakaszára összpontosulnak.

Az ellenőrzéseket a rendőri szervek 2013. október végétől 2013. december közepéig hajtják végre. Az országos Lavina sebesség-ellenőrzés érinti a legforgalmasabb utakat, beleértve a gyorsforgalmi úthálózatot is. A fokozott rendőrségi kontrollra már ezen a héten számítani kell. A rendőrök nemcsak a sebességtúllépések ellen lépnek fel, hanem ellenőrzik többek között a gépjárművezetők ittasságát és a biztonsági öv használatát is.

Így csinálják!

A szabályszegések visszaszorítása sokszor csak a járművek megállításával és a helyszínen történő intézkedéssel lehet igazán hatékony, ezért a rendőrség a meghirdetett ellenőrzés-sorozat keretében leállításos, kitereléses ellenőrzéseket egyaránt alkalmaz mind az autópályákon, mind a főutakon. A láncszerű ellenőrzéseken túl más rendőri kontrollal is találkozhatnak a közlekedők, a Lavina ellenőrzésekre minden megyében több alkalommal sor kerül a 2013. év végéig.

Ezért különösen kérik a járművezetőket, hogy fokozott óvatossággal és minden esetben a közlekedési szabályokat betartva közlekedjenek!

Taxisok

Az utóbbi időben nem ez volt az egyetlen változás a közlekedés rendszabályozásában. Az egységes taxirendszer sokaknál kiverte a biztosítékot!

Pest megye van soron

Beluzsárné Belicza Andrea tájékoztatása szerint az ellenőrzésre számítani lehet péntek este nyolc órától másnap hajnali kettő óráig, szombat este tíz órától vasárnap hajnali négy óráig, illetve még aznap délután öt és este tíz óra között, a megye bel- és külterületein bárhol - adta hírül az MTI.

- Nincs közvetlen oka a fokozott ellenőrzésnek, nem kötődik rendkívüli eseményhez sem. Célja a települések közrendjének és közbiztonságának fenntartása, a lakosság személy- és vagyonbiztonságának megteremtése, a bűncselekmények és szabálysértések számának visszaszorítása, a jogellenes cselekmények megakadályozása, valamint a közlekedési balesetek megelőzése - magyarázta a szóvivő.

Ezt is szeretjük