A 15 legrejtélyesebb, misztikus személy a történelemben
Vannak olyan alakok a történelemben, akiket misztikus hangulat és csupa rejtély ölel körül.

Dia

 	Lilith 	A mitológia Lilithet a démoni, gonosz nőként ismeri, holott nem volt más, mind Ádám első felesége - még Éva előtt -, akinek azonban nem tetszett az alárendeltség, ezért összeveszett Ádámmal, és elhagyta. Egyes feltételezések szerint Káin az ő fia volt. Alakja később az emancipáció jelképévé vált. 	Kapcsolódó cikk: 	Jézus nős volt? »

Lilith

A mitológia Lilithet a démoni, gonosz nőként ismeri, holott nem volt más, mind Ádám első felesége - még Éva előtt -, akinek azonban nem tetszett az alárendeltség, ezért összeveszett Ádámmal, és elhagyta. Egyes feltételezések szerint Káin az ő fia volt. Alakja később az emancipáció jelképévé vált.

Kapcsolódó cikk:
Jézus nős volt? »

Dia

 	Arthur király 	A legendás briton király, aki az igazság és egyenlőség megtestesítőjének számított a középkorban, a romantikus művészet egyik legkedveltebb alakjává vált. Avalon, Camelot, a kerekasztal lovagjai, illetve Merlin története inkább mesébe illő, mint valóságos, ám, ha a király valóban létezett, a történészek szerint az ötödik és hatodik század között uralkodhatott.

Arthur király

A legendás briton király, aki az igazság és egyenlőség megtestesítőjének számított a középkorban, a romantikus művészet egyik legkedveltebb alakjává vált. Avalon, Camelot, a kerekasztal lovagjai, illetve Merlin története inkább mesébe illő, mint valóságos, ám, ha a király valóban létezett, a történészek szerint az ötödik és hatodik század között uralkodhatott.

Dia

 	Vlad Tepes 	Havasalföld egykori uralkodóját elsősorban a vele összefüggésbe hozott vámpírtörténetek révén ismeri a világ, vele azonosítják ugyanis a vérszívó Drakula grófot. Ezt részben nevének köszönheti - mivel apja a Sárkányrend tagja volt, a Dracul elnevezést ő is örökölte -, azonban rémtettei is hozzájárultak, kegyetlen kivégzési módszerei, többek között a karóba húzás és az elevenen megnyúzás miatt rettegték nevét az ellenségei. 	Kapcsolódó cikk: 	Magyar volt az első vámpír? »

Vlad Tepes

Havasalföld egykori uralkodóját elsősorban a vele összefüggésbe hozott vámpírtörténetek révén ismeri a világ, vele azonosítják ugyanis a vérszívó Drakula grófot. Ezt részben nevének köszönheti - mivel apja a Sárkányrend tagja volt, a Dracul elnevezést ő is örökölte -, azonban rémtettei is hozzájárultak, kegyetlen kivégzési módszerei, többek között a karóba húzás és az elevenen megnyúzás miatt rettegték nevét az ellenségei.

Kapcsolódó cikk:
Magyar volt az első vámpír? »

Dia

 	Báthory Erzsébet 	Sokan úgy tartják, Báthory Erzsébet csupán a politikai játszmák és a hatalmi harcok áldozata, a történelembe mégis a véres grófnőként és őrült sorozatgyilkosként vonult be. Csejtei várának környékén ugyanis lányok tűntek el, majd kivéreztetve találtak rájuk. Úgy tartják, egyszer úgy megütötte szolgálóját, hogy kiserkent vére a kezére hullott - Erzsébetnek ekkor támadt az a tévképzete, hogy attól fehér és fiatal marad a bőre. Innentől kezdve a krónikák szerint szűz lányok vérében fürdött.

Báthory Erzsébet

Sokan úgy tartják, Báthory Erzsébet csupán a politikai játszmák és a hatalmi harcok áldozata, a történelembe mégis a véres grófnőként és őrült sorozatgyilkosként vonult be. Csejtei várának környékén ugyanis lányok tűntek el, majd kivéreztetve találtak rájuk. Úgy tartják, egyszer úgy megütötte szolgálóját, hogy kiserkent vére a kezére hullott - Erzsébetnek ekkor támadt az a tévképzete, hogy attól fehér és fiatal marad a bőre. Innentől kezdve a krónikák szerint szűz lányok vérében fürdött.

Dia

 	Gil Perez 	A spanyol katona azáltal vált híressé, hogy 1593. október 24-én egyik pillanatról a másikra Mexikóvárosban találta magát, 9000 tengeri mérföldre Manilától, ahol korábban tartózkodott. A férfinak sejtése sem volt arról, hogy került ide, de a feltételezett teleportáció előtt elcsüggedten nekidőlt egy falnak, és becsukta a szemét, pont azután, hogy kínai kalózok meggyilkolták a helyi kormányzót. Bár a történészek kételkednek az esemény valószerűségében, a rejtély máig lázban tartja a világot. 	Kapcsolódó cikk: 	A kapzsi felfedező nyomában »

Gil Perez

A spanyol katona azáltal vált híressé, hogy 1593. október 24-én egyik pillanatról a másikra Mexikóvárosban találta magát, 9000 tengeri mérföldre Manilától, ahol korábban tartózkodott. A férfinak sejtése sem volt arról, hogy került ide, de a feltételezett teleportáció előtt elcsüggedten nekidőlt egy falnak, és becsukta a szemét, pont azután, hogy kínai kalózok meggyilkolták a helyi kormányzót. Bár a történészek kételkednek az esemény valószerűségében, a rejtély máig lázban tartja a világot.

Kapcsolódó cikk:
A kapzsi felfedező nyomában »

Dia

 	Nostradamus 	Az 1503-ban született Michel de Nostredame jelentős alak volt a francia reneszánsz idején. Királyi orvos és csillagász volt, gyógyította a pestist, az utókor azonban leginkább látnoki képességei miatt ismeri. A próféciák című könyvében szereplő jóslatok közül sokról tartják úgy, hogy azonos volt egy később megtörtént történelmi eseménnyel. 	Kapcsolódó cikk: 	Világvége-jóslatok »

Nostradamus

Az 1503-ban született Michel de Nostredame jelentős alak volt a francia reneszánsz idején. Királyi orvos és csillagász volt, gyógyította a pestist, az utókor azonban leginkább látnoki képességei miatt ismeri. A próféciák című könyvében szereplő jóslatok közül sokról tartják úgy, hogy azonos volt egy később megtörtént történelmi eseménnyel.

Kapcsolódó cikk:
Világvége-jóslatok »

Dia

 	Vasálarcos 	A titokzatos francia foglyot, akinek arcát vasálarccal takarták le, hogy senki ne ismerje fel, 1669-ben tartóztatták le. Kilétét máig homály fedi, de az egyes elméletek szerint XIV. Lajos ikertestvére, egy házasságon kívül született királyi gyermek, de politikai összeesküvő is lehetett. 1703-ban halt meg a Bastille falai között.

Vasálarcos

A titokzatos francia foglyot, akinek arcát vasálarccal takarták le, hogy senki ne ismerje fel, 1669-ben tartóztatták le. Kilétét máig homály fedi, de az egyes elméletek szerint XIV. Lajos ikertestvére, egy házasságon kívül született királyi gyermek, de politikai összeesküvő is lehetett. 1703-ban halt meg a Bastille falai között.

Dia

 	St. Germain gróf 	A gróf 18. századi francia misztikusként került be a köztudatba. A legtitokzatosabb társaságokkal állt kapcsolatban, rózsakeresztes, szabadkőműves és templárius mester volt, rendkívül magas képzettséggel is intelligenciával. Sokan a francia forradalom titkos szellemi atyjának tartják, emellett állítása szerint magyar származású volt, nem más, II. Rákóczi Ferenc fia. A vele kapcsolatos egyik legrejtélyesebb tény, hogy halálának dátuma után többen is találkoztak és beszélgettek vele.

St. Germain gróf

A gróf 18. századi francia misztikusként került be a köztudatba. A legtitokzatosabb társaságokkal állt kapcsolatban, rózsakeresztes, szabadkőműves és templárius mester volt, rendkívül magas képzettséggel is intelligenciával. Sokan a francia forradalom titkos szellemi atyjának tartják, emellett állítása szerint magyar származású volt, nem más, II. Rákóczi Ferenc fia. A vele kapcsolatos egyik legrejtélyesebb tény, hogy halálának dátuma után többen is találkoztak és beszélgettek vele.

Dia

 	Kaspar Hauser 	Az 1812-ben született Kaspar egy németországi, titokzatos, talált lelencgyermek volt. 1828 májusában bukkantak rá, beszélni és járni alig tudott. Később rendkívül gyorsan megtanult beszélni, elmondása szerint pedig bizonyos idegenek hároméves korától tartották fogva egy sötét üregben, melyben felállni sem tudott. Egyes, később napvilágra került adatok szerint Kaspar a badeni nagyhercegi családból származott.

Kaspar Hauser

Az 1812-ben született Kaspar egy németországi, titokzatos, talált lelencgyermek volt. 1828 májusában bukkantak rá, beszélni és járni alig tudott. Később rendkívül gyorsan megtanult beszélni, elmondása szerint pedig bizonyos idegenek hároméves korától tartották fogva egy sötét üregben, melyben felállni sem tudott. Egyes, később napvilágra került adatok szerint Kaspar a badeni nagyhercegi családból származott.

Dia

 	Hasfelmetsző Jack 	A hírhedt londoni sorozatgyilkos 1888-ban a város Whitechapel nevű nyomornegyedében öt nővel, közöttük négy prostituálttal végzett különösen kegyetlen módon. Egyes szerveiket sebészi pontossággal vágta ki, emellett úgy helyezte el a holttesteket, hogy azok a térképen egy keresztet formáljanak. Kilétét máig homály fedi.

Hasfelmetsző Jack

A hírhedt londoni sorozatgyilkos 1888-ban a város Whitechapel nevű nyomornegyedében öt nővel, közöttük négy prostituálttal végzett különösen kegyetlen módon. Egyes szerveiket sebészi pontossággal vágta ki, emellett úgy helyezte el a holttesteket, hogy azok a térképen egy keresztet formáljanak. Kilétét máig homály fedi.

Dia

 	Fulcanelli 	Fulcanelli egy titokzatos alteregó volt a 20. század korai éveiben, mely valószínűsíthetően egy francia alkimista és ezoterikus íróhoz tartozott, akit mesteralkimistának, illetve az utolsó alkimistának is neveztek. A róla szóló egyik leghíresebb anekdota szerint leghíresebb tanítványa, Eugene Canseliet sikeresen alakított át 100 gramm ólmot arannyá az általa projekciós pornak nevezett készítménnyel. Sokak szerint Fulcanelli valójában könyveinek illusztrátora, Jean-Julien Champagne lehetett.

Fulcanelli

Fulcanelli egy titokzatos alteregó volt a 20. század korai éveiben, mely valószínűsíthetően egy francia alkimista és ezoterikus íróhoz tartozott, akit mesteralkimistának, illetve az utolsó alkimistának is neveztek. A róla szóló egyik leghíresebb anekdota szerint leghíresebb tanítványa, Eugene Canseliet sikeresen alakított át 100 gramm ólmot arannyá az általa projekciós pornak nevezett készítménnyel. Sokak szerint Fulcanelli valójában könyveinek illusztrátora, Jean-Julien Champagne lehetett.

Dia

 	Raszputyin 	Az őrült szerzetesként emlegetett Raszputyin élete utolsó éveiben került be az orosz köztudatba, ekkor került ugyanis közel a cári családhoz, elsősorban Alexandra cárnéhoz. A csodáiról, gyógyító képességeiről és telhetetlen szexuális étvágyáról híres férfi végül összeesküvés áldozata lett. Halálának körülményei, az, hogy csak igen nehezen tudták megölni, máig a történelem legrejtélyesebb momentumai közé tartozik. 	Kapcsolódó cikk: 	"Egy földönkívüli szexuális orgiái voltak" - Ki volt az őrült szerzetes »

Raszputyin

Az őrült szerzetesként emlegetett Raszputyin élete utolsó éveiben került be az orosz köztudatba, ekkor került ugyanis közel a cári családhoz, elsősorban Alexandra cárnéhoz. A csodáiról, gyógyító képességeiről és telhetetlen szexuális étvágyáról híres férfi végül összeesküvés áldozata lett. Halálának körülményei, az, hogy csak igen nehezen tudták megölni, máig a történelem legrejtélyesebb momentumai közé tartozik.

Kapcsolódó cikk:
"Egy földönkívüli szexuális orgiái voltak" - Ki volt az őrült szerzetes »

Dia

 	Amelia Earhart 	Az első jelentős női pilótaként ismert Amelia 1932-ben egyedül repülte át az Atlanti-óceánt, később azonban, mikor a Földet akarta körberepülni, rejtélyes körülmények között eltűnt. Egyes elméletek szerint Nikumaroro szigetén szállt le, mások szerint a japánok fogságába esett, de olyan feltételezések is léteznek, melyek szerint más időbe és dimenzióba került. 	Kapcsolódó címke: 	Rejtélyes esetek »

Amelia Earhart

Az első jelentős női pilótaként ismert Amelia 1932-ben egyedül repülte át az Atlanti-óceánt, később azonban, mikor a Földet akarta körberepülni, rejtélyes körülmények között eltűnt. Egyes elméletek szerint Nikumaroro szigetén szállt le, mások szerint a japánok fogságába esett, de olyan feltételezések is léteznek, melyek szerint más időbe és dimenzióba került.

Kapcsolódó címke:
Rejtélyes esetek »

Dia

 	Jimmy Hoffa 	Az 1913-ban született férfi az amerikai történelem egyik legnagyobb munkásvezére volt, szakszervezeti tevékenységét azonban sem a kormány, sem a maffia nem nézte jó szemmel. 1975. július 30-án, mikor két maffiavezérrel készült találkozni, örökre nyoma veszett. Üres kocsiját az étterem parkolójában találták meg, a holttest azonban a mai napig nem került elő.

Jimmy Hoffa

Az 1913-ban született férfi az amerikai történelem egyik legnagyobb munkásvezére volt, szakszervezeti tevékenységét azonban sem a kormány, sem a maffia nem nézte jó szemmel. 1975. július 30-án, mikor két maffiavezérrel készült találkozni, örökre nyoma veszett. Üres kocsiját az étterem parkolójában találták meg, a holttest azonban a mai napig nem került elő.

Dia

 	Babuschka Lady 	A titokzatos női alak azzal vált híressé, hogy John F. Kennedy 1963-as meggyilkolása során folyamatosan fotókat készített. A gyilkosság előtt is fényképezővel állt a kezében, amikor azonban az megtörtént, és a járókelők többsége fedezéket keresett, ő nyugodtan állt, és csak fényképezett. Később csatlakozott a vonuló tömeghez, kiléte, illetve képei pedig máig ismeretlenek.

Babuschka Lady

A titokzatos női alak azzal vált híressé, hogy John F. Kennedy 1963-as meggyilkolása során folyamatosan fotókat készített. A gyilkosság előtt is fényképezővel állt a kezében, amikor azonban az megtörtént, és a járókelők többsége fedezéket keresett, ő nyugodtan állt, és csak fényképezett. Később csatlakozott a vonuló tömeghez, kiléte, illetve képei pedig máig ismeretlenek.

Ezt is szeretjük
Szerző: Árbócz Lilla
Fotó: