Magyar rövidfilm tarol a nemzetközi fesztiválokon: hatalmas a siker

Radisics Milán Art of Pollution című alkotása tarol a nemzetközi rövidfilmfesztiválokon.

art-of-p-3

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Radisics Milán, az ismert hazai fotós tavaly februárban debütált első rövidfilmjével, az Art of Pollution című alkotással, amit 2020-ban már 12 nemzetközi fesztiválon díjaztak. A film szeptember 15-én megnyerte a Gödöllői Természetfilm Fesztivál szakmai fődíját, majd az ősz folyamán ezt követték a további nemzetközi sikerek. A világ minden tájáról érkeztek az elismerések.

Radisics Milán ismert hazai fotós. Rendszeresen dolgozik a National Geographic magazinnak. 2019-ben ő volt a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat Nagydíjasa, a szennyezésről készült fotósorozatait pedig tavaly az amerikai POYi-n, Siennában és idehaza is díjazták a 38. SajtóFotón.

Art of Pollution, vagyis a szennyezés művészete

A film légi felvételeken keresztül, egyedi perspektívából, absztrakt módon mutat be különböző szennyezett területeket Európa-szerte. A mindössze 3 perc 40 másodperces műben látványosan, szinte művészien kerülnek bemutatásra a zagytározók, bányák és hulladéklerakók, amelyek a megnövekedett igények és az ipari túltermelés eredményei.

Art of Pollution from Milan Radisics on Vimeo.

Hiszen a fejlődéshez szükségünk van villanyáramra, rézre, alumíniumra, acélra, műtrágyára vagy éppen tisztító- és mosószerekre, azonban ezeknek a termelése rengeteg melléktermékkel és hatalmas hulladékkal jár, amelyek elképesztő mértékben szennyezik a bolygónkat. Ezen szennyezett területek új perspektívából való bemutatásával arra akart rávilágítani az alkotó, hogy mennyire nem figyelünk oda a környezetünk megóvására, és hogy mennyi olyan hely van a földön, amiket a legtöbben nem látunk, így nem is tudjuk, hogy milyen barbár módon pusztítjuk az élőhelyünket.

Az ábrázolásban azonban óriási kettősség rejlik, így, miközben nézzük a filmet, azt érezhetjük, hogy különböző színekben tündöklő területek egyszerre csodálatosan gyönyörűek, mégis borzalmasan elkeserítő látványt nyújtanak. Végül óhatatlanul felmerül bennünk a kérdés, hogy valóban ilyen művészi módon pusztítjuk a Földet?

A hangulat megteremtésében nagyon nagy szerepe van a meglepő képi világgal tökéletesen rezonáló zenének, Kalmus Felician magyar csellóművész Agung című számának, amely kiemeli, és még hatásosabbá teszi a film mondanivalóját.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az alkotás díjakat nyert a Barcelonai Filmfesztiválon, az Indie Short Awardson Szöülban, a Berlin Flash filmfesztiválon, a Nature Without Bordersen a Delaware-i Nassauban, valamint a Best Shorts Competitionön, az Indie Short Festen és az Independent Short Awardson Kaliforniában. Emellett vetítési programba választották az Italia Green Festivalon, az oregoni McMinnville Short Film Festivalon, a kaliforniai The Impact DOCS Awardson, valamint a szintén kaliforniai Venice Shortson.

A fent felsorolt fesztiválok között vannak havonta és évente megrendezésre kerülők, és többnyire 30-50 országból neveznek rájuk. Egyes fesztiválok IMDb-értékelést biztosítanak, míg mások akár az Oscar, vagy a Golden Globe előszobái. A kaliforniai rendezésű Indie Short Festre például 31 országból neveztek összesen 101 órányi rövidfilmmel, ennek pedig a 10,4%-át díjazta a szakmai zsűri különböző kategóriákban. Sajnálatos módon tavaly a szokásos élő vetítések és díjátadók érthető okokból többnyire elmaradtak, ezeket online bonyolították a szervezők.

A szennyezés egy fejezete a művész Water.Shapes.Earth elnevezésű, hosszú távú fotóprojektjének, így ehhez a fejezethez kapcsolódik az első rövidfilm, az Art of pollution is. Milán azóta már két újabb filmen is dolgozik, és emellett persze a jövőben is folytatja a fotózást.

- Óriási megtisztelés, hogy első filmesként ennyi elismerést kapott a rövidfilmem, de az az igazi öröm számomra, hogy ily módon sok emberhez eljut az üzenet, hogy mindannyiunknak változtatni kell az életmódunkon, méghozzá nagyon-nagyon gyorsan - nyilatkozta az alkotó.

Fotók: Radisics Milán

Lélegzetelállító képek a márciusban befagyott Balatonról

Radisics Milán egyik leglátványosabb fotósorozata még 2018 márciusában készült el, amikor a télies időjárás miatt befagyott Balatont kapta lencsevégre. Nézd meg a különleges jelenséget a művész szemével!

Ezt is szeretjük