Elképesztően izgalmas dokumentumokat tett elérhetővé az Országos Széchenyi Könyvtár
A történelem messzi évszázadaira kalauzolnak a digitalizált térképek.

régi-térkép-borító
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy elképesztően érdekes honlapon, a Földabroszon elérhető, folyamatosan bővülő adatbázis jelenleg csaknem ezer, 1850 előtt nyomtatott magyar és külföldi térképet tartalmaz, melyek jelentős része a 18. században készült, de több 17. századi kiadás is gazdagítja a könyvtár alapítójától, gróf Széchényi Ferenctől származó gyűjteményt - közölte az MTI-vel szerdán az OSZK.

A könyvtár célja a közlemény szerint a sokrétű gyűjtemény közkinccsé tétele a lehető legszélesebb körben, kiemelt figyelemmel a középiskolai és a felsőfokú oktatásban részt vevők, valamint a kutatók igényeire. A kultúrkincseket jó minőségben és szabad licenc alatt publikálják.

Különleges térképeken az egykori Magyarország

A célzott kereséshez többszempontú keresőrendszer áll rendelkezésre: a böngészni vágyók földrajzi elhelyezkedés - mint a világ, Európa, Magyarország vagy távoli tájak - és tematikus csoportosítás - történelmi, hadtörténeti, város-, hajózási és általános térképek - szerint is válogathatnak. A tájékozódást a térképek részletes bibliográfiai adatainak és tartalmi elemeinek megadásával segítik.

régi-térkép3 3
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár

A hazai vonatkozású anyag egyik legkülönlegesebb darabja az az 1670 és 1682 között készült térkép, amely Északnyugat-Magyarországot ábrázolja. A képen az ország nyugati sávjában álló, török kori végvárvonal és a Bécsig húzódó, mögöttes terület látható. A császári döntéshozók érdeklődésének homlokterébe tartozó vidékről készült műre valószínűleg nagy lehetett a kereslet a polgári lakosság körében is, mivel Érsekújvár 1663-as elestével mindennapossá vált a török támadástól való félelem - idézi fel a közlemény.

406 éves a legrégebbi térkép

A külföldi anyagrészben az európai területek mellett Tűzföldtől Kubán keresztül Szumátráig számos különleges tájat bemutat a Földabrosz. A válogatás legrégebbi darabja egy 1614-ben készült, az ókori Görögországot ábrázoló történelmi térkép.

régi térkép2 2
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár

A portugálok által a 16. században Brazíliában alapított Olinda holland elfoglalását bemutató 1630-as térkép az úgynevezett újságtérképek egyik példája. Ezek látképeket, térképeket és életképeket esetenként többnyelvű, szöveges ismertetőkkel egyesítő grafikai kiadványok, amelyek a 17. század első felében váltak népszerűvé Hollandiában.

A cikk az ajánló után folytatódik

 Az 1700-as években megnőtt az érdeklődés az antik kultúra iránt, és Pompeji feltárása is új stádiumába lépett a század közepére. A római város Francesco Piranesi alkotta térképe hosszú ideig az egyetlen kartográfiai ábrázolása volt a tragikus sorsú településnek. A térkép 1785 és 1793 között háromszor is megjelent, az adatbázisban látható példány a második, 1788. évi kiadás.

régi-térkép1 1
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár

A Földabrosz szolgáltatás folyamatosan bővül az OSZK Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtárának további részeivel, a könyvtár azonos nevű térképtörténeti blogja pedig megújul, és a későbbiekben az oldal szerves részét alkotja majd.

Villámkvíz a magyar földrajzból: általános iskolában tudni kellett a válaszokat

Magyarország természetföldrajzát nem csak az iskolai földrajzórán kellett ismerni.

(Képek forrása: Országos Széchényi Könyvtár, Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár)

Ezt is szeretjük