Tragikusan fiatalon hunyt el: 21 évesen érte a halál a legendás magyar költő fiát

Petőfi Sándor és Szendrey Júlia fia ma 142 éve halt meg.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kosztolányi szerint Petőfi Zoltán gyorsan pergő változatban játszotta le apja életét: gyerekes kapkodással másolta a verseit, ő is kirúgatta magát az iskolából, színésznek állt, és mulatozott kifulladásig.

Ráadásul őt is korán érte a halál: a magyar forradalmi költészet egyik legnagyobb alakjának egyetlen gyermeke mindössze 21 évet élt.

Azt hitték, halva született

Petőfi Zoltán 1848. december 15-én született Debrecenben, apja visszaemlékezéséből még az is kiderül, pontosan milyen körülmények között jött a világra.

A Zoltán fiam életrajza hét hónapos koráig című szövegből megtudhatjuk, hogy előző este Petőfi épp Tacitusról beszélgetett a feleségével, amikor megindultak a fájások, Szendrey Júlia pedig másnap délig vajúdott olyan kínok között, hogy a férjének az is eszébe jutott, felesége talán nem is éli túl a szülést. Az újszülött ráadásul nagyon gyenge és elgyötört volt, Petőfi először halva születettnek hitte.

A család egyik fele evangélikus, a másik római katolikus volt, de végül az anyja családjának nyomására katolikusnak keresztelték, a Zoltán nevet viszont az apja kérésére kapta. A keresztszülők a család jó barátai, Arany János és felesége, Ercsey Julianna lettek. A kis Petőfi eleinte sokat betegeskedett apja visszaemlékezései szerint, de Petőfi azt is büszkén kiemelte, hogy - állítása szerint legalábbis - már kéthetes korában sikerült egyedül felülnie az ágyában.

A 15 legrejtélyesebb, misztikus személy a történelemben

Nézegess képeket!

Elolvasom

Bukás és szökés

Petőfi Sándor halála után először nagyapjánál, Erdődön, majd később mostohaapjánál, Horvát Árpád történésznél nevelkedett Pesten. Az iskolában nem szerepelt túl fényesen, 1864-ben megbukott a gimnáziumban, majd nagybátyjához, Petőfi Istvánhoz került, Csákóra. Petőfi Sándor öccse ugyanis látta, hogy Szendrey Júlia mennyire nem tudta kézben tartani fia nevelését, Zoltán ráadásul nem találta a helyét anyja második házasságában, ezért a nagybátyja úgy gondolta, nála jó helyen lesz, és megpróbálta vasszigorral fogni.

Először gazdasági pályára szánta a fiút, ő azonban ragaszkodott a gimnáziumhoz, így Szarvason folytathatta a tanulmányait, ahonnan viszont hamarosan megszökött, így az iskolaévet már Nagykőrösön fejezte be. Úgy tűnt, hogy Petőfi István nevelése is csődöt mondott, az engedetlen fiú így nem sokkal később Szegedre került, Káló Antalhoz, akinek havi 20 pengőforintot fizettek, hogy a piaristákhoz járassa a 17 éves fiút.

Mulatozás és színészlét

Petőfi István felkészítette Kálóékat, hogy Zoltán nem éppen könnyű eset, és meghagyta, hogy ne engedjenek a szeszélyeinek, és nagy szigorral neveljék. Eleinte úgy tűnt, jó helye van a fiúnak, és talán meg is szelídült egy kicsit, ugyanis egy ideig visszafogott, csendes életet élt.

Mindig a könyveket bújta, nem igazán barátkozott, így a megszokott kicsapongások is megszűntek ekkoriban. Később viszont elterjedt a hír, hogy Petőfi fia a városban lakik, és egyre többen környékezték meg Zoltánt híres édesapja miatt. Nem sokáig állt ellen, hamar pajtásokat szerzett, mulatozott és a lányok után járt.

Érettségi előtt állt éppen, amikor úgy döntött, nem folytatja a tanulást, nagybátyja még kifizette az adósságait, és némi pénzzel a zsebében elindult Debrecenbe, hogy színésznek álljon mindössze 30 forintos havi fizetésért.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A rokonok megpróbálták lebeszélni erről a tervről, de Zoltán hajthatatlan volt. Nem sokkal később viszont gyenge szervezete nem bírta el az életmódjával járó megpróbáltatásokat, és megbetegedett. Hiába kúrálta magát külföldi fürdőkben családi támogatással, hazatérve, 1870. november 5-én meghalt tüdőbajban. 21 éves volt.

Ezt is szeretjük