Hófehér sómedencék jöttek létre a hegyoldalban: senki sem tudott a káprázatos helyről
Sokáig észrevétlen maradt a turisták számára, de most felkapták az utazóbloggerek.

maras cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Peruról mindenkinek a Machu Picchu jut eszébe, és a dél-amerikai ország turisztikai desztinációi egyelőre valóban kimerülnek egy maroknyi látnivalóban.

Az utóbbi években utazóbloggerek fedezték fel és vitték hírül a szenzációs Maras-i sótavakat. A tömegturizmus számára eddig kevésbé ismert helyszín Cuzco városától 40 kilométerre északra, az Inkák Szent Völgyében van.  

A sótavak megélhetést biztosítanak

A látvány kicsit hasonló Pamukkale híres kalciumos mészkőmedencéihez, de itt minden látványt a só formál meg. Ezek a teraszosan elrendezett, kocka vagy négyzet alakú szabályos kis tavak szintekbe rendeződve sorakoznak. A völgy meredek lejtőin rozsdásbarna bozótos van, így a hófehér karimájú tavak látványa még markánsabb.

A hasonló jellegű, sótermelésre kialakított mesterséges tavak leginkább a tengerpart közelében vannak, például a Baleár szigeteken is. Ám Peruban – kuriózumként – a tengerszint felett 3000 méter magasan találhatóak. A tektonikus lemezek mozgása feltolta a tengerfenéket, a tengeri sót pedig a környező sziklákban zárta. A Cuzco régió ismeretes a sópárolgó tavairól, sok család megélhetése függ a só ilyen módon történő kitermelésétől. A tavakat már az inka birodalom virágzásakor is használták hasonló céllal. Ma már anélkül kezdik kiépíteni a helyszínt turisztikai látványosságnak, hogy a dolgozó családok munkáját megzavarnák. Csekély belépődíj ellenében bárkinek része lehet a szürreális élményben, hogy a tömény sós és meleg tavak között lépkedve az Andok vadregényes hegyeit láthassák.

A Maras különleges látványvilágú sólepárlók tavai elsősorban a helyiek megélhetését szolgálják, de esélyes, hogy hamarosan felkapott bakancslistás tételek lesznek. Győződj meg róla te is a képeket nézegetve. 

Ezt is szeretjük