Hamisítványnak tartották a képet: kiderült, hogy az egyik legnagyobb művész festette

Mégis Rembrandt festhette a hamisítványnak elkönyvelt szakállas portrét.

rembrandt-szakallas-ferfi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rembrandt műterméből származik, és valószínűleg maga a mester festette azt a kis méretű, szakállas férfiportrét, amelyet korábban hamisítványnak tartottak, és egy oxfordi múzeum raktárába száműztek.

A The Guardian beszámolója szerint az oxfordi Ashmolean Múzeum a héten állítja ki az 1630 körül készült Szakállas férfiportré című festményt.

A szomorú, idős férfit ábrázoló portréról 1981-ben állapították meg a Rembrandt-műveket hitelesítő szakértők, hogy nem a művész festette. An Van Camp, az Ashmolean észak-európai művészeti kurátora felidézte, hogy a kérdésben döntő Rembrandt Research Project szakértői úgy vélték, feltehetően egy Rembrandt stílusát másoló festőtől származik a kép, és még csak nem is Rembrandt életében készült, hanem valamikor a 17. század végén.

Az ítéletet követően a múzeum raktárába került a festmény. Van Camp azonban, aki 2015 óta dolgozik a múzeumban, felfigyelt a műre, amit mindenki hamisítványnak könyvelt el, és amiről senki sem akart beszélni. Nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy mégsem hamisítvány a portré.

- Rembrandt éppen így dolgozott. Ilyen kis fejtanulmányokat festett elkeseredett, melankolikus, elgondolkodó tekintetű idős emberekről. Tipikusan az, amit 1630 táján Leidenben csinált - hangsúlyozta.

Peter Klein, a világ egyik vezető dendrokronológusa elemezte a festmény fatábláját, és megállapította, hogy az abból a fából származott, amire Rembrandt 1630-ban a Sziklához láncolt Androméda című képét festette. Klein elmondta, hogy a fatábla egy tölgyfából készült, amit 1618 és 1628 között vágtak ki a Baltikumban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Van Camp leszögezte, hogy a kutatások szerint a fatábla, amire a szakállas férfi portréja készült, Rembrandt műterméből származik. További kutatásokkal pedig azt is szeretnék bizonyítani, hogy maga a mester festette a képet. Az Ashmolean múzeum Ifjú Rembrandt című kiállítása augusztus 10-én nyílt ki ismét a pandémia miatti szünet után. A járvány miatt halasztódott a kis méretű portré bemutatása, ami végül szerdától tekinthető meg a tárlaton.

Mona Lisa fiatal, hús-vér nőként

Érdekes eljátszani a gondolattal, hogy mi lenne, ha a sokszor látott, megfestett arc egyszer csak szembejönne velünk az utcán, vagy mosolyogna ránk egy fényképről, hús-vér valójában.

Ezt is szeretjük