Hétvégén rajtol a Nemzeti Vágta, de nem ez lesz az egyetlen izgalmas esemény

A Port.hu ajánlója elhozza a legjobb hétvégi programokat.

Nemzeti Vágta nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Most hétvégén a gasztroprogramoké és a Nemzeti Vágtáé a főszerep. Mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló programot.

A sajtok, virágok, művészet és filmek szerelmeseinek szól a mostani programsorozat. Ezen a hétvégén vár többek között a 9. Mozinet Filmnapok, a II. Nemzetek Sajtfesztiválja, a Nemzeti Vágta 2019, a Őszi Gasztroséta, ráadásul látogatható Sylvia Plachy: Dalok fekete-fehérben kiállítása és az Attila örökösei - A hunoktól az Árpád-házig kiállítás is. A növények nagy rajongóit pedig a Őszi Kertészeti Napokra várják sok szeretettel.

9. Mozinet Filmnapok

Puskin mozi, október 17-20.

A 9. Mozinet Filmnapok programjában idén tíz film tekinthető meg - akár hónapokkal a hazai mozibemutató előtt. Idén először bérletet is vásárolhattok a 9. Mozinet Filmnapok / teljes budapesti műsor! vetítéseire a Puskin moziba. 10 vetítés 12 000 forint, a jegyek külön-külön is felhasználhatók (azaz amire nem tudsz elmenni, azt odaadhatod másnak), az összes film premier előtti! A 10 filmre a jegyek egyébként 20 000 forintba kerülnének.

Az esemény további részletei itt találhatóak.

SZEGA – II. Nemzetek Sajtfesztiválja

Folyondár Sport- és Táncközpont, október 19. 10-23 óra

sajtválogatás
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary

Egyszeri belépődíj fejében a látogatók korlátlanul kóstolhatják meg a világ 25 országának több mint 400 kiemelt sajtját. A sajthoz természetesen elengedhetetlenül hozzátartozik a bor is: számos minőségi magyar és külföldi bort kóstolhatnak a vendégek. A rendezvény során a nagyközönség számára szakmai előadások mellett színvonalas zenés programokkal is készülnek. (Budapest Bár, Peet Project, Kicsi Gesztenye Klub Show)

Az esemény további részletei itt érhetőek el.

Nemzeti Vágta 2019

Hősök tere, október 19-20.

Idén 12. alkalommal ad otthont a patinás, budapesti Hősök tere Közép-Európa és Magyarország legnagyobb amatőr lovasversenyének, a Nemzeti Vágtának.

Az esemény további részletei itt érhetőek el.

Őszi Gasztroséta

Etyek, október 19-20.

őszi gasztro
Fotó: AleksandarGeorgiev / Getty Images Hungary

Mindkét nap 10 órától lehet élményt szüretelni: nyitott pincékkel és ínycsiklandó ételekkel várja vendégeit a Gasztrosétány.

A szüret zárásaként a legnemesebb borok mellett mustot és murcit is lehet kóstolni - az esemény további részleteit itt találod.

Sylvia Plachy: Dalok fekete-fehérben

Műcsarnok, szeptember 3. - november 24.

Sylvia Plachy fényképei rendkívüli módon képesek megérinteni belső képeinket, és a lélek mélységébe is utat nyitnak. Emlékeink, álmaink, képzeletünk kísértetiesen gyönyörű díszletei közé visznek. Amikor fotografál, úgy létezik, ahogy csak a gyermekek tudnak. Teljes valójával - a jobb lába kisujjától a feje búbjáig -, minden porcikájával fényképez. Ösztönösen készíti képeit, csak saját képalkotási szabályait tartja be, vagy azt sem. Átlépi, ha kell. Bármerre is jár a világban, megérzi, hol van számára A KÉP. És megtalálja. Kitágítja - jelenvalóvá teszi - a pillanatot, nem csak megörökíti azt az egyet, beenged a történetekbe, a sorsot mutatja, a lelket láttatja, bár a perc töredéke áll rendelkezésére.

Az esemény további részletei itt találhatóak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Attila örökösei - A hunoktól az Árpád-házig

Magyar Természettudományi Múzeum, október 16. - november 18.

Különös szokások, keletről jött gének, arcok és sorsok a csontok alapján XXI. századi módszerekkel. Tudományos és áltudományos nézetek sokasága kíséri a témát: honnan származunk, kik a rokonaink. Vajon egyszerű a válasz? Nem, hiszen különböző tudományágak foglalkoznak a magyarság őstörténetével, és ezek eredményei egyelőre nem, vagy csak részben rímelnek egymásra.

A kiállításnak sem célja, hogy pontot tegyen a viták végére, de a régészet, a történeti embertan és az archeogenetika eredményeinek felhasználásával néhány „eredettöredéket” azért bemutat.

Az esemény további részletei itt találhatóak.

Őszi Kertészeti Napok

Szent István Egyetem - Budai Campus, október 18-20.

oszi kerteszeti napok
Fotó: port.hu
  • Virágkötészeti bemutatók (szombaton és vasárnap),
  • kerti és szobai dísznövények, dísznövény-különlegességek bemutatója és vására,
  • árvácska- és krizantémvásár,
  • évelő virágok, virághagymák, díszfák és díszcserjék vására,
  • gombakiállítás és gombaszakértői szaktanácsadás,
  • bonsaikiállítás (péntektől) és -nevelési bemutató (vasárnap).

Az esemény további részletei itt találhatóak.

Virágzó szobanövények, amik feldobják az őszt: romantikus hangulatot varázsolnak a lakásba

Az alábbi gyűjteményben egyaránt vannak nehezebben ápolható és teljesen igénytelen virágok is, hogy a kezdő és a haladó kertészek is megtalálják azt, amit keresnek. Mutatjuk, hogyan érheted el, hogy virágba boruljon a nappali ősszel.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, port.hu)

Ezt is szeretjük