Nem mondod meg, hová jársz szórakozni? - Kirúghatnak érte
Ha a rendőr, tűzoltó nem járul hozzá magánélete ellenőrzéséhez, végkielégítés nélkül távozik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bekeményít a Belügyminisztérium, ez derül ki abból a törvényjavaslatból, amely a hétvégén került fel az Országgyűlés honlapjára, és amely nagyban átírná a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló jogszabályt, közte a rendészeti dolgozók, tűzoltók, büntetés-végrehajtásban dolgozók érdekvédelmi képviseletének rendszerét.

A Pintér Sándor által jegyzett javaslat létrehozna egy úgynevezett Magyar Rendvédelmi Kart, amelybe mindenkinek be kellene lépni, pontosabban mindenki automatikusan taggá válna. A szakszervezetek jelentős jogosultságának átvételével ez a szervezet is ellátná a rendvédelmi dolgozók érdekvédelmét.

A tervezet szerint az MRK etikai eljárásokat is lefolytathatna, melyek eredménye alapján kezdeményezhetné az állományilletékes parancsnoknak a kifogástalan életvitel ellenőrzését, melynek kedvezőtlen lezárását követően a dolgozók az állásukat is elveszthetnék.

A kifogástalan életvitellel kapcsolatban több probléma is felmerül. Az egyik, hogy míg korábban nyilvánosak voltak az indokok, melyek alapján az életvitelt a kifogásolt kategóriába sorolták, addig ma már Dávid Tibor, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkárhelyettesének elmondása szerint ez nincs így. Nem kell részletes indoklás, elég csak annyit mondani, hogy az életvitel kifogásolható. Mérlegelés nélkül, a törvény erejénél fogva ki kell rúgni a kollégát.

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke annyiban árnyalta a képet, hogy a vizsgálat után az illetőt tájékoztatni kell az eredményről. Kérdésünkre, hogy ez részletes indoklást jelent-e, a vezető azt mondta, ez a korrektségen múlik. Vagyis, ha akarják, megmagyarázzák, ha nem, akkor nem.

Hasonlóan problémás, hogy a javaslat szerint a jövőben azonnali kirúgással járna az, ha valaki nem tölti ki azt a nyilatkozatot, melyben hozzájárul magánélete ellenőrzéséhez.

A tervezet egészen pontosan így fogalmaz: a hivatásos állomány 2010. december 31-én állományban lévő tagjának a kifogástalan életvitel ellenőrzéséhez az írásbeli hozzájárulását - amennyiben még nem adta meg - a 9. számú melléklet szerinti nyilatkozattal 2012. február 28-ig kell megtennie, amennyiben e kötelezettségének nem tesz eleget, a szolgálati viszonyát felmentéssel, hivatásos szolgálatra alkalmatlanság miatt meg kell szüntetni.

Árok Kornél elmondása szerint ez eddig is így volt, vagyis kötelező volt a kitöltés. A változás, hogy már konkretizálták a következményt is. A tervezetben egyébként megtalálható az az adatlap is, amit ki kell tölteni, és ami eddig csak a Nemzeti Védelmi Szolgálat létrehozásáról szóló kormányrendeletben volt megtalálható.

A dokumentum amellett, hogy egy komplett vagyonbevallás, a magánélet részleteire is rákérdez. Az utolsó rubrikában például arról kell számot adni, hogy hová jár az illető szórakozni. Árok Kornél kifogásolta azt is, hogy rákérdeznek például a barátnő személyére, amely véleménye szerint azt a rendszert idézi, amikor még az állam abba is beleszólt, hogy kivel lehet összeházasodni.

Dávid Tibor kérdésünkre, hogy például a szórakozóhely megadása annyit jelent, hogy innentől mindenki várhatja, hogy lemennek a kollégák a buliba ellenőrizni, közölte, igen, erről van szó. Hozzátette ugyanakkor, hogy ellenőrzések eddig is voltak, ebben az évben például több mint ötezer, melyek közül csaknem 200-szor állapítottak meg kifogásolható életvitelt. Hogy miért, azt viszont a részletes indoklás elmaradása miatt nem lehet tudni.

Az érdekvédő szerint a legnagyobb gond mindemellett, hogy a tervezet egy szintre emeli a kifogásolt életvitelt folytatókat azokkal, akik csupán annyit tesznek, hogy a nyilatkozatot nem töltik ki.

A javaslat úgy fogalmaz: a hivatásos szolgálatra alkalmatlanná vált, mert nem felel meg a kifogástalan életvitel követelményének, vagy a kifogástalan életvitel ellenőrzéséhez szükséges hozzájáruló nyilatkozatot önhibájából határidőben nem tette meg. Ha valaki így tesz, végkielégítés nélkül elküldik, ami felháborító az érdekvédők szerint. Nem tisztázott az sem, hogy pontosan mi a kifogásolt életvitel. A törvényjavaslat szerint az életvitel nem kifogástalan, ha

a) a jelentkező esetében fennállnak a 37/A. § (1) bekezdésében meghatározottak,
b) a hivatásos állomány tagjával szemben bűncselekmény elkövetése miatt a bíróság jogerősen szabadságvesztés vagy közérdekű munka büntetést szabott ki, továbbá, ha büntetőeljárás során jogerős határozattal kényszergyógykezelését rendelte el, vagy
c) a jelentkező vagy a hivatásos állomány tagja nem felel meg - különös tekintettel a szolgálaton kívüli magatartására, családi és lakókörnyezeti kapcsolataira, anyagi, jövedelmi viszonyaira, valamint a bűncselekményt elkövető vagy azzal gyanúsítható személyekkel fenntartott kapcsolatára - a szolgálat törvényes, befolyástól mentes ellátásának.

Ez Árok Kornél szerint egy gumiszabály, a kifogásolt életvitelt ez alapján bármire rá lehet húzni.

- Pontosan le kellene írni, hogy mi tartozik bele ebbe a kategóriába - vetette fel az érdekvédő.

Dávid Tibor hozzátette, a kifogástalan életvitel felsorolásánál azt is aggályosnak tartják, hogy a gondatlan bűncselekmények elkövetői nem mentesülnek a joghátrány alól.

- Gondoljon bele egy gondatlan közúti balesetbe, ahol a rendőr elnéz egy kereszteződést. Ha elítélik, méltatlan a hivatásos szolgálatra és kirúgják. Ez nonszensz, mégis igaz - magyarázta.

Akár előrelépésnek is tekinthető, hogy ez a javaslat a korábbi tervekhez képest már nem követeli meg azt, hogy nem lehessen a kormány programját és döntéseit bírálni. Ehelyett az áll a dokumentumban, hogy az etikai részletszabályokat az MRK-nak kell majd kidolgozni.

Dávid Tibor ugyanakkor úgy vélekedett, nem kell túl bizakodónak lenni a jövőt illetően, épp azért, mert ezeket a szabályokat az MRK fogja megalkotni. Az az MRK, melynek élére első körben a miniszter akart személyeket kinevezni. Ez végül kikerült a javaslatból. Árok Kornél is úgy fogalmazott: megvárná, míg megalkotják az etikai kódexet, addig gyanakodva állnak a kérdéshez.

Ezt is szeretjük