Baj van egy népszerű gyógyszerrel! Ezért vonták ki a forgalomból

Fontos döntést hozott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

A Preductal Prolongot kivonták a forgalomból
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minőségi hiba miatt vontak ki a forgalomból egy koszorúér-betegség okozta mellkasi fájdalom kezelésére használható gyógyszert.

A Preductal Prolongot kivonták a forgalomból

Minőségi hiba miatt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kivonta a forgalomból a Preductal Prolong 80 mg retard kemény kapszula (OGYI-T-8844/05) elnevezésű gyógyszer K91280623 gyártási számú tételét, idézi az Exonomix az NNGYK határozatát.

Az indokolás szerint 2024. február 28-án érkezett minőségi hiba bejelentés az NNGYK-hoz arról, hogy a gyógyszer fent megnevezett gyártási számú tétele nem felel meg az európai gyógyszerhamisítás elleni irányelvnek.

GettyImages-1320765851
Fotó: Cris Cantón / Getty Images Hungary

A probléma nem más volt, mint hogy a készítmény csomagolásáról hiányzik az egyedi azonosító, kétdimenziós vonalkód formájában, amely lehetővé teszi az adott gyógyszerkészítmény azonosítását, és igazolja a termék eredetiségét.

A fenti tényállásra, valamint a rendelkezésre álló dokumentáció további értékelésére tekintettel az NNGYK 2024. február 29-én hivatalból eljárást indított, melynek eredményeképpen a forgalomból történő kivonásról döntött. A forgalomból történő kivonásnak és a visszagyűjtésnek a költségei a forgalomba hozatali engedély jogosultját terhelik.

Nemrég egy hazai gyógyszertárakkal kapcsolatos, fontos változásról számoltunk be. A cikket ide kattintva olvashatod el.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Félmillió forintot húztak le a nőről SMS-ben - Ez állt a csaló üzenetben

Népszerű streamingszolgáltató nevében írtak.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük