Így nézett ki Rákosi Mátyás tükre! 800 tárgy kerül kalapács alá
A Polgár Galériában
December 5-8-áig karácsonyi művészeti árverés lesz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Polgár Galéria 90. Karácsonyi Művészeti Árverésén olyan, évtizedekig a nagyközönség és a szakemberek elől is eltűnt szenzációs művek láthatóak, amelyek minden művészetet kedvelő ember érdeklődését felkeltik. A több mint 800 tételes, közel 400 000 millió forint össz-kikiáltási áru aukción olyan különlegességek válthatnak gazdát, mint Szinyei Merse Pál, Munkácsy Mihály, Aba-Novák Vilmos, Madarász Viktor festményei, vagy a Habsburg-ház és az Eszterházy család műtárgyai vagy éppen Rákosi Mátyás tükre.

Rákosi Mátyás muránói stílusban készült tükre

Polgár Galéria 90. Karácsonyi Művészeti árverése

Rákosi Mátyás tükre

A századfordulón, és előtte egy igazi nemesnek biztosan volt egy Muránóban készített, csodálatosan díszített üvegrátétekkel tarkított muránói üvegtükre. Talán ezt irigyelte meg Rákosi Mátyás.

Egy muránói stílusban készült tükörről van szó, amelyet körös-körül munkásmozgalmi jelképek, a munkásosztály hősei a dolgozó nép kiválasztottjai, a bányász, az útépítő, a kohász, és természetesen munkástanács és a vörös csillag ékesít. A legenda szerint a tükröt hosszas elvtársi zsűrizés után készítették Rákosi Mátyás szobájába, születésnapi ajándékként.

Szinyei Merse Pál: Szerelmespár II.

Nincs, aki ne ismerné Szinyei Merse Pál: Szerelmespár című alkotását, amely a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán található.

Azt azonban már kevesen tudják, hogy miután a művész a képet eladta Amerikába, gyermekeinek hosszas kérlelésére újra megfestette a témát, így született meg a kedvenc, a Szerelmespár II. élete utolsó képeként.

Szinyei Merse Pál: Szerelmespár II.

Vaszary-Zsolnay, Zsolnay-Vaszary

Egy Vaszary különlegességre is licitálhatnak a gyűjtők egy nagyméretű kerámia-faliképre, amelyet Vaszary János 1902-ben a Zsolnay gyárban készített.
A nagyméretű, egyedi készítésű, Máriát a gyermek Jézussal ábrázoló fal feltehetően egyházi megrendelésre készült. Létezéséről mind a mai napig nem tudtak, a Zsolnay Múzeum is mindösszesen egy kisméretű, Nikelszky Géza által Vaszary után készült részletét ismeri. A különleges tétel kikiáltási ára 9,5 millió forint.

Kalapács alá kerül továbbá Vaszary János: Pompadur című műve, amelyet már a művész életében többször kiállítottak. Kikiáltási ára: 12 millió forint.

Polgár Galéria 90. Karácsonyi Művészeti árverése
Az aukció időpontja: december 5-6-7-8., 17 óra
Aukció helyszíne: 1052 Budapest, Váci utca 11/b félemelet.
Bővebb információk itt!
Ezt is szeretjük