Szíven lőtte a fiút, mégsem bűnös?
Ma sem könnyű a feketéknek
A média egy része is gerjeszti a gondokat, melyek létét Obama is elismeri.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Zavargások törtek ki a Missouri államban található Ferguson városában, miután egy helyi rendőr lelőtte a 18 éves Michael Brownt. A rendőrség szerint a fiatal a rendőr fegyverét akarta megszerezni, így jogos önvédelem történt, szemtanúk szerint viszont a fiú csak állt az utcán, távol a rendőröktől. Mivel Brown afroamerikai volt, a lakosság egy része úgy véli, a rendőr rasszista indíttatásból ölte meg a fegyvertelen fiút. Barack Obama is elismerte, még mindig jelen van a rasszizmus az amerikai társadalomban. Korábbi beszédében azt mondta, "engem is lelőhettek volna" - utalva arra, színes bőrűként ismeri azok mindennapi gondjait. A Twitteren szerveződik tiltakozás a médiában megjelenő képek miatt.

Egy tüntető néz szembe a rendőrökkel Fergusonban, Brown meggyilkolása után

Fekete volt, és kapucnis pulóvert viselt

Nem teljesen elszigetelt jelenségre utal a múlt hétvégi gyilkosság. Az elmúlt években többször is felmerült, hogy a hatóságok egyes munkatársai a bőrük színe miatt pécéztek ki valakit.

2012 nyarán George Zimmerman helyi polgárőr agyonlőtte a mindössze 17 éves, fegyvertelenül az utcán sétáló Trayvon Martint. A polgárőr azt vallotta, hogy gyanús volt neki a fekete bőrű fiú, aki este kapucnis pulóverben tűnt fel az utcán, ezért követte, majd dulakodni kezdtek, és szíven lőtte a fiút. Tavaly nyáron óriási felháborodást keltett, amikor Zimmermant felmentették a gyilkosság vádja alól.

Barack Obama mindkét ügyben, Brown és Martin meggyilkolása után is többször felszólalt. A Trayvon Martin-ügyben híressé vált mondata így hangzott: "Trayvon Martin lehetett volna a fiam is".

Földre teperték a professzort

Májusban furcsa eset vetette fel ismét a rendőrség egyes tagjainak rasszizmusát. Ursule Ore a járdán lévő akadály miatt megpróbált átkelni az úttesten az Arizonai Egyetem területén. Az afroamerikai nőhöz ekkor egy rendőr lépett, aki nyers hangnemben felszólította, igazolja magát, különben letartóztatja.

Ore, aki az egyetem professzora, kifogásolta a hangnemet, és kérte a rendőrt, hogy ő is igazolja magát, ám a közeg ehelyett dulakodni kezdett a nővel, és egy segítségére siető társával együtt földre teperték. Ore panaszt tett a rendőrségen, ám a beadványát elutasították, mondván, a professzor erőszakosan viselkedett. Az esetről készült videón ugyanakkor nem találni olyan részt, mely igazolná a rendőrség álláspontját.

Az Arizonai Etnikai Tanulmányok Hálózata szerint előfordulhat, hogy rasszista indíték állt a rendőrök kirívóan erőszakos fellépése mögött. Ore ügyvédje szerint az út azon szakaszán sokan hasonlóképpen keltek át, ám senki máshoz nem léptek oda a rendőrök. Igaz - teszi hozzá az ügyvéd -, egyikük sem volt se fekete, sem pedig nő.

Brownt szívesebben ábrázolják utcagyerekként, mint átlagos tiniként

Az #iftheygunnedmedown, azaz ha engem lőttek volna le hashtaggel a Twitterre olyan fotókat töltenek fel, melyeket a média szívesebben választana ki, ha a felhasználókat érné a Michael Brown esetéhez hasonló atrocitás. A képek arra utalnak, hogy egy hasonló eset kapcsán a színes bőrű áldozatról még véletlenül sem olyan képek terjednek el a sajtóban, amiken a családdal látható, vagy éppen diplomáját veszi át.

Bár a közösségi oldalakon fellelhetők a képek, melyek Brownt, az átlagos fiatalt mutatják be, a sajtó egy része mégis olyan fotót választott, mely a feketékről kialakult, erőszakot sugalló sztereotípiákra erősít rá.

Az Egyesült Államokban nem múlt el a rasszizmus. Ezt maga Barack Obama mondta a Trayvon-ügyre reagáló beszédében. "Pontosan tudom, milyen érzés végigsétálni az utcán, miközben hallom, hogy bezárják mellettem az autókat" - mondta az ország első afroamerikai elnöke. Szerinte azonban a helyzet időről időre javul, minden generáció egy kicsit jobb az azt megelőzőnél.

A Twittert egyre inkább használják tiltakozásokra. Brown esete előtt közvetlenül a török nők is így reagáltak egy állami vezetőjük sértő mondataira.

Ezt is szeretjük